Acasă Psiholog, Sociolog Conștiință, Deontologie, Profesionalism….

Conștiință, Deontologie, Profesionalism….

Trei cuvinte mari, devenite relativ brusc banale, în societatea românească. Trei cuvinte care, în 30 de ani s-au erodat complet, care chiar nu-și mai au căutarea într-o societate românească, aflată în plină descompunere. Toate cele trei cuvinte ne definesc în primul rând că oameni, indiferent de meseria în care ne-am pregătit, toate fiind necesare pentru a merge drept, înainte.

“Profesionalismul HR-ului românesc a mers mereu pe chilipiruri, a mers pe ideea că pot “cumpără” ieftin valori pe care de altfel ar fi trebuit să le plătească “gras”. Așa, adevărații profesionișți nu au mai avut loc, doar lichelele cu titluri cumpărate. Așa am ajuns azi să avem cele mai mici salarii din Europa. Așa ne-am bătut joc de valorile cu greu construite, alegând plagiatul și încurajându-l direct și indirect. Cine nu și-a construit carieră prin muncă cinstită și asiduă se vinde ieftin, foarte ieftin, pe un pumn de … bănuți. Iuda modernă!

Să luăm mai întâi cuvântul conștiința. Ce reprezintă aflăm din următoarea definiție? Conștiința, conștiințe, s. f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență; p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-și da seama; înțelegere. 3. (În opoziție cu existența, materia) Gândire, spirit. 4. Sentiment al responsabilitățîi morale față de propria să conduită. ◊ Caz (sau proces) de conștiință = dificultatea de a hotărî într-o problemă morală greu de rezolvat. Mustrare de conștiință = remușcare, regret. ◊ Expr. A fi cu conștiința împăcată sau a nu avea nimic pe conștiință = a fi convins că nu a săvârșit nimic împotriva legilor moralei sau juridice. A fi fără conștiință = a fi lipsit de scrupule. Cu mâna pe conștiință = cu toată sinceritatea. 5. (În sintagma) Libertate de conștiință = dreptul recunoscut cetățenilor de a avea orice concepție religioasă, filosofică etc. [Pr.:-șți-în-] – Din fr. conscience, lat. conscientia (după ști).
Dacă ne batem joc de propria conștiința devenim animale, nimic altceva, fie că vrem să recunoaștem fie că nu vrem. Sursă: DEX ’09 (2009)

Al doilea termen important în viață oricărui om care a investit în pregătirea să este deontologia. Conform dicționarului avem următoarea definiție, Deontologie s. f. 1. Totalitatea normelor de conduită și obligațiilor etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale). 2. Teorie a datoriei, a obligațiilor morale. [Pr.: de-on-] – Din fr. déontologie.
Dacă renunțăm și la deontologie atunci degeaba am pierdut ani învățând, suntem mă jos decât cele ce-și vând corpul pe stradă. Ne orientăm după cum bate vântul. Sursă: DEX’09 (2009)

Profesionalisms. n. 1. Profesionism. Conștiință profesională. 2. Cuvânt care aparține unui limbaj profesional. [Pr.: și-o-] – Din fr. professionnalisme. Sursă: DEX’09 (2009)

Acum e acum, profesionalismul se confundă în majoritatea cazurilor cu conștiința profesională. Dar cum să ai conștiința profesională când nu mai ai propria-ți conștiința? Cum să ajungi să faci rău, și asta cu bună știință? Cum, utilizând informațîi dobândite cu greu, în anii de facultate, să renunți brusc la conștiința, la deontologie și la profesionalism, și să faci sau produci ceva, orice, pe care tu însuți nu l-ai cumpără, consumă sau utiliza? Dar să te aștepți să-l consume ceilalți și să fii și mândru de asta! Cum te numești în acest caz, dacă faci acest lucru zilnic, an de an, zi de zi și din cauza ta semenii suferă, se îmbolnăvesc, sau, mai grav, mor. Cum, făcând acest lucru, să îți câștigi banii astfel și să mai ai și pretenția că o faci în mod cinstit când cu bună știință, deliberat, conștient chiar, ii omorî pe ceilalți!Oare legislația noastră nu prevede chiar nimic în acest caz? Ei bine nu! De aceea s-a votat Codexul Alimentar, de aceea se votează și adopta proceduri medicale, de aceea a dispărut termenul de pacient, rămânând doar boală, boală definită științific, și care se tratează după “proceduri standard“, proceduri care le asigura imunitatea în caz că lucrurile merg prost. De aceea se votează legea vaccinurilor, pentru că unii au deci că alții trebuie să sufere. Chestie complet generalizată într-o țară aflată în plin proces de … putrefacție socială.

Vestea cu adevărat tristă este că nu ești singur, tu cel ce ai renunțat la conștiința, la deontologie, la profesionalism, sunt mulți că ține, mult prea mulți, extrem de mulți. Așa ne furăm căciulă zilnic, de 30 de ani! Așa ne-am “educat” la umbră trogloditilor, femeilor ușoare, manelelor. Iar rezultatele le … culegem … .Acum ttrebuie să dăm la o parte uscăturile că să vedem pădurea și nu invers. Valorile s-au dus de mult timp. Nimeni nu te mai învață noțiuni legate de conștiința, de deontologie și de profesionalism, asta nici în școală, nici în liceu. Trogloditii care ne “conduc” vor (trebuie) să te învețe însă cu totul și cu totul alltceva – anume Mizerii aduse prin ONG-uri anti- … (sociale, naționale, românești, creștine, normalitate)! Atât!

Ce te definește că om, că ființă religioasă, că păstrător al tradițiilor moștenite trebuie să dispară. Aici s-a ajuns, aici ai ajuns dragă vandutule. E rândul fiecăruia să se trezească, e rândul fiecăruia să vadă ce, cum și mai ales unde a ajuns și să aleagă! Asta dacă mai are vreo urmă de conștiința, de orice fel! Dacă nu, asta e … am fost! O să ne regăsim mai mult sau mai puțin fericiți doar în cărțile de istorie și cam atât …

Mihai Rissdorfer