Pe 22 septembrie 2022 a avut loc Smart Transformation Forum organizat de către The Diplomat-Bucharest în cadrul Grand Hotel Bucharest (fost Intercontinental), sala de conferințe Fortuna, etaj 21. Conferința s-a desfășurat în limba română.
Atât comunitățile urbane, cât și comunitățile din zonele periurbane și rurale trec în prezent printr-un proces de transformare inteligentă. Chiar dacă vorbim de digitalizare, siguranță sau infrastructură rutieră și publică, administratorii și factorii de decizie ar trebui să reacționeze rapid la nevoile reale ale populației și la tendințele globale globale în ceea ce privește dezvoltarea orașului. În câteva cuvinte, orașele și zonele rurale ar trebui să profite de cele mai bune soluții tehnologice disponibile și multiple și să urmeze drumul spre a deveni mai inteligente, mai durabile și mai rezistente.
Acest Forum a reunit participanți din partea Guvernului României, autorități de reglementare a piețelor și reprezentanți ai autorităților locale, furnizori de tehnologii și echipamente inteligente, companii energetice, furnizori de servicii comunitare pentru utilități publice, managementul deșeurilor și transport. Participanții sunt încurajați să împărtășească cunoștințele, să discute provocările pe care le-au întâlnit și să stimuleze gândirea creativă despre Conceptul de orașe inteligente (conectate, cyberville, smart City, digitale, comunități electronice, care folosesc tehnologia informației și comunicațiilor-TIC pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor urbane sau pentru a reduce costurile sau zone urbane care folosesc diferiți senzori electronici pentru a colecta date cu scopul furnizării de informații pentru a gestiona eficient resursele și activele).
Notă. În principiu, Smart City (Cyverville) este o zonă urbană în care rețelele și serviciile tradiționale sunt eficientizate prin utilizarea soluțiilor digitale în beneficiul locuitorilor și al afacerilor locale. Acest lucru înseamnă servicii publice digitale, rețele de transport urban mai inteligente, facilități modernizate de alimentare cu apă și de eliminare a deșeurilor și modalități mai eficiente de iluminare și încălzire a clădirilor, un nivel de trai mai bun, siguranță și bugetare participativă prin implicarea comunității în dezvoltarea localității. De asemenea, înseamnă o administrație orașului mai interactivă și receptivă, spații publice mai sigure și satisfacerea nevoilor unei populații în vârstă. Conceptul de oraș inteligente a început încă din anii 1960 și 1970, când Biroul de analiză comunitară din SUA a început să folosească baze de date, fotografii aeriene și analize de cluster pentru a colecta date, a direcționa resurse și a emite rapoarte pentru a direcționa serviciile, a atenua dezastrele și a reduce sărăcia. Acest lucru a dus la crearea primei generații de orașe inteligente. Prima generație de oraș inteligent a fost oferită de furnizorii de tehnologie pentru a înțelege implicațiile tehnologiei asupra vieții de zi cu zi. Acest lucru a condus la a doua generație de oraș inteligent, care a analizat modul în care tehnologiile inteligente și alte inovații ar putea crea soluții municipale unite. A treia generație de oraș inteligent a luat controlul furnizorilor de tehnologie și liderilor orașului, creând în schimb un model care a implicat publicul și a permis incluziunea socială și implicarea comunității. Principalele domenii ale unui smart city includ:
- mobilitate urbană durabilă
- un mediu protejat
- infrastructuri și procese integrate în domeniul energiei, tehnologiilor informației, comunicațiilor și transporturilor
- focus asupra cetățeanului
- servicii publice electronice de calitate
- politici publice și reglementări smart
- planificare inteligentă și management integrat
- împărtășire de cunoștințe
- bugetare participativă
- obiective clare, indicatori de performanță și metrici pentru măsurarea obiectivelor
- guvernare deschisă
- standarde transparente
- modele de afaceri, achiziții și finanțare smart
- iluminat inteligent, telegestiune
- rețele de date sigure și conectivitate IT robustă
- acces la informații de interes public
- IoT: infrastructură, infokioskuri, bancomate, stații de reîncărcare electrică, etc.
- mobilier stradal inteligent
- educație inteligentă, modernă
- energie regenerabilă
- soluții eco-friendly
- acces la sănătate, etc.
Derularea evenimentului
- 08:00 09:00 Welcome coffee & Inregistrarea participantilor
- 09:00–11:00 Panel I/Dezvoltarea orașelor inteligente
- 11:00–11:20 Pauză de cafea
- 11:20–13:20 Panel II/Orientatea tehnologiiloe smart și durabile către locuitori
- 13:20 –14:30 Networking și prânz
Panelists
- Emil Boc, Președinte AMR, Primar Cluj-Napoca
- Sebastian Burduja, Ministru, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
- Barna Táncos, Ministru, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
- Eduard Dumitrescu, Președinte Asociația Română pentru Smart City ARSC
- Dragos Tohăran, Vice-președinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR)
- Zoltán Nagy, Vice-presedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)
- Cristian Popa, Director Executiv Monitorizare și Control, Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)
- Octavian Epure, Consilier superior, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Csilla Hegedüș, Secretar de Stat, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene
- Anca Dragu, Senator, Romanian Senate
- Christian Von Albichsfeld, Head of Country, Continental Romania
- Valentina Frangu, Public Sector Lead, Dell Technologies
- Mihai Boldijár, General Manager Robert Bosch, Vice-president with regional responsibilities
- Dan Vatajelu, CEO Flash Lighting Services & President ARI Romanian Lighting Association
- Simona Almajan, Country Manager, NXP Semiconductors Romania
- Radu Puchiu, Co-founder at H.appyCities (Moderator)
Participation Registration Form
Smart Transforation Forum 2021
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] Cyberville (Smart City) – Smart Transformation Forum 7th Edition 2022 (cu participarea corespo… […]