Acasă Editorial Jurnalul Bucurestiului Săptămâna presei românești „Pagini luminoase de istorie”

Săptămâna presei românești „Pagini luminoase de istorie”

Anul 2021 și-a deschis porțile….Începem anul cu un eveniment maraton unicat, „Săptămâna presei românești“, dedicat promovării breslei noastre, aducând în fața publicului pagini luminoase de istorie, o istorie în care jurnaliștii s-au aflat în primele rânduri.

Vom marca ziua de 15 ianuarie, declarată Ziua Culturii Române, care e și ziua de naștere marelui și inegalabilului nostru înaintaș Mihai Eminescu, ziaristul, poetul, omul deplin și desăvârșit al culturii române, arhitect de conștiință și ziditor de limbă, în felul nostru, jurnalistic.În această zi, la 171 de ani de la nașterea sa, Miron Manega și Dan Toma Dulciu vor prezenta cele mai recente și tulburătoare descoperiri din zbuciumata existență a poetului și jurnalistul nepereche.

Vom semnala, printre altele, prezența numelui lui Eminescu în presa din America, încă din 1879, precum și în locuri mai puțin cunoscute ale spațiului european. Oferim, celor care vor urmări programul nostru online, pe pagina de internet uzp.org.ro sau UZP TV, vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 17,00, și primul film documentar despre viața lui Eminescu, realizat de Octav Minar în anul 1914. Un film istoric, de referință, cu imagini emoționante ale locurilor pe care le-a traversat în scurta sa viață, Mihai Eminescu. În același context, artistul cântăreț – dar de data asta în calitate de actor – Sergiu Cioiu va susține un microrecital liric, alcătuit din cele mai frumoase poezii ale poetului.

Apoi, timp de alte șase zile (16 – 22 ianuarie) dedicate paginilor luminoase din istoria presei, începând cu 16 ianuarie și până în 22 ianuarie a acestui an, de la orele 17,00, pe aceeași pagină a UZPR și UZP TV, vor fi ilustrate momente de maximă intensitate din istoria zbuciumată, efervescentă și bogată în evenimente puternice a presei românești, la unison cu trăirile acestui popor greu încercat.

De la Rădăcini, de la începuturile presei moderne, ctitorite și consacrate de Ion Heliade Rădulescu, la perioade marcate de Nicolae Iorga și „Neamul Românesc”, de la Tudor Argheziși „Mărțișorul” său, până la vasta și densa presă transilvană și arădeană de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, vor fi susținute disertații de către personalități ale presei naționale contemporane.

În același spirit evocator vor fi prezentate momentele, de-a dreptul emoționante din presa Sărindarului bucureștean, sau trasee publicistice cu destin istoric dramatic, cum ar fi cel al bătrânei reviste „Vatra“, până la actuala „Vatra Veche“. Va fi prezentată implicarea lui Dimitrie Gusti în jurisdicția presei de la noi și vom afla spectaculoasa și importanta evoluție a presei științifice și tehnice din țara noastră. Nu vor lipsi momentele antologice generate de apariția radioului și televiziunii naționale.

Săptămâna presei românești, cu pagini luminoase de istorie, se va încheia cu un alt omagiu adus lui Mihai Eminescu, prin prezentarea unui film, excepțional realizat, având ca subiect mult discutatului Cufăr al poetului, din peregrinările sale.

Prin acest eveniment maraton, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România vă invită la o mai profundă cunoaștere a presei și a rolului acesteia în promovarea marilor idei și a valorilor românești, precum și a purtătorilor lor, în toate perioadele istorice.

Departamentul de Comunicare
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Program

Sâmbătă, 16 ianuarie, tema va fi „Rădăcini. Ion Heliade Rădulescu, întemeietorul presei moderne”. Dizertaţia, susţinută de prof. dr. George Coandă, poate fi vizionată online, începând cu ora 17.00, pe pagina UZPR

Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie”. Manifestare dedicată legăturii profunde dintre presă și cultură și importanței breslei jurnaliștilor pentru parcursul societății prin toate vremurile, Săptămâna Presei Românești prilejuiește, în episodul al III-lea, întâlnirea cu reperele jurnalismului de rezistență din anii comunismului, sinteză prezentată de cunoscutul jurnalist și scriitor Nicolae Băciuț, coordonator al Filialei Târgu Mureș a UZPR. De asemenea, va putea fi vizionată o producție care are în prim-plan presa tehnică și jurnalismul de știință, moment realizat de reputatul autor și ziarist Alexandru Mironov. Seria de producții TV care alcătuiește „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” va continua zilnic, cu abordări din segmentele radio, TV, publicistică, film documentar,  în cadrul unor producții realizate și prezentate de unele dintre cele mai cunoscute personalități ale jurnalismului și culturii din România. Evenimentul online poate fi vizionat pe pagina UZPR

Marți, 19 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie”. Manifestare dedicată legăturii profunde dintre presă și cultură și importanței breslei jurnaliștilor pentru parcursul societății prin toate vremurile, Săptămâna Presei Românești prilejuiește, în episodul al IV-lea, o trecere în revistă a perioadei presei din Sărindar, fenomen interbelic marcat de ziarele „Adevărul” și „Dimineața“, reflectat de cunoscutul ziarist Dan Constantin. În aceeași ediție vor fi prezenți jurnaliștii Gianina Iovănescu și Ilie Rad, care vor evoca anvergura presei ardelene și impactul jurnalismului din Transilvania asupra marilor momente ale istoriei naționale. Seria de producții TV care alcătuiește „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” va continua zilnic, cu abordări din segmentele radio, TV, publicistică, film documentar, în cadrul unor producții realizate și prezentate de unele dintre cele mai cunoscute personalități ale jurnalismului și culturii din România. Evenimentul online poate fi vizionat pe pagina UZPR

Miercuri, 20 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie”. Manifestare dedicată legăturii profunde dintre presă și cultură și importanței breslei jurnaliștilor pentru parcursul societății prin toate vremurile, Săptămâna Presei Românești prilejuiește, în episodul al V-lea, o necesară și oportună incursiune în parcursul Televiziunii publice din România, pornind de la apariția postului public, în 1956, trecând prin etapele sinuoase ale activității acestui nucleu de informare și pol de opinie al națiunii, în care s-au format și au evoluat profesioniști de calibru ai presei românești. Evoluția spectaculoasă a Televiziunii naționale prin istoria recentă este reliefată de o personalitate reprezentativă a jurnalismului de televiziune, cunoscutul realizator Nicolae Melinescu. Seria de producții TV care alcătuiește „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” va continua zilnic, cu abordări din segmentele radio, publicistică, film documentar,  în cadrul unor producții realizate și prezentate de unele dintre cele mai cunoscute personalități ale jurnalismului și culturii din România. Evenimentul online poate fi vizionat pe pagina UZPR

Joi, 21 ianuariede la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie“. Manifestare dedicată legăturii profunde dintre presă și cultură și importanței breslei jurnaliștilor pentru parcursul societății prin toate vremurile, Săptămâna Presei Românești prilejuiește, în episodul al VI-lea, o trecere în revistă a activității, importanței și impactului în societate a Radiodifuziunii Române, serviciu public de interes național, cu atribuții de informare, educație și divertisment, care a reușit să-și mențină independența editorială în toate epocile pe care le-a traversat societatea românească. Despre felul în care radioul public a stat alături de națiunea română și a fost forul care a lansat cariere și voci memorabile va vorbi reputatul om de radio Viorel Popescu, personalitate reprezentativă a jurnalismului. Seria de producții TV care alcătuiește „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” va continua cu abordări din segmentele publicistică și film documentar, în cadrul unor producții realizate și prezentate de unele dintre cele mai cunoscute personalități ale jurnalismului și culturii din România. Evenimentul online poate fi vizionat pe pagina UZPR

Vineri, 22 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie”. Manifestare dedicată legăturii profunde dintre presă și cultură și importanței breslei jurnaliștilor pentru parcursul societății prin toate vremurile, Săptămâna Presei Românești prilejuiește, în ultimul episod, al VII-lea, o reîntoarcere la cariatida nemuritoare a culturii române, Mihai Eminescu, care a fost și cel dintâi redactor profesionist în presa de la noi.

Personalitatea uriașă a poetului național va fi reliefată de jurnaliștii și scriitorii Miron Manega și Dan Toma Dulciu, care vor evoca dimensiunea jurnalistică a intensei activități a lui Mihai Eminescu. De asemenea, va fi difuzat un film de excepție, „Cufărul lui Eminescu“, o producție impresionantă, realizată de regizorul Mimis Ravanis. Evenimentul online poate fi vizionat pe pagina UZPR

Seria de producții derulate sub titlul „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” a fost un eveniment inedit, prin care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a reflectat, în șapte episoade relevante, legătura perenă dintre presă și cultură, două ramuri diferite ale aceluiași filon spiritual românesc.

Proiectul a fost coordonat de președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, sub îndrumarea ambasadorului Neagu Udroiu, istoricul presei române și realizat tehnic de către Ovidiu Zanfir (imagine, sunet și grafică).

Articolul precedentAdrian Cioroianu la Psihologul Muzical
Articolul următorGrid77. Confesiuni esențiale. Există democrație?! (Corespondență de la scriitorul Grid Modorcea, Dr. în Arte)
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.