Acasă Agricultura ecologică (Agroecologie) Producătorii din domeniul agroalimentar din Republica Moldova impresionați de experiența de clusterizare...

Producătorii din domeniul agroalimentar din Republica Moldova impresionați de experiența de clusterizare din România

În perioada 20–21 ianuarie 2022, o delegație de producători din Republica Moldova a vizitat facilități de producție, comercializare din domeniile agroalimentar, turism, engineering și cercetare din județul Prahova. Vizita a fost organizată în comun de UNDP–Programul EU4Moldova, cu sprijinul Enterprise Europe Network, Asociația Clusterelor din România, InPulse Partner, asociația Inter-Bio și clusterul Bio Concept Valea Prahovei, care pe lângă fermieri cuprinde și Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea Spiru Haret.

Pe lângă prezentarea facilităților de cercetare făcută de către Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și USH Pro Business, delegația a vizitat și facilități ale producătorilor din clusterul Bio Concept Valea Prahovei, precum și Cris Tim și Casa Timiș. De asemenea, au avut întâlniri cu conducerea clusterului Danube Engineering Hub și membri ai consorțiilor de clustere Inter-Bio (agricultură ecologică) cât și Wallachia Hub–consorțiul regional pentru Sud-Muntenia.

Delegația a avut aprecieri pozitive cu privire la modul în care s-a dezvoltat și evoluat clusterul Bio Concept Valea Prahovei, precum și calitatea cooperării între clusterele regionale și cele tematice. Urmare vizitei la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Facultatea de Științe Economice, au apreciat implicarea mediului academic în dezvoltarea de clustere.

În cadrul vizitei un moment de vârf care a lăsat o puternică impresie delegației l-a constituit vizita la fabrica de produse lactate Mugura și complexul agro-turistic Casa Timiș unde au avut prilejul să aibă discuții cu domnul Radu Timiș, unul dintre cele mai mari branduri ale oamenilor de afaceri din România.

Un accent deosebit s-a pus pe avantajele agriculturii ecologice prezentate de Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, doamna Teodora Aldescu președinte asociația Proecologic Sistem și domnul Lucian Neacșu, director general al companiei Senator Wines. Acesta din urmă a expus etapele practice de trecere de la convențional la ecologic în domeniul vini-viticol cu prezentarea unor vinuri ecologice de excepție.

„Credem că această vizită pune bazele unei colaborări inter-clustere care vor întări relațiile economice cu vecinii noștri din Republica Moldova, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio și director general USH Pro Business București.

„Partea experienței pozitive a clusterului Bio Concept Valea Prahovei a trezit un interes deosebit colegilor noștri din Republica Moldova. Avem posibilitatea să transmitem expertiza noastră din acest domeniu desfășurată prin Centrul de Afaceri de Export Ploiești, a declarat prof. univ. dr. Rădulescu Irina Gabriela, decan Facultatea de Științe Economice, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și vicepreședinte Asociația Centrelor de Afaceri de Export.

„Ideea specializării inteligente între clustere regionale, a digitalizării în agricultură va avea ecou în rândul participanților. Suntem deschiși la cooperarea cu consorțiul Wallachia Hub care a pus bazele singurului centrului digital de inovare din regiunea Sud-Muntenia”, a declarat Costin Trandafir, președintele Wallachia eHub.

„Am însoțit întreaga delegație în vizita ei atât la Iași cât și la Ploiești, remarcând că, în județul Prahova, mișcarea de clustere din România este extrem de dinamică putând fi un exemplu demn de urmat pentru colegii noștri din Republica Moldova, a declarat Daniel Coșniță, președinte Asociația Clusterelor din România.

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

Notă. A se vedea și articolele asociate

Albina românească se digitalizează (proiect inițiat de către Asociația Inter-Bio și USH Pro Business în parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub și Wallachia eHub)

Wallachia eHUB dezvoltă proiecte și experimente de digitalizare recunoscute la nivel european

Programul Național de Reconstrucție si Reziliență pentru identitatea competitivă a României

Nota redacției

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului