


Notă. Acest material este inspirat din fapte reale, la care autorul acestui articol a asistat în „direct”, dar orice asemănare cu personajele care apar în derularea evenimentelor este doar o întâmplatoare, adică, o simplă coincidență. Articolul a fost publicat într-o versiune simplificată și puțin diferită, și în Revista (Ziarul) PenitenciarelorLes Gobelins News, care are ca obiectiv familiarizarea deținuților cu noțiuni (elementare) de cultură generală și tehnico-științifici, termeni judiciari (carcerali) și administrativi, etc. În sfârșit, articolul a fost publicat și în Ziarul Poliția Capitalei 955, într-o versiune puțin diferită.
Faptul în sine. În întreprinderea De Jong (un gigant industrial olandez), care utilizează ca mâna de lucru (ieftină) deținuți aflați în regim de semi-libertate (înainte de a fi puși în libertate condiționata sub control judiciar), un salariat-deținut, Visser, a călcat coada unei pisici, pe nume Smit și pisica l-a mușcat!
1. Raportul Supraveghetorului de lucrări, Meyer, către Șeful de lucrări din întreprindere, Meijer: Un salariat-deținut, de-al nostru, Visser, a călcat coada unei pisici, pe nume Smit, care mișună prin întreprindere. Pisica Smit, l-a mușcat și salariatul-deținut, al nostru, Visser, are dificultăți cu mersul pe jos. În concluzie, el este ineficace în activitatea pe care o desfășoară, nedând randamentul dorit!
2. Raportul Șefului de lucrări Meijer, către Inginerul, responsabil cu lucrările în intreprindre, Janssen: Un nenorocit de salariat (fără mențiunea că este vorba de un deținut), Visser, care pe lângă faptul că este și tâmpit (nu știu cum s-a angajat la noi?!) a călcat coada unei pisici, Smit, al familiei Jansen, utilă în întreprindere pentru că vânează șoarecii și șobolanii noștri care caută ziua de ieri prin gunoaie. Pisica Smit l-a mușcat și a avut dreptate. Idiotul de Visser, suferă și n-are decât, dacă e prost. În sfârșit, el fiind rănit la picior, șchiopătează și trebuie internat la infirmeria întreprinderii. Deci, fie îi punem la dispoziție o mașină cu șofer (pentru că n-are permis de conducere) sau fiind o ocazie bună, îl mutăm la o filiala, undeva într-un loc, fără curent electric, fără telefon, cu încălzire cu lemne, unde nu are nevoie nici de mașină, nici de șofer, pentru că, acolo, nu are nici unde să se ducă! (Șefu’ avem așa ceva în Olanda?)
3. Raportul Inginerului de lucrări, Janssen, către Directorul Adjunct al întreprinderii, Van der Berg: Șeful de lucrări din întreprindere, Meijer, ne relatează că avem un salariat, Visser, foarte indisciplinat cu o infecție gravă la unul dintre picioare, cum una dintre pisicile noastre fidele, Smit, a familiei Jansen, a cărei coadă a călcat-o, l-a mușcat. El ne sugerează că pisica Smit are dreptate și noi împărtășim părerea sa, pentru că chiar dacă suntem călcați, din când în când pe coadă, asta nu înseamnă, neapărat și faptul, că trebuie să-i călcăm și noi pe alții pe coadă. În concluzie, noi sugerăm detașarea salariatului nostru Visser, indisciplinat și tâmpit (în plus), pentru o perioadă nedeterminată într-o filiala a noastră, aflată undeva într-o comună, fără curent electric, fără telefon fără gaze și fără apă curgătoare, că să-l putem proteja la maximum de evenimentele neplăcute! (Șefu’, suntem sigur că ne aflăm în Olanda, sau cel puțin în cea metropolitană ?)
4. Raportul Directorului Adjunct, Van der Berg, către Directorul întreprinderii, Van de Berg: Conform celor spuse de către Inginerul Janssen, care răspunde de activitatea salariaților-deținuți din întreprinderea noastră, cca 60% din totalul de salariați ai noștri sunt contaminați cu virusul HIS (Handicap Intelectual Sever), un virus izolat, relativ recent, în România (din păcate în plină activitate!), deosebit de agresiv, unde face ravagii si nu în rândul deținuților, dar, în special, în rândul, „intelectualiulor” (vorba vine!) și al demnitarilor-aleșii Poporului. În plus, Șeful de lucrări Meijer, contaminat și el cu acest virus (probabil cu ocazia unei deplasări recente pentru o licitație la București), și-a pierdut mințile, pentru că un salariat, Visser, deja cu handicap fizic sever, aflat în posesia unui handicap psihic (adevărat, relativ ușor) din naștere (nu știu cum s-a angajat la noi?), contaminat și cu HIS, nu mai poate merge în urma unei altercații cu o pisică, pe nume Smit, a familiei Jansen, care își petrece timpul liber în întreprindere, furând gamela salariaților-deținuți, proști, din depozitul de alimente. Tot el ne explică faptul că pisica Smit are însă dreptate, pentru că salariatul Visser, un indisciplinat recidivist, invidios și înrăit (care a stat mulți ani căsătorită cu o româncă la Bălăceanca, lângă București), a încercat s-o provoace, mușcându-i coada. Astfel, Inginerul Janssen, ne propune consultându-l și pe Șeful lui de lucrări Meijer, să detașăm salariatul la o filială a noastră, undeva, într-un loc, fără curent electric și telefon, fără gaze, fără lemne și fără apă, având în vedere faptul că el nu mai poate fi util în întreprindere și nu este nici recuperabil din punct de vedere social! (Am înțeles Șefu’, la filiala noastră din România, ok !). Chiar mai mult, internarea lui într-un azil psihiatric (gen Bălăceanca) poate fi percepută ca o inițiativa „pozitivă” din partea conducerii întreprinderii, care astfel va da dovadă și de o responsabilitate pe termen lung față de salariați. Cred că toate condițiile pe care le-ați menționat mai sus ar fi satisfăcute și nici nu ne-ar costa mulți bani. În sfârșit, având în vedere starea proastă de spirit care s-a creat în întreprindere, în urma acestui incident, dar și faptul că „boala” Șefului de lucrări Meijer se poate agrava (înrăutăți) rapid, eu cred că cea mai bună soluție este să-l concediem!
5. Raportul Directorului, Van de Berg, către PDG (Președinte-Director General) al întreprinderii, Van den Berg: Inginerul Janssen care răspunde de lucrările efectuate cu salariații handicapați fizic și psihic din întreprinderea noastră (cca 60% din personal), a înnebunit subit, pentru că Șeful de lucrări Meijer a mușcat coada unui salariat indisciplinat, recidivist, cu un handicap psihic avansat (cine la angajat la noi? Cum?), care pe lângă faptul că este cretin, este și homosexual și a mușcat coada unei pisici, pe nume Smit, în timp ce acesta încerca să-și „însușească”, pe nedrept, alimentația „raționalizată” a acesteia. În orice caz, este evident faptul că Șeful de lucrări Meijer este un tâmpit și Directorul Adjunct Van der Berg a hotărât concedierea lui. Dar, cum experiență arată că, tâmpiții nu aduc prejudicii niciodată bunului mers al întreprinderii, eu personal sunt de părere că este preferabil să-l dăm afară pe Inginerul Janssen, responsabil cu lucrările handicapaților (psihic, fizic și intelectual) prin întreprindere (cca 90% din personal)!
6. Raportul PDG-ului, Van den Berg, către Consiliul de Administrație al Întreprinderii: Unul din subalternii mei, un Director mai ciudat, Van de Berg, cu un handicap fizic considerabil și contaminat recent cu virusul HIS (în faza terminală), mi-a atras atenția în mod deosebit că o pisică pe nume Smit este la originea unor grave probleme de tulburare a liniștii și ordinii care s-au instaurat în ultima vreme în întreprindere, în urma cărora s-au creat toate premisele unui haos social, mai exact a unei adevărate anarhii, care pune în pericol renumele și reputația întreprinderii pe care o reprezentăm. Șeful de lucrări Meijer, responsabil cu activitatea handicapatilor prin întreprindere (cca 99% din personal, dacă luăm în considerare cei cu handicap: psihic, fizic, intelectual, precum și combinațiile lor „liniare″, inclusiv, deținuții), se pare că se tâmpește pe zi ce trece mușcându-și „coada” mergând, iar șeful sau direct, Ingierul de lucrări Janssen s-a molipsit și el. Directorul Adjunct Van der Berg a lovit cu mașina unul dintre cei contaminați cu virusul HIS(în faza terminală), schizofrenic și sado-maso cu înclinații canibalice care furând alimente din depozit și fiind alungat de o pisică, pe nume Smit, s-a speriat și, i-a tăiat calea. În plus, din cele relatate anterior, putem deduce că acest salariat Visser, aflat acum într-o stare de convalescență la infirmeria întreprinderii, este și homosexual, cu înclinații zoofilice și este prieten „intim” atât cu Șeful de lucrări Meijer cât și cu Inginerul de lucrări Janssen din întreprindere. Ceea ce este însă grav, este faptul că Directorul în cauza Van de Bereg este extrem de traumatizat psihic de aceste evenimente deosebite și susține că numai tâmpiții sunt capabili (cca 100% din personal) să asigure bunul mers al întreprinderii!
Epilog. Subsemnatul, Van den Berg, în calitatea mea de PDG (Președinte-Director General) a întreprinderii De Jong și cu acordul dvs anticipat, desigur, vă sugerez că pentru rezolvarea acestui grav incident și (re)normalizarea situației în întreprinderea noastră, trebuie să-l scoatem pe Directorul Van de Berg la pensie, tot, anticipat. Evităm astfel un scandalul de (mari) proporții care ar putea să apară în cadrul ministerului nostru de resort, ceea ce ar putea afecta, în mod cert, prestigiul întreprinderii și reușitele noastre (personale) obținute de-a lungul timpului!
Cât privește pe salariatul nostru în cauza, Visser, un rebut, un pervers, o adevărată epavă umană, contaminat și cu virusul HIS (în faza terminală) sau mai exact, un dezastru a naturii umane, suntem pregătiți să luăm toate măsurile necesare să sfârșească în demnitate, într-un Ospiciu, probabil la Bălăceanca (în România) unde întreprinderea noastră are și o filială, mai mult decât înfloritoare (cu degajarea unor beneficii foarte mari). În ceea ce vă privește Dle profesor, vă mulțumesc pentru participarea dvs deosebit de constructivă la acest raport, dar, ar fi păcat să credeți că suntem atât de idioți pe cât pare să fim. Să știți că ne supraestimați. În încheiere, va mulțumesc pentru înțelegerea de care ați dat dovadă și evident, pentru acordul dvs, tot anticipat, în luarea acestei decizii capitale, în unanimitate!
Sfârșit tragic. În timpul redactării acestui raport, am aflat că în încercarea de a salva pisica pe nume Smit a familiei Jansen (care își petrecea ziua în intreprindearea De Jong mai sus menționată), i-a fost fatală unui tânăr de 28 de ani, Bakker, conform unui raport a poliției locale din Almere (Olanda). În fond, bărbatul își vizita familia din Almere într-o sâmbătă seară, când a văzut pisica Smit pe acoperișul casei, prinsă și încurcată într-o coarda întinsă deasupra ei.
Bakker, un citadin originar din Amsterdam, s-a urcat pe acoperiș și a reușit să elibereze pisica Smit. Din motive necunoscute, însă, neexplicate, nici de către polițistul Van Dijik, aflat la fața locului, Bakker ar fi căzut de pe acoperișul casei, pe un altul, aflat mai jos, din sticlă, de unde în cădere liberă, a căzut cu fața în jos, în final, pe șosea, nu înainte însă să rănească grav, un cățeluș pe nume Buck, căruia i-ar rupt piciorul din față (stânga), la rotulă! Omul, care a devenit prin curajul și eroismul sau o legendă în Olanda, a fost transportat de urgență la Spitalul Municipal din Almere, dar după un comunicat de presă al Dr. De Vries, la puțin timp după internarea sa, el a intrat într-o comă profundă, decedând la puțin timp datorită unui (profund) traumatism cranio-cerebral. Să-i fie țărână ușoară, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Nota Autorului
Cele 191 de instituții publice (sau semi-private) ale MCF (Mediul Carceral Francez) gestionat de către AP (Administrația Penitenciarelor), în care sunt deținuți astăzi, cca 66.995 de condamnați (cu sentința judecătorească rămasă definitivă), respectiv, preveniți (în detenție provizorie, înainte de proces), pentru un Parc Carceral (PC) de 57.236 locuri (operaționale) în celule individuale (9-11m2) sau duble (13-15m2) în administrarea cărora se află și încă alte 10.104 persoane sub supraveghere electronică fixă sau mobilă (în semi-libertate, respectiv, libertate condiționată sub control judiciar), sunt împărțite în două mari grupe.
Grupa A: Centre de Arest Preventiv – Maison d’Arrêt (106 MA, create în 1791 de către Adunarea Constituțională, în care sunt plasați în celule individuale închise 24h/24h, preveniții în timpul detenției provizorii, respectiv, deținuții care au de executat pedepse scurte, mai mici de 1 an, extins la 2 ani din 2009, datorită suprapopulării carcerale).
Grupa B: Centre pentru Executarea Pedepselor: Centre de Detenție-CD (24 CD și 43 QCD -Cartiere de Centre de Detenție, orientate către resocializare, pentru deținuți condamnați la o pedeapsa mai mare de un an și care prezintă șanse reale de reinserție în societate); Închisori de Maximă Siguranță – Maisons Centrales (5 MC și 6 QMC – Cartiere de Închisori cu Maximă Siguranță, rezervate deținuților condamnați la pedepse lungi de închisoare, respectiv, pe viață, cu șanse slabe de reinserție în societate sau deținuților dificili, periculoși, numiți DPS: Deținuți în regim special de supraveghere sau cu regim special de detenție); Centre de Semi-libertate (12 CSL și 4 QCSL-Cartiere de Semilibertate, rezervate deținuților care prestează o activitate lucrativă, studiază sau efectuează un tratament, în exterior, cu precădere aflați în pragul eliberării din MCF); Închisori pentru minori (8 EPM, rezervate adolescenților între 13-18 ani); Centre Penitenciare (37 CP, centre mixte private de libertate, conținând cel puțin două tipuri de regimuri de detenție diferite: MA, CD, MC sau CSL); o Instituție Publică de Sănătate Națională (EPSNF) și un Centru Național de Evaluare (CNE, numit CNO – Centrul Național de Orientare a deținuților, până în 2010), amândoua în cadrul Închisorii Fresnes-MA (Maison d’Arret cu 1.700 de locuri, în general, suprapopulată, cu o populație carcerală între 1.600-2.200, construită între 1895-1898, Departamentul Val de Marne, Regiunea pariziană).
În privința personalului medical MCF (AP) dispune (conform ultimului raport) de: 2.447-personal de sănătate; 178 de UCSA (Unități de Consultație și Îngrijire Ambulatorie) implantate în proximitatea centrelor penitenciare; 8 UHSI (Unități Spitalicești Securizate Interregionale) implantate în CHU (Centre Spitalicești Universitare): Nancy (2004), Lille (2004), Lyon (2005), Bordeaux, Toulouse et Marseille (2006), Paris Pitié-Salpêtrière (2008), Rennes (2012), în total cu 181 de paturi; 26 SMPR (Servicii Medico-Psihiatrice Regionale), în 26 de instituții penitenciare; 152 de Sectoare de Psihiatrie și UHSA (Unități Spitalicești Special Amenajate), în cadrul UCSA. Conform documentelor AP, cca 25.000 de deținuți au desfășoară o activitate lucrativă remunerata, adică 39,1% din populația penala (34,7% în Centre de Arest Preventiv și 48,4% în Centre pentru Executarea Pedepselor) pentru o suma de 60,3 M€, remunerație brută.
În ultimul său raport Controlorul general al locurilor private de libertate, menționa că numai 17.500 dintre ei au fost remunerați cu titlul de „activitate lucrativa în regim de detenție″, adică, în jur de 27,7%.
Ca regula generală există 3 tipuri de activități lucrative îm dediul carceral francez (MCF):
a) Serviciul General-SG (pentru funcționarea instituției penitenciare, plătit de către AP, cca 50,4% din totalul de deținuți; cost 22,8 M€) ;
b) Serviciul de Regie Industrială-RIEP (Regie Industrială a Instituțiilor Penitenciare-ateliere ale instituțiilor penitenciare; cca 7,5% din totalul de deținuți ; cost 7,5 M€) ;
c) Serviciul de Concesiune-SC (activitate în întreprinderi private cu mâna de lucru carceral; cca 42% din totalul de deținuți; cost 30 M€) ;
Cu toate că în MCF nu există contract de munca între AP și deținut, conform art.33 din Legea Penitenciară (din noiembrie 2009), prevede un „act de angajament″.
Art.32, fixează și remunerația deținuților, în funcție de tipul lor de activitate desfășurată: 45% din SMIG (Salariul Minim Garantat, care la 1 ianuarie 2020 era de 10,15 € brut/h sau 1539,42€ brut lunar, respectiv, 1185,35€ net lunar, pentru 35h00 de munca) în cazul activității de producție (RIEP, SC) și între 20-30% din SMIG în cazul activităților lucrative din cadrul SG.
SMR (Salariu Minim de Remunerare) în regimul de producție a fost fixat de către AP la cca 4,05€/h (acordat doar 4,03€, în general), care conform Decretului din 23 decembrie 2011, a ajuns, începând din 1 ianuarie 2012, la 4,15€, în urma creșterii SMIG-ului la 9,22€ de la 9,00€, în 2011, care astăzi, în 2020, a ajuns la 10,15€/h.
Teoretic, el poate însă varia, în funcție de munca prestata și în funcție de instituția penitenciara (intre 3,54€/h în MĂ și până la 7,61€/h în exterior), precum și în funcție de clasa de muncă în cadrul SG (Clasa I:2,97-3,04€/h ; Clasa II :2,25-2,30€/h ; Clasa III: 1,80-1,84€/h).
Începând din 1977 persoanele încarcerate (deținuți, preveniți) cotizează la regimul de pensie, însă pentru validarea unui trimestru (în regim de libertate), ele ar trebui să beneficieze de un salariu echivalent cu 200 SMIG-uri.
Bibliografie
Bibliografie generală