Acasă Evenimente (internaționale) cu caracter politico - militar Deschiderea expozițiilor „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofițer de tancuri” și „Reconstrucții...

Deschiderea expozițiilor „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofițer de tancuri” și „Reconstrucții istorice în miniatură”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în colaborare cu familia ofițerului Gheorghe Cojocea, Asociația RoMilitaria, Editura Favorit și Asociația Deutsches Freikorps, anunță deschiderea expoziției „Gheorghe Cojocea–Destinul unui ofițer de tancuri”. Vernisajul va avea loc miercuri, 13 aprilie 2022, începând cu orele 13ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

La eveniment vor participa membri ai familiei domnului Gheorghe Cojocea, domnul colonel (r) Dan Gîju, reprezentanți ai Asociației Deutsches Freikorps și militari aparținând armei tancuri. Cu ocazia deschiderii expoziției va fi prezentat mesajul domnului colonel (r.) Mircea Carp, ofițer aparținând armelor tancuri și cavalerie, personalitate marcantă a exilului românesc, consacrat ca jurnalist în perioada postbelică la posturile de radio ,,Vocea Americii’’ și ,,Europa Liberă’’.

Expoziția reprezintă o invitație la cunoașterea unor aspecte importante din istoria contemporană prin prezentarea experienței profesionale și de viață a lui Gheorghe Cojocea, participant și martor al evenimentelor care au precedat, au fost contemporane și au urmat celui ce-al Doilea Război Mondial.

Proiectul expozițional prezintă formarea și cariera militară a lui Gheorghe Cojocea în 4 etape distincte ale vieții sale: perioadaîn care a fost elev la Liceul Militar ,,Ștefancel Mare’’ din Cernăuți, intervalul de timp în care a urmat studiile în Germania ca bursier al statului român, perioada în care a fost profesor la Școala de Ofițeri de Tancuri din Pitești și ultimul deceniu de viață când a devenit personajul central al romanului biografic Pumnul de Fier. Confesiunile colonelului (r.) Gheorghe Cojocea fost Leutnant în Wehrmacht.

Gheorghe Cojocea a fost unul dintre puținii români care în timpul stagiului efectuat la Regimentul 1 tancuri din cadrul Wehrmacht-ului a luat parte la Operațiunea Citadela (5-16 iulie 1943), ultima inițiativă ofensivă a Germaniei prin care s-a încercat stabilizarea Frontului de Est. Bătălia de tancuri de la Prohorovka a reprezentat o experiență care l-a marcat profund pe tanchistul român, acesta afirmând: ,,Primul contact adevărat cu lupta, cu războiul a fost ceva care nu se poate descrie…loviturile în tanc le percepeam foarte bine fiindcă acolo se crează un ecou care dăinuie în ureche mai tare decât orice clopot … ne-au perforat decât de cele trei ori când am fost scos din luptă de-a lungul întregii bătălii”.

Publicul va avea ocazia să vadă pentru prima dată obiecte personale ale ofițerului Gheorghe Cojocea, care au fost oferite cu generozitate de familia domniei sale pentru acest proiect. Prezentarea contextului istoric a fost completată cu piese care provin din patrimoniul Asociației RoMilitaria, al Editurii Favorit și al Asociației Deutsches Freikorps, cărora le suntem recunoscători pentru sprijinul oferit.

Pentru realizarea cercetării au fost folosite surse de istorie orală, interviuri cu persoane care l-au cunoscut pe Gheorghe Cojocea în cele 4 etape ale vieții care sunt evocate în expoziție: domnul colonel (r.) Constantin Zavati (absolvent al Liceului Militar ,,Ștefancel Mare’’ din Cernăuți, bun prieten și coleg de bancă), domnul colonel (r.) Mircea Carp (absolvent al Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’ de la Mănăstirea Dealu, camaradîntimpulperioadeiîn care s-a aflat la studiiînstatulgerman), domnul colonel (r.) George Gheorghiu (absolvent al Școlii de Ofițeri de Tancuri, ,,Promoția 30 decembrie 1950’’, elev al ofițerului de tancuri), domnul colonel (r.) Dan Gîju (autorulromanului biografic Pumnul de Fier. Confesiunile colonelului (r.) Gheorghe Cojocea fost Leutnant în Wehrmacht).

Expoziția, care completează proiectul expozițional „România în al Doilea Război Mondial 1941-1945”, va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) până la jumătatea lunii mai și poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00-18:00.

 

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), anunţă deschiderea expoziţiei temporare „Reconstrucții istorice în miniatură”. Evenimentul va avea loc miercuri, 13 aprilie 2022, începând cu orele 16ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti. Proiectul expozițional reprezintă rezultatul colaborării dintre Andrei Mențeanu, scenograf și student-doctorand al Universității Naționale de Arte București, și muzeu.

Expoziția-curatoriată de dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României și de prof. univ. dr. habil. Cosmin Petru Paulescu, în cadrul Universității de Artă din București-cuprinde o serie de machete cinematografice și fotografii ale acestora, ce înfățișează reconstituiri istorice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial de pe teritoriul Ucrainei. Respectând cu exactitate arhitectura reliefului urban și rural unde s-au desfășurat luptele, discursul expozițional își propune să aducă în atenție istoria militară, în format tridimensional, la scară perspectivală și în format fotografic. Magia machetelor este trecută prin filtrul compozițiilor artistice și al cadrelor cinematografice, invitând publicul pe micul platou de filmare al istoriei”, acolo unde miniaturile ne transpun în timp și spațiu. Acestea au fost realizate cu ajutorul mijloacelor scenografice de film, precum: arhitectura urbană și rurală, obiectele, luminile, uniformele și mașinăriile teatrului de război.

În cadrul expoziției sunt incluse o serie de fotografii, realizate în așa fel încât să ofere vizitatorilor ocazia de a experimenta efecte cinematografice reale, și două reproduceri, în miniatură, a unor conflicte care s-au desfășurat pe teritoriul Ucrainei în anul 1943. Conceptul artistic al lui Andrei Mențeanu, început cu doar câțiva ani în urmă, pare ca o premoniție la evenimentele teribile care se petrec acum sub ochii noștri. Expoziția „Reconstrucții istorice în miniatură” poate fi vizitată, în perioada 13 aprilie-13 mai 2022, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.