Acasă Evenimente cultural tehnico - științifice Tineri români și europeni nu sunt pregătiți să înțeleagă și să valorifice...

Tineri români și europeni nu sunt pregătiți să înțeleagă și să valorifice inteligența artificială. Seminarul internațional Singapore – Romanian Business Bridge – Tehnologiile digitale, poartă de dezvoltarea a afacerilor româno-singaporeze (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Asociația Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Tineri români și europeni nu sunt pregătiți să înțeleagă și să valorifice inteligența artificială

Aceasta este una din concluziile desprinse de la atelierul de lucru desfășurat la Sofia în luna septembrie,  în cadrul Facilitate–IA, un proiect european cofinanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+KA220-SCH, cu o perioadă de implementare de doi ani (1 februarie 2022-31 ianuarie 2024). Proiectul este coordonat de Societatea de Matematică din CipruCyprus Mathemetical Society și Universitatea Spiru Haret și-a asumat implicarea în consorțiul creat. Proiectul are ca obiectiv principal  Ghid de bune practici pentru facilitarea învățării inteligenței artificiale (IA) de către elevii claselor 7- 12″

„Suntem în acord cu recentul studiu INACO din care reiese că sistemul educaţional nu este adaptat pentru meseriile viitorului şi nu  dezvoltă aptitudinile necesare pentru acestea dar consideram că predarea la nivel calitativ înalt a IA este o cheie de boltă a sistemului național și european de transformare digitală și dezvoltare a aptitudinilor”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export. Deși puţini elevi din sondaj acuză un nivel slab de pregătire al profesorilor, finanțarea vine tocmai pe acest tronson, dată fiind importanța pe care Comisia Europeana o acordă acestui aspect, în special privind predarea IA, o activitate complexă care depășește doar accesul la abilități tehnice. Avem ca obiectiv crearea unui ghid și curs de instruire pentru profesori” a mai adăugat acesta.

Scopul Facilitate–IA este de a sprijini profesorii din școli în dezvoltarea unei baze de cunoștințe și a unei înțelegeri bazate pe dovezi a complexităților și principiilor IA și, de asemenea, stimularea gândirii creative  care urmează să fie implementată în programa de învățare a elevilor din clasele 7-12. În plus, rezultatele vor fi aplicate folosind Steame (service) în scopul de a dezvolta AI-Steame pentru a fi utilizate de către profesori. Obiectivul final al proiectului este de a ajuta generațiile viitoare să-și dezvolte competențele și disponibilitatea pentru transformarea digitală, cu accent pe utilizarea și aplicațiile IA. Evoluția educației IA în școlile moderne va ajuta generațiile actuale și viitoare să înlocuiască sistemele tradiționale de învățare și să intre în noua generație de sisteme de învățare digitală, care sunt îmbunătățite continuu cu elemente de inteligență artificială.

Universitatea Spiru Haret și-a asumat un rol de coordonare pentru module importante ale noului ghid referitoare la creativitate și inovare in domeniul IA. Consorțiul include, în afara de coordonatorul principal-Societatea de Matematică din Cipru, 8 parteneri: Plovdivski Universitet Paisiy Hilendarski (Bulgaria); Instituto Politecnico do Porto (Portugalia); Universitatea Spiru Haret (România); Professor Ivan Apostolov Private English Language School (Bulgaria); ITC Pacle Morante Limbiate (Italia); Institutul de Sisteme și Aplicații de Accelerare (Grecia); Douka Ekpaideftirai AE–Palladion Lykeion Ekpaideuthria Douka (Grecia); Universitatea din Cipru (Cipru).

Seminarul internațional Singapore – Romanian Business Bridge. Tehnologiile digitale, poartă de dezvoltarea a afacerilor româno-singaporeze

USH Pro Business, împreună cu Romanian Chamber of Commerce Singapore (RoCham Singapore), Asociația Inter-Bio și Clusterul Smart Allinace, au organizat la București, în data de 20 septembrie 2022, seminarul internațional Singapore-Romanian Business Bridge, cu participarea unei delegații de oameni de afaceri din Singapore dar și a unor reprezentanți ai mediului de afaceri din România.  USH Pro Business, împreună cu partenerii săi, este o rețea semnificativă de companii, grupuri de companii, asociații de afaceri, organizații de cercetare, dezvoltare și inovare, centre de digitalizare, universități și autorități locale interesate să valorifice potențialul ridicat de colaborare cu rețele similare din Singapore. Obiectivul principal al acestei întâlniri a fost să ne conectăm, să ne prezentăm potențialul și să explorăm viitoare colaborări, prin USH Pro Business și partenerii săi, ca poartă de intrare în afacerile românești. Am concentrat discuțiile pe prezentarea potențialului firmelor și clusterelor pentru a identifica posibilități de colaborare. Am prezentat pe larg serviciile pe care le dezvoltăm în calitate de coordonatori sau parteneri ai rețelelor europene EDIH și EEN (Enterprise Europe Network) prin Walachia eHub și Inter-Bio” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export.

Bazat pe parteneriatul dintre Universitatea Spiru Haret, prin centrul său antreprenorial USH Pro Business, dar și Camera de Comerț bilaterală România– Singapore, vom continua să identificăm atât relații de afaceri, cât și forme de colaborare în zona de cercetare-dezvoltare-inovare, inclusiv cu implicarea universităților din Singapore”, a mai adăugat acesta. „În cadrul întâlnirii, prezentarea membrilor clusterui Smart Alliance și activitatea acestuia au fost bine apreciate de delegația oamenilor de afaceri din Singapore. Avem bune posibilități de afaceri în outsourcing și soluții comune în domenii precum securitate cibernetică, inteligența artificială, blockchain și sisteme pentru afacere a declarat Cosmin Măcăneață președinte Smart Alliance.

În cadrul seminarului au fost prezentate următoarele teme:  Perspectiva Camera de Comerț bilaterală România–Singapore cu privire la oportunitățile de afaceri dintre România și Singapore, tendințe și oportunități pe piața de outsourcing română și internațională. De asemenea, în cadrul workshop-ului a avut loc atât prezentarea companiilor singaporeze precum și a companiilor și clusterelor românești, cât și prezentarea SgTech Association Singapore. La finalul evenimentului a avut loc o sesiune de matchmaking și networking. Invitații care au susținut temele și prezenările au fost: Remus Pasca-VP Romanian Chamber of Commerce, Sezin Ata Diler Singapore Enterprise, Cosmin Macăneață-President Smart Alliance & Managing Partner Omega Trust, Costin Lianu-President Wallachia eHub Consortium & General Manger USH Pro Business Center, Sures Agarwal-Honorary Secretary Cloud & Data Chapter-SgTech Singapore. În alocuțiunile lor partenerii singaporezi au exprimat interesul de a dezvolta afacerile în domenii legate de tehnologia informației, agricultură și energie.

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

Notă. Alte articole despre USH Pro Business

Nota redacției