Acasă Economie AVBS Credit: „Cele mai accesate credite în ultimii 3 ani au fost...

AVBS Credit: „Cele mai accesate credite în ultimii 3 ani au fost creditele ipotecare, în pondere de aproape 80%, utilizate de români pentru achiziţiile de imobile mai spaţioase”

Oamenii conștientizează într-un număr din ce în ce mai mare că au nevoie de un broker de credite atunci când vine vorba de contractarea unui credit ipotecar pe 30–35 ani, deoarece iau o decizie importantă, pe termen lung. Brokerul de credite AVBS Credit intermediază toate tipurile de credite, însă ponderea creditelor contractate de români din portofoliul companiei pentru anul 2022 este împărţită astfel: 80% Credite Ipotecare, 12% Credite de nevoi personale, 6% Credite Noua Casă, 2% Alte tipuri de credite.

În 2022, din cauza faptului că programele de creditare Prima Casă și Noua Casă au doar dobânzi variabile, formate din marjele băncii+Robor sau IRCC, dar și din cauza creșterilor constante ale Robor și IRCC, oamenii s-au îndreptat în pondere majoritară spre creditele ipotecare (unde dobânda poate fi fixă, variabilă sau mixtă). Ba chiar o bună parte din debitorii cu credite Prima Casă sau Noua Casă au apelat la serviciile noastre pentru a se refinanța în credite ipotecare cu dobândă fixă. Așadar, în contextul actual și nu numai, din foarte multe puncte de vedere, creditul ipotecar este o alegere mai bună și mai potrivită pentru clienți decât este creditul Noua Casă/Prima Casă”, declară Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

Notă. IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru Robor-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018. Cu cât Robor-ul era mai mare, cu atât și costurile creditelor cu dobânzi variabile erau mai ridicate. Astfel, cei din conducerea țării au decis prin OUG 19/2019 ce vine ca o modificare a OUG 114/2018 ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor ce intră sub incidența OUG 50/2000. Cu alte cuvinte, acelor carduri de credit, credite de consum, credite potecare și descoperiri de cont cu dobânzi variabile acordate începând cu luna mai a anului 2019. Conform OUG 19/2019, dobânda creditelor variabile în lei trebuie să fie compusă din IRCC, la care creditorul va putea adăuga o marjă fixă, valabilă pe toată perioada contractuală. În acest sens, începând cu 2 mai 2019, Banca Națională a României publică zilnic indicele de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare dintr-o anumită perioadă (acest IRCC BNR). La finalul fiecărui trimestru, se determină o valoare actualizată a acestuia, care apoi este aplicată pentru următorul trimestru tuturor împrumuturilor cu dobândă variabilă luate de consumatori.

Conform datelor companiei AVBS Credit, cele mai accesate credite în ultimii 3 ani au fost creditele ipotecare, în pondere de aproape 80%, iar românii care le-au contractat, le-au utilizat pentru achiziţiile de imobile mai spaţioase, fiind o tendinţă din ce în ce mai accentuată în piaţă. AVBS Credit încurajează spiritul antreprenorial pentru specialiștii din banking care doresc să facă pasul cel mare în carieră, trecând de la statutul de angajat la cel de antreprenor, în calitate de broker de credite în sistem de franciză. Aceşti specialişti îşi doresc: mai mulți bani, mai mult timp liber, libertate de mișcare și de decizie, siguranță în privința activității profesionale (să nu se mai teamă de concedieri, restructurări, închideri de sucursale bancare, etc), satisfacție profesională.

Notă. AVBS Credit (format din 50 de francize, în peste 20 de orașe din România, dintre care 7 au fost înfiinţate în prima jumătate a anului 2022) este compania de intermedieri credite bancare fondată în anul 2007 de către antreprenorul Valentin Anghel, care oferă servicii personalizate de intermedieri credite bancare, 100% gratuite pentru clienți. AVBS Credit lucrează cu peste 35 de bănci și IFN (Instituție financiară nebancară) din România, iar serviciile sunt gratuite pentru clienții care optează pentru un credit. AVBS Credit este membră ARBC (Asociația Română a Brokerilor de Credite). Detalii despre obținerea unei francize AVBS Credit: Detalii Obținere Franciză-AVBS Credit şi Facebook AVBS Credit

Instituția financiară nebancară (IFN) este o entitate, alta decât instituțiile de credit (bănci), ce desfășoară o activitate de creditare cu titlu profesional, în condițiile stabilite de lege. În cazul României, înființarea și funcționarea IFN-urilor sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare. Acestea pot desfășura, în condițiile legii, următoarele activități de creditare:

  • a) acordare de credite, incluzând, fără se limita la: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finanțarea tranzacțiilor comerciale, operațiuni de factoring, scontare, forfetare;
  • b) leasing financiar;
  • c) emitere de garanții, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanțare;
  • d) acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
  • e) acordare de credite către membrii asociașiilor fără scop patrimonial organizate pe baza liberului consimțământ al salariaților/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de către aceste entități, organizate sub formă juridică a caselor de ajutor reciproc;
  • f) alte forme de finanțare de natura creditului.

În funcție de natura activitații, instituțiile financiare nebancare au obligația de a se înscrie într-unul dintre registrele BNR: Registrul Special, Registrul General sau Registrul de Evidență. Instituțiile înscrise în registrele Special și General au obligația de a se constitui ca societăți comerciale pe acțiuni și sunt supravegheate de către Banca Națională a României.

Articol asociat

Compania românească de brokeraj bancar AVBS Credit: „Vânzările de credite sunt în creștere (importantă) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (în valoare de 42,5 M€)”

Ai contractat un credit înainte de luna mai 2019 şi acum ai rate de până la 40% mai mari? AVBS Credit vine cu soluţia pentru a diminua efectele Robor

Notă. Alte articole despre AVBS Credit în Jurnalul Bucureştiului

Nota redacției