Acasă Muzica Comunicat UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România): Proiectul Laser Trip – Când...

Comunicat UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România): Proiectul Laser Trip – Când lumina devine muzică!

240
0

Peter Gate propune un proiect ambițios, anume acela de a transforma lumina laserului, în primă fază, într-un semnal, apoi în sunet și în cele din urmă în muzică! Partenerii noștrii în acest proiect sunt Yamaha Music Europe și Qolony Art & Science Association.

Kay Starseeker este un proiect inovator de experimentare muzicală și spațială realizat în colaborare cu Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației România.

Avem onoarea să îl avem alături de noi pe dl. Dr. Mark McCaughrean, consilier științific la Agenția Spațială Europeană (ESA – organizație interguvernamentală creată pe 30 mai 1975 și aflată în Guyana franceză,  cu sediul său general la Paris, în scopul asigurării și dezvoltării cooperării, exclusiv pașnice, între statele europene  în domeniile cercetării și tehnologiei spațiale, care coordonează proiectele spațiale puse în comun de 22 țări europene, iar prin bugetul său de cca 6,5Md este cea de-a doua agenție spațială în lume, după NASA – cu un buget de cca 22,5Md$US și înainte de Agenția Federală Spațială Rusă – cu un buget de cca 3Md$US).

Animația muzicală inspirată din acest proiect va fi difuzată în data de 19 februarie 2021 și va fi centrată în jurul simulării comportamentului sunetului și luminii în spațiu. Această animație muzicală este o perspectivă estetică la limita artei și științei realizată de artista vizuală Kay Starseeker. Coloana sonoră a acestei animații va fi redată într-un sistem de sunet 8D pentru o experiență audio deosebită.

„Este un proiect pe care l-am inițiat la începutul anului trecut, un proiect care, în principiu, urmărește transformarea energiei optice a luminii, a laserului în special, în energie acustică, respectiv ulterior în sunete și apoi în muzică. Prezentarea proiectului va avea loc în data de 19 februarie 2021 în cadrul unui eveniment online care va marca de fapt lansarea acestui album denumit „Laser Trip”, a unui film de animație inspirat din tot procesul atât conceptual cât și tehnologic al acestui proiect, vizualizarea virtuală a comportamentului sunetului și luminii în spațiu. În ceea ce privește partea tehnică am avut parte de consultanță Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației România și totodată am avut onoarea de a lucra cu un cercetător de la Agenția Spațială Europeană, consilierul științific Mark McCaughrean. El este acea persoană cu care am reușit, împreună, să stabilim tematică ce rezidă din acest proces de conversie a energiei optice în cea acustică și anume, aceea a comportamentului virtual al sunetului și luminii în spațiu. Totodată am avut bucuria de a colabora cu compania Yamaha care mi-a pus la dispoziție echipamentele necesare unui asemenea proces experimental.”” Peter Gate

Evenimentul va fi transmis online pe pagina FB a proiectului, in data de 19 februarie 2021: The Laser Trip Project – When the light became music

Fondatorul The Deep Sound of Space, Peter Gate, este un muzician experimentalist, artist vizual și antropolog. A inițiat proiecte interdisciplinare inovatoare, de la reinterpretarea sunetelor ancestrale în muzică contemporană (The Deep Sound of Maramureș, 2015) și până la concerte  care sunt adevărate experiențe senzoriale (4D Immersive Sound Experience)

Parteneri media: Radio România Cultural, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Zile și Nopți.

 

Bibliografie

Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – Deep sound of Maramureș un proiect muzical bazat pe un studiu antropologic

Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – Ep. 2 – Deep sound of Maramureș

Săptămâna presei românești „Pagini luminoase de istorie”

Articolul precedentDeschiderea expoziției „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere”, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui
Articolul următorTraduceri din lirica universală rusă (Aleksandr Sergheevici Pușkin, Mihail Iurievici Lermontov). Corespondență de la prof. Constanța Modell.
Fizician teoretician și matematiciancian de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.