Acasă Eveniment istoric comememorativ Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Civilizației Dacice...

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Hunedoara, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850-2020” la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, situat pe bulevardul 1 Decembrie, nr. 39. Vernisajul va avea loc luni, 23 ianuarie 2023, la ora 12h00, și va marca, în avans, Ziua Unirii Principatelor Române.

Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva este a treisprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în intervalul 29 iulie–8 noiembrie 2020, și ulterior itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași și Slobozia. Până în prezent, peste 22.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru tradiția de peste 170 de ani a acestei structuri. 

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Consiliul Județean Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara și Centrului de Formare Inițială și Continuă al Ministerului Afacerilor Interne din municipiul Orăștie.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor–Nicolae Iorga–In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Deschiderea expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Prelungirea expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Vizitatorii vor putea admira o serie de obiecte ce provin din Sala de Tradiții a Centrului de Formare Inițială și Continuă al Ministerului Afacerilor Interne din municipiul Orăștie, precum: brevete și distincții care au aparținut domnului colonel Bute Ion, șef de stat major al Batalionului 39 Securitate Orăștie și elemente uniformologice care au folosite de ofițeri ai Trupelor de Securitate. De asemenea, în cadrul expoziției publicul vizitator va avea ocazia să vadă fotografii cu militari din cadrul Legiunii de Jandarmi Hunedoara din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, fotografii care au fost oferite, cu generozitate, de doamna Doba Neli din orașul Curtici, căreia îi mulțumim și pe această cale.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal Astra din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate”, publicată la editura Astra Museum din Sibiu în anul 2014. Expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020’’ va putea fi vizitată în perioada 24 ianuarie-26 martie 2023, de marți până duminică în intervalul orar 09h00-17h00. Ultimul acces se realizează cu 30 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.

Articole asociate

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Județean Satu Mare

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Dunării de Jos Călărași

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș  

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”  la Muzeul Banatului Montan

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”  la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Național al Banatului

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Județean Buzău

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Complexul Muzeal Arad

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR)în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.