Acasă Avocat - Jurisprudență Articol juridic trilingv. Avocat partaj. Acțiunea de partaj (h1). Acțiunea de partaj...

Articol juridic trilingv. Avocat partaj. Acțiunea de partaj (h1). Acțiunea de partaj în timpul căsătoriei și la divorț și partajul succesoral (h2)[ Partition Lawyer. Partition Action (h1). Partition Action marriage partition divorce partition and in Romania (h2)/Avocat en litige. Action en partage (h1). Action en partage en Roumanie (h2)] de la partenerul nostru Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații

Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: a) Democracy cannot exist without opposition, b) Elected representatives are our representatives and not our masters, c) Criticism fosters progress, d) Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Conform normelor din Noul Cod Civil, partajul este operațiunea juridică prin care se pune capăt stării de proprietate comună, în sensul că bunul sau bunurile stăpânite în comun se împart, în materialitatea lor, între proprietari. Dacă cei care exercită în comun dreptul de proprietate nu procedează la împărțirea bunurilor prin bună învoială, aceștia au posibilitatea să opteze pentru procedura de partaj judiciarAcțiunea de partaj este imprescriptibilă, ceea ce înseamnă că încetarea coproprietății prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească. Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat partaj și ale unui avocat litigii civile pentru a asigura o desfășurare corespunzătoare și eficientă a procesului de partaj judiciar, atât în contextul unui partaj între soți, respectiv partaj la divorț sau partaj în timpul căsătoriei, cât și în procedura de partaj succesoral.

Partaj în timpul căsătoriei și partaj la divorț

În unele cazuri, soții doresc să își împartă bunurile, fără a divorța, iar procedura de partaj în timpul căsătoriei poate fi realizată fie pe cale amiabilă, fie prin acțiunea de partaj. De asemenea, partajul poate viza toate bunurile sau doar o parte din ele, în funcție de preferințele și necesitățile părților implicate. La momentul desfacerii căsătoriei, împărțirea bunurilor proprietate comună ale soților poate fi realizat în două moduri: partaj voluntar, prin încheierea unui act de partaj şi partaj judiciar, prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești, iar diferența dintre aceste două modalități constă în modul în care este realizat partajul, care este determinat de acordul sau dezacordul soților în ceea ce privește bunurile ce urmează să fie împărțite și modalitatea de distribuire a acestora.

  • Procedura de partaj voluntar survine atunci când cei implicați ajung la un acord referitor la împărțirea bunurilor comune și încheie un act de partaj în fața unui notar public, stabilind astfel cine primește fiecare bun din averea comună a soților. Dreptul de proprietate exclusivă asupra acestor bunuri se naște la data stabilită în acest act de partaj, astfel că, în funcție de înțelegerea convenită, bunurile comune devin proprietatea exclusivă a fiecărui soț.
  • Procedura de partaj judiciar intervine atunci când soții nu reușesc să ajungă la un acord de partaj voluntar cu privire la împărțirea bunurilor lor și decid să intenteze acțiunea de partaj prin formularea unei cereri de chemare în judecată împotriva celuilalt soț. Cererea va cuprinde mențiuni cu privire la bunurile la care se solicită partajul, valoarea estimativă a lor, locul în care ele se află și care este modalitatea propusă pentru împărțirea lor, motiv pentru care asistența juridică a unui avocat partaj, respectiv a unui avocat litigii civile din Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații  este esențială pentru a asigura reprezentarea în fața instanței de judecată și pentru apărea intereselor părții, respectiv împărțirea bunurilor proprietate comună în mod just și echitabil.

Partaj succesoral

Procedura de partaj succesoral reprezintă procesul prin care se pune capăt stării de indiviziune dintre moștenitorii unui defunct, fiind vorba despre dreptul de proprietate comună al moștenitorilor asupra moștenirii. Pentru ca fiecare moștenitor să devină proprietar exclusiv al bunurilor ce îi revin, este necesar să se efectueze partajul, iar în cadrul succesiunii, există două tipuri de partaj succesoral: provizoriu și definitiv. Partajul succesoral are loc exclusiv în ceea ce privește bunurile asupra cărora defunctul deținea drepturi reale, precum dreptul de proprietate sau dreptul de superficie. Creanțele și datoriile defunctului nu intră în procesul de indiviziune și, de asemenea, nu sunt supuse partajului bunurile care sunt transferate legatarilor cu titlu particular.

Partajul succesoral sau ieşirea din indiviziune poate fi cerut de coindivizari, respectiv de moştenitorii legali şi legatarii universali sau cei cu titlu universal. Totodată, mai pot cere ieşirea din indiviziune şi succesorii în drepturi ai coindivizarilor, fiind cei la care se transferă dreptul de proprietate asupra moştenirii fie printr-o cesiune de drepturi succesorale, fie prin deschiderea moştenirii coindivizarilor în cazul decesului unuia dintre ei și creditorii coindivizarilor şi cei ai defunctului. Ca în cazul procesului de partaj în timpul căsătoriei, aceştia sunt îndreptăţiţi să intervină pentru a-şi recupera creanţele, motiv pentru care un avocat partaj și un avocat litigii civile vă pot oferi asistență juridică la ieşirea din indiviziune în evaluarea drepturilor părții interesate, în negocierile cu ceilalți moștenitori sau cu creditorii, în pregătirea documentelor necesare și în reprezentarea în fața instanței judecătorești, contribuind astfel la un obținerea unui rezultat favorabil în acțiunea de partaj succesoral. „Ne angajăm să furnizăm clienților noștri asistență juridică de cea mai înaltă calitate în diverse domenii, inclusiv în privința promovării unei acțiuni de partaj în timpul căsătoriei, partaj la divorț și partaj succesoral. Ne concentrăm eforturile în vederea protejării și promovării intereselor și drepturilor clienților noștri în fața instanței judecătorești” a declarat Avocatul Coordonator, Dr. Radu Pavel, al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă invită să apelați cu încredere la echipa noastră de avocați partaj și avocați litigii civile pentru a vă oferi asistență juridică atât în procedura de partaj la divorț pentru împărțirea corectă a bunurilor comune, cât și în partajul succesoral, pentru soluționarea favorabilă a acțiunii de partaj, prin completarea formularului contact. În concluzie, partajul reprezintă o operațiune juridică deosebit de importantă, fie că este vorba despre partaj în timpul căsătoriei, partaj la divorț sau partaj succesoral. Este esențial ca aceste proceduri să fie gestionate cu atenție și expertiză de specialitate pentru a asigura o împărțire corectă și echitabilă a bunurilor comune și a moștenirii. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, ce furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate, iar echipa noastră de avocați partaj și avocați litigii civile  este pregătită să ofere sprijin în evaluarea bunurilor comune și reprezentare în fața instanței de judecată în acțiunea de partaj. 

Nota. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2023, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2023. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. 

English version

According to the provisions of the New Civil Code, partition in Romania is the legal process to divide co-ownership in Romania or part the equitable interest in real property in Romania amongst co-owners. If those who exercise joint ownership do not proceed to divide the real property in Romania by mutual agreement, they have the option to choose the judicial partition in Romania. The partition action in Romania is imprescriptible, which means that the termination of co-ownership in Romania through partition can be requested at any time, except in cases where partition has been suspended by law, legal act or court decision. The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates recommends consulting a civil litigation lawyer and a partition lawyer in Romania to ensure proper and efficient conduct of the partition action, both in the context of partition between spouses, divorce partition in Romania or marriage partition in Romania, as well as in the partition of inheritance in Romania.

Marriage partition and divorce partition in Romania

In some cases, spouses wish to divide their assets without divorcing, and the marriage partition in Romania can be carried out either amicably or through a partition action in Romania. Additionally, partition may involve all assets or only a portion thereof, depending on the preferences and needs of the parties involved. At the end of a marriage, the division of real property in Romania (partition in Romania) can be done in two ways: voluntary partition in Romania, by concluding a partition agreement in Romania, and judicial partition in Romania, by pronouncing a court decision. The difference between these two methods lies in how the partition is carried out, which is determined by the agreement or disagreement of the spouses regarding the assets to be divided and the method of distribution.

The voluntary partition in Romania procedure occurs when the parties reach a partition agreement in Romania on the division of real property in Romania and conclude a partition agreement in Romania before a notary public, thus determining who receives each asset from the spouses’ common assets. The exclusive property rights in Romania over these assets arise on the date established in the partition agreement in Romania, so, depending on the agreed understanding, the common assets become the exclusive property rights in Romania of each spouse.

The judicial partition in Romania procedure intervenes when spouses fail to reach a voluntary partition in Romania on the division of their assets and decide to file a partition action by filing a lawsuit against the other spouse. The claim will include mentions regarding the assets for which partition is requested, their estimated value, their location, and the proposed method of division, which is why the legal assistance of a partition lawyer in Romania and a civil litigation lawyer in Romania from The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates is essential to ensure representation before the court and to defend the interests of the party, respectively the fair and equitable division of real property in Romania.

Partition in inheritance procedure in Romania

The partition of inheritance procedure in Romania is the process by which the state of indivision between the heirs of a deceased person is terminated, involving the common property rights in Romania of the heirs over the inheritance. For each heir to become the exclusive owner of the assets they are entitled to, partition of inheritance procedure in Romania must be carried out and there are two types of partition of inheritance procedure in Romania: provisional and definitive. Partition of inheritance procedure in Romania exclusively concerns the assets over which the deceased held real rights, such as ownership or superficies. The debts and liabilities of the deceased do not enter the indivision process, and likewise, the assets that are transferred to legatees with particular title are not subject to partition of inheritance procedure in Romania.

The partition of inheritance procedure in Romania or exit from co-ownership in Romania can be requested by co-owners, namely legal heirs and universal or general legatees. Additionally, successors in rights of the co-owners may request an exit from co-ownership in Romania, being those to whom the property rights in Romania are transferred either by an assignment of succession rights or by the opening of the co-owners inheritance in the event of the death of one of them, and the creditors of the co-owners and those of the deceased. As in the case of marriage partition in Romania, they are entitled to intervene to recover their claims, which is why a partition lawyer in Romania and a civil litigation lawyer in Romania can offer legal assistance in assessing the rights of the interested party, in negotiations with other heirs or creditors, in preparing the necessary documents, and in representing them before the court, contributing to obtaining a favorable outcome in the partition action in Romania. We are committed to providing our clients with the highest quality legal assistance in various fields, including promoting a partition action in Romania during marriage, divorce partition in Romania, and partition of inheritance procedure in Romania. We focus our efforts on protecting and promoting the interests and rights of our clients before the court,” stated Dr. Radu Pavel, Coordinator Lawyer at The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates.

Dr. Radu Catalin Pavel

The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates invites you to confidently contact our team of partition lawyers and civil litigation lawyers in Romania to provide legal assistance in both in divorce partition in Romania for the correct division of common assets and partition of inheritance procedure in Romania for the favorable resolution of the partition action in Romania, by completing the contact form In conclusion, partition represents a legally significant operation, whether it is marriage partition in Romania, divorce partition in Romania or partition of inheritance procedure in Romania. It is essential that these procedures are managed with care and expertise to ensure a fair and equitable division of common assets and inheritance. The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates is one of the top law firms in Romania, providing high-quality legal services and our team of partition lawyers and civil litigation lawyer in Romania is ready to provide support in evaluating common assets and representation before the court in the partition action in Romania.

Note. Pavel, Margarit and Associates Romanian Law Firm is one of the top law firms in Romania, providing high-quality legal services. The firm’s clients include multinational and domestic companies of great magnitude. In 2023, the law firm’s success stories brought it international recognition from the most prestigious international guides and publications in the field. As a result, Pavel, Margarit and Associates Law Firm ranked 3rd in Romania in the Legal 500’s ranking of business law firms with the most relevant expertise. The law firm is internationally recognized by the IFLR 1000 Financial and Corporate 2023 guide. Additionally, Pavel, Margarit and Associates Law Firm is the only law firm in Romania recommended by the international director of Global Law Experts in London in the Dispute Resolution practice area

French version

Conformément aux dispositions du Nouveau Code civil, le partage en Roumanie est le processus juridique visant à diviser la copropriété en Roumanie ou à partager l’intérêt équitable dans un bien immobilier en Roumanie entre les co-propriétaires. Si ceux qui exercent une propriété conjointe ne procèdent pas à la division du bien immobilier en Roumanie par accord mutuel, ils ont la possibilité de choisir le partage judiciaire en Roumanie. L’action en partage en Roumanie est imprescriptible, ce qui signifie que la cessation de la copropriété en Roumanie par le partage peut être demandée à tout moment, sauf dans les cas où le partage a été suspendu par la loi, un acte juridique ou une décision de justice. Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés recommande de consulter un avocat en litige civil et un avocat en partage en Roumanie pour garantir une conduite appropriée et efficace de l’action en partage, tant dans le contexte du partage entre époux, du partage de divorce en Roumanie ou du partage de mariage en Roumanie, que dans le cadre de la succession partageable en Roumanie.

Partage de mariage et partage de divorce en Roumanie

Dans certains cas, les époux souhaitent diviser leurs biens sans divorcer, et le partage de mariage en Roumanie peut être réalisé soit à l’amiable, soit par le biais d’une action en partage en Roumanie. De plus, le partage peut concerner tous les biens ou seulement une partie d’entre eux, en fonction des préférences et des besoins des parties impliquées. À la fin d’un mariage, la division des biens immobiliers en Roumanie (partage en Roumanie) peut se faire de deux manières: le partage volontaire en Roumanie, par la conclusion d’un accord de partage en Roumanie, et le partage judiciaire en Roumanie, par le prononcé d’une décision de justice. La différence entre ces deux méthodes réside dans la manière dont le partage est effectué, ce qui est déterminé par l’accord ou le désaccord des époux concernant les biens à diviser et la méthode de distribution.

La procédure de partage volontaire en Roumanie intervient lorsque les parties parviennent à un accord sur la division des biens immobiliers et concluent un accord de partage en Roumanie devant un notaire, déterminant ainsi qui reçoit chaque bien des biens communs des époux. Les droits de propriété exclusifs en Roumanie sur ces biens naissent à la date fixée dans l’accord de partage en Roumanie, de sorte que, selon l’accord convenu, les biens communs deviennent les droits de propriété exclusifs en Roumanie de chaque époux.

La procédure de partage judiciaire en Roumanie intervient lorsque les époux ne parviennent pas à un partage volontaire des biens et décident d’intenter une action en partage en portant plainte contre l’autre époux. La demande comprendra des mentions concernant les biens pour lesquels le partage est demandé, leur valeur estimée, leur emplacement et la méthode de division proposée, c’est pourquoi l’assistance juridique d’un avocat en partage en Roumanie et d’un avocat en litige civil en Roumanie du cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés est essentielle pour assurer la représentation devant le tribunal et défendre les intérêts de la partie, respectivement la division équitable des biens immobiliers en Roumanie.

Succession partageable en Roumanie

La succession partageable en Roumanie est le processus par lequel l’état d’indivision entre les héritiers d’une personne décédée est terminé, impliquant les droits de propriété communs en Roumanie des héritiers sur la succession. Pour que chaque héritier devienne le propriétaire exclusif des biens auxquels il a droit, la succession partageable en Roumanie doit être effectuée et il existe deux types de succession partageable en Roumanie: provisoire et définitive. La succession partageable en Roumanie concerne exclusivement les biens sur lesquels le défunt détenait des droits réels, tels que la propriété ou la superficie. Les dettes et les obligations du défunt n’entrent pas dans le processus d’indivision, de même que les biens qui sont transférés aux légataires avec un titre particulier ne sont pas soumis à la succession partageable en Roumanie.

La succession partageable en Roumanie ou la sortie de la copropriété en Roumanie peut être demandée par les co-propriétaires, à savoir les héritiers légaux et les légataires universels ou généraux. De plus, les successeurs dans les droits des co-propriétaires peuvent demander une sortie de l’indivision, étant ceux à qui les droits de propriété en Roumanie sont transférés soit par une cession de droits de succession soit par l’ouverture de la succession des co-propriétaires en cas de décès de l’un d’eux, et les créanciers des co-propriétaires et ceux du défunt. Comme dans le cas du partage de mariage en Roumanie, ils ont le droit d’intervenir pour récupérer leurs créances, c’est pourquoi un avocat en partage en Roumanie et un avocat en litige civil en Roumanie peuvent offrir une assistance juridique pour évaluer les droits de la partie intéressée, négocier avec les autres héritiers ou créanciers, préparer les documents nécessaires et les représenter devant le tribunal, contribuant ainsi à obtenir un résultat favorable dans l’action en partage en Roumanie. „Nous nous engageons à fournir à nos clients une assistance juridique de la plus haute qualité dans divers domaines, y compris la promotion d’une action en partage en Roumanie pendant le mariage, le partage de divorce en Roumanie et la succession partageable en Roumanie. Nous concentrons nos efforts sur la protection et la promotion des intérêts et des droits de nos clients devant le tribunal“, a déclaré le Dr Radu Pavel, avocat coordinateur au cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés.

Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés vous invite à contacter en toute confiance notre équipe d’avocats en partage et d’avocats en litige civil en Roumanie pour obtenir une assistance juridique à la fois en cas de partage de divorce en Roumanie pour la division correcte des biens communs et de succession partageable en Roumanie pour la résolution favorable de l’action en partage en Roumanie, en remplissant le formulaire de contact. En conclusion, le partage représente une opération juridiquement significative, qu’il s’agisse de partage de mariage en Roumanie, de partage de divorce en Roumanie ou de succession partageable en Roumanie. Il est essentiel que ces procédures soient gérées avec soin et expertise pour garantir une division juste et équitable des biens communs et de l’héritage. Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés est l’un des principaux cabinets d’avocats en Roumanie, fournissant des services juridiques de haute qualité et notre équipe d’avocats en partage et d’avocats en litige civil en Roumanie est prête à apporter son soutien dans l’évaluation des biens communs et la représentation devant le tribunal dans l’action en partage en Roumanie.

Note. Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit and Associates a pour clients des entreprises étrangères, des sociétés locales de premier plan et des particuliers à haut revenu. En 2023, les succès du cabinet d’avocats roumain ont été reconnus par les guides et publications internationaux les plus prestigieux. Le cabinet a été classé troisième en Roumanie par la publication Legal 500. Le cabinet d’avocats roumain est également reconnu par le guide financier et corporatif IFLR 1000 2023. Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Margarit & Associates est également le seul cabinet d’avocats en Roumanie recommandé par le Directeur de Global Law Experts à Londres dans le domaine du règlement des litiges.

Notă. Toate articolele Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Modalități de promovare a jurnalelor academice

Indexarea revistelor academice și a articolelor

Promovarea online a instituțiilor, jurnalelor și articolelor academice

Lucrări intelligence

Armele geofizice sunt o realitate. Studiu despre agresiunea geofizică și modalitățile de identificare și contracarare a acesteia

„Puterea de la Puterea informațiilor la Puterea în Intelligence”(Tiberiu Tănase-coordonator, autori Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu, Editura Concordia, Arad, 2024)

Recenzie. Noua carte apărută la editura Concordia reprezintă un amplu proiect documentar și documentat asupa unui subiect prezent în viață, în societate și istoria umanității și anume „Puterea” privită din mai multe puncte de vedere. Aceasta se bazează pe o amplă documentare și bibliografie privind puterea–pornind de la termenul, concept semnificații și domenii în care este prezentă dar și modalitați de raportate privind importanța acesteia în diverse domenii și situații. Pe parcursul celor XV capitole autorii de prezintă multe și intresante noutăți privind termenul și conceptul de putere pornind de la Introducere (p. 13), la definiții–care încep cu clasica întrebare „Ce este puterea?” cu raspuns pornind de la Dex la conceptul puterii, fețele puterii, dar și la puterea ca decizie sau puterea ca preluare a controlului.

Sunt prezentate și fețele puterii, care sunt sunt autoritatea și legitimitatea. Foarte interesanta lucrare debutează cu un prim capitol unde în Secțiunea a 3-a avem informații documentate despre „Putere” versus „Autoritate”, „Ce este puterea?”„Care este autoritatea?” Dar și diferența dintre putere și autoritate. De menționat tot aici în Secțiunea a 4-a se fac referirila la Dominație versus Autoritate iar în Secțiunea a 5-a unde sunt prezentate Puterea, politica și statul. Sunt importante raspunsurile la întrebarile cum ar fi Ce este puterea politica?.De mare interes este și Secțiunea a 9-a, al aceluiaș prim capitol care tratează Analiza Puterii și se referă la Analiza SWOT (slăbiciuni, oportunități și amenințări). Urmează un important capitol și anume cel referitor la Puterea Mondială ce conține referiri puterea mondială și scopul acesteia, Guvernul Mondial,Organizarea Piramidei Puterii la p.81.

Întalnim și alte capitole foarte importante cum este cel referitoar la „Puterea informației” (p. 129), și în mod deosebit la conceptul de informație, dar și considerații despre puterea informației, precum și despre puterea informației într-o societate liberă. Importante sunt referințele la „Puterea militară” (p. 255) în ceea ce privește evoluţia marilor puteri. Astfel, Secțiunea a 2-a tratează un aspect absolut de interes pentru puerea statelor și anume despre țările cu cele mai mari armate din lume și despre cele mai mari puteri militare din lume. Important este și capitolul ce prezintă „Puterea Economică” (p. 279) cu referiri la „Puterea pieței” legate de noțiunile  „Ce este puterea de piață?” Înțelegerea puterii pieței cu exemplu de putere de piață și structurile de putere ale piețelor până la prezentarea conceptele de putere și emergență.

De subiniat capitolele ce urmează despre „Puterea politică” (p. 307) pornind de la definiția puterii politice. Ce este politica și cum funcționează? Conceptul de putere politică puterea alienată și conținut și trăsături ale puterii politice și Autoritatea și Legimitatea politică. Cel de–al X–lea Capitol se referă la „Puterea Mass-Media”  pornind de la definirea presei, evoluția presei în decursul timpului., funcțiile presei. Presa, a patra putere în stat, „Comunicarea politică”, și când puterea ascultă de presă, dar și despre libertatea presei. Acest capitolul este urmat de alte capitole de mare interes și anume „Puterea organizației” și foarte important „Puterea intelligence”-ului. Aici se fac referiri la „Ce este Intelligence?” Dar și la Puterea în intuiție și decizie în activitatea de intelligence.

Trebuie menționat că importanţa activităţii intelligence pentru orice stat-naţiune este în mod direct legată de ameninţările şi vulnerabilităţile la nivel local, regional şi global, de rolul aspectelor politico-militare şi economice pe scena internaţională, precum şi de atitudinile liderilor faţă de structurile de intelligence şi securitate naţională. Unele din cele mai importante aspecte şi tendinţe care vor caracteriza şi influenţa mediul şi organismele de intelligence ale statelor-naţiune în secolul XXI ar putea fiForța cunoaşterii”, prioritară, dar și esentială și se va baza pe informații. În prezent cunoaşterea are valoare, iar intelligence adică informația strategică este putere. Cunoaştere fără intelligence nu poate exista, la fel cum un intelligence calitativ nu poate să se manifeste fără cunoaştere. Deoarece cunoaşterea este astăzi cel mai important şi util element al competitivităţii la nivel global şi devine cea mai importantă resursă a unei naţiuni, am putea afirma că se naşte o nouă componentă, anume „intelligence-ul cunoaşterii”, care devine astfel elementul complementar al domeniului intelligence-ului și esențial puterii. Deci, putem afirma că „Puterea” se mută acum dinspre state-naţiune, spre state-piaţă şi mai nou spre state-reţea. Adică dinspre state spre grupuri unite în reţele, dinspre legile fizicii şi puterea fizică spre legile cibernetice şi puterea creierului („brain power”), iar paradigma „cine are informaţia deţine puterea”


„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiecte (de tip „concurs”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’ Agrégation” din anii 2017 – 2023

Corrigé du „Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Soluții & Raportul Juriului pentru Subiecte (de tip „concurs”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’Agrégation” din anii 2017 – 2023

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…

Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, “Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet (“Volpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…