Acasă Filozofie politică Ziaristul Viorel Patrichi: Promisiunea lui Volodîmîr Zelenski („Se va îngriji de minoritatea...

Ziaristul Viorel Patrichi: Promisiunea lui Volodîmîr Zelenski („Se va îngriji de minoritatea română și de minoritatea ucraineană”)

 

În egală măsură…Președintele Ucrainei s-a adresat și Parlamentului României în seara de 4 aprilie. Le-a prezentat aleșilor noștri un film cu masacrul din orășelul Bucea, aflat la nord de Kiev. TVR 1 a transmis integral mesajul lui Zelenskii și puteam să înțeleg un cuvânt din 7: nivelul de sunet era același pentru vorbitor și pentru traducător care ne-a relatat despre „cetățenii Bucii” (se poate verifica înregistrarea…). Zelenski l-a comparat pe Putin cu Nicolae Ceaușescu, care totuși nu invadat Ucraina sau Bulgaria, iar poporul ucrainean s-a comportat ca poporul român în decembrie 1989.

Peste 300 de oameni au fost torturați și uciși/Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale”. A mulțumit poporului român pentru ajutor și ne-a cerut să oprim navele și trenurile rusești. Vreau să încep dialogul cu România privind protecția minorității române din Ucraina și a minorității ucrainene în România… viitorul nostru este împreună într-o mare familie europeană, a spus Zelenski și aleșii noștri s-au ridicat în două picioare și au aplaudat frenetic și pătrunși, cu Ciolacu și Cîțu în frunte.

Deci, atenție: problema minorităților se tratează la paritate, asta e obsesia Ucrainei de 30 de ani. Câte școli au ucrainenii în România? Tot atâtea școli vor avea și românii în Ucraina. La paritate! Nu are importanță numărul românilor din Ucraina. Și așa, Kievul continua să-I împartă pe conaționalii noștri din Ucraian în „români” și „moldovani”, ca să pară mai puțini. Ca pe vremea lui Stalin, iar Bucureștiul a tăcut înainte de război, tace și acum, va tăcea și după. De aceea, presa din România o ține sus și tare cu teza Kievului: în Ucraina trăiesc numai 500.000 de români. În realitate, este vorba de peste 1.200.000 de români.

Nu este esențial că românii din nordul Bucovinei, din Herța, Transcarpatia și din sudul Basarabiei sunt autohtoni pe pământul lor, ei nu au migrat din alte teritorii acolo, nu fac parte din „diaspora”, un termen folosit anapoda la noi în presă și în politică. Oricum, termenul „diaspora” se referă numai la migrația mondială evreiască, nu la alte popoare. Nu putem să facem confuzia între emigranții români din Spania sau din SUA, din Germania sau din Australia și românii care au rămas la vetrele lor străvechi din Ucraina de azi, din Bulgaria, din Serbia, Grecia, Ungaria, Macedonia… Ei bine, pentru majoritatea politicienilor și a jurnaliștilor noștri, românii autohtoni din teritoriile înstrăinate formează… „diaspora”…

Zelenski a mai spus un lucru care trebuie să ne dea de gândit: „Vom lupta pentru independența, integritatea și suveranitatea Moldovei”… Pentru cei care au urechi de auzit…

Notă. Articole asociate ale autorului în Jurnalul Bucureștiului

Articole asociate

Diaspora româna, o (lumpen)diasporă aflată într-o profundă criză de identitate! (Corespondență din Franța)

„Kramer contra Kramer” într-o confruntare de tip „Război și Pace” în lugubrul game „În slujba poporului” de tipul „Jocul ielelor”, componentele funeste ale unui digraf într-un sistem complex, într-o probematică (inter – pluri și transdisciplinară) aflată în „Agonie și Extaz” cu actul final „Dulce ca mierea este glonțul patriei”

Nota redacției