Acasă Agricultură & Industrie Ecologice Ambasadorul Confederației Elvețiene în România s-a întâlnit cu exportatorii români de produse...

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România s-a întâlnit cu exportatorii români de produse ecologice (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Asociația Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

La data de 11 aprilie 2022 Ambasada Confederației Elvețiene în România a avut o întâlnire de lucru cu exportatorii români din Programul de Cooperare Elvețiano-Român „Servicii Integrate de Export pentru IMM-urile din România”, proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român are ca scop reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse și implementat de Gama Proconsult, Camera de Comerț și Industrie Prahova, InPULSE Partners și TDP Partners. Prin acest proiect, au fost deschise două centre de afaceri, prin camerele de comerţ şi industrie din Bacău şi Ploieşti. Proiectul, pus în aplicare efectiv din luna septembrie 2018, s-a derulat până în luna iunie 2019, a oferit servicii de promovare a exporturilor practicate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din industria mobilei şi din agricultura ecologică aflate în regiunile. Programul a cuprins o etapă de instruire şi una de participare la evenimente internaţionale, dar și activităţi de susţinere, precum realizarea unor studii pentru evaluarea nevoilor IMM-urilor, crearea unor pagini web de prezentare şi activităţi de promovare. Scopul proiectului este de a sprijini IMM-urile să pătrundă pe pieţele internaţionale prin punerea în valoare a potenţialului local, reprezentat de terenul arabil de calitate bună şi competenţele tehnice existente”.

La întâlnire au participat 15 reprezentanți de firme și clustere, experți și reprezentanți ai Camerelor de Comerț și Industrie teritoriale Prahova și Bacău, participanți la programul amintit mai sus. Cu acest prilej s-a putut face un bilanț al realizărilor din program precum și parcursul în afaceri al celor prezenți.

„S-a putut constata că, urmare programului, putem vorbi nu numai de succesul unor firme dar și dezvoltarea unor clustere și asociații  interprofesionale, precum Bio Concept Valea Prahovei, BioNEst Cluster Iași, asociațiile Inter-Bio și ACEX, ceea ce denotă că programul a fost consistent și extrem de util în dezvoltarea exportului. De asemenea, între producători  s-au dezvoltat relații  de sprijin și cooperare pentru pătrunderea pe piețele externe. Am participat cu bucurie la acest eveniment și salut preocuparea  domnului ambasador Arthur Mattli de a se întâlni periodic cu cei care au beneficiat de sprijin în acest program. Din păcate, la 2 ani de la încheierea lui, autoritățile române nu au fost încă în stare să contureze, inspirați de acest program, mecanisme de sprijin ale exportatorilor potențiali prin centre de afaceri de export la nivel teritorial după acest model de bună practică. Fără  o astfel de viziune și intervenție cine să sprijine primii pași ai IMM-urilor la început de drum pe piețele externe? Cred că nu există interes în acest sens din partea autorităților” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export.

Notă. Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export. Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015, Coordonator științific Programul de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

Articole asociate

Propuneri nefundamentate ale Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului de debirocratizare, simplificare și restructurare (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu Președinte ACEX, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Consiliul de Export, o instituție a parteneriatului în suferință (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu Președinte ACEX, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Asociația Inter Bio – Platforma tehnologică națională TP Organics (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, Președinte ACEX – Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, președinte Inter Bio)

Liberalizarea promovării exportului românesc, un obiectiv confuz și anacronic (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu Președinte ACEX, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Avantajele standardului românesc original de agro – ecologie (Conf. dr. Costin Lianu, președintele asociației Inter-Bio, director general USH Pro Business și coordonator al cooperării între cele două centre digitale)

Planul Național de Acțiune pentru Agricultura Ecologică, demersuri tardive și puțin coordonate. Un punct de vedere comun al Asociațiilor, clusterelor Inter-Bio și Asociației Proecologic Sistem

Centrul de inovare digitală Wallachia eHub abordează teme esențiale pentru dezvoltarea regiunii Sud-Muntenia

Producătorii din domeniul agroalimentar din Republica Moldova impresionați de experiența de clusterizare din România

Wallachia eHUB dezvoltă proiecte și experimente de digitalizare recunoscute la nivel european

Nota redacției