În data de 24 mai 2023, peste 100 de participanți din 12 țări, reprezentând IMM-uri și clustere tradiționale cu cunoștințe de tehnologie, au participat la evenimentul internațional Hack4reSTART Bucharest, organizat de Asociația Clusterelor din România–Clustero, în cooperare cu Wallachia eHub și Tec accelerator și susținut de Enterprise Europe Network, un eveniment inovator care a vizat punerea împreună a IMM-urilor tradiționale din domeniul manufacturier cu furnizori de tehnologie și soluții potrivite în procesul de transformare digitală și tranziția către Industria 5.0. Evenimentul a cuprins și o sesiune dedicată prezentărilor pe scurt a unor soluții inovative, în care companiile, inclusiv startup-uri, și-au prezentat soluțiile în fața audienței naționale și internaționale.
Nota redacției
Industrializarea 4.0 este numele unui Consiliu de Cercetare al Guvernului Federal German și al unui proiect de strategie privind viziunea tehnică de viitor a aceluiași guvern. Ca o consecință a luat naștere și o Platformă de Cercetare cu același nume. Producția industrială de viitor se va dezvolta în simbioză cu tehnica modernă de informație și comunicare. Baza tehnică pentru realizarea acestui scop o constituie sistemele digitale interconectate. Aceste sisteme fac posibilă în Industrializarea 4.0 o producție auto-organizată în care operatorii, mașinile, instalațiile, logistica și produsul comunică și cooperează unele cu altele nemijlocit împreună. Interconectarea va face posibil un salt de la supravegherea unui mic segment de producție în auto-organizarea unui lanț întreg până la nivelul unei întreprinderi. Rețeaua va trebui sa includă toate fazele unui produs: de la idee, trecând prin procesele de proiectare și producție, incluzând logistica și calculația, urmărirea utilizării produsului și a service-ului până la reciclare.
Dezvoltarea unor metode de conectare în rețea a noilor tehnologii în scopul creșterii eficienței și productivității a fost principiul călăuzitor al Industriei 4.0–publicat pentru prima dată în 2011. Cu toate acestea, un nou termen a fost discutat de ceva timp și sugerează că deja ne apropiem de următoarea fază a industrializării. Alții vorbesc despre o corecție care este de mult așteptată. În timp ce în urmă cu câțiva ani oamenii au fost înlocuiți în principal de mașini și de introducerea automatizării, astăzi ar trebui să fie din nou în centrul atenției. Termenul de „Industrie 5.0” a apărut ca reacție la Industria 4.0 și a devenit un subiect tot mai important pentru organizații, în special sub impulsul dat de impactul pandemiei, de accentul pus pe subiecte precum sustenabilitatea și de nevoia de a plasa din nou omul în centrul atenției publice și al eforturilor sociale.
Iată câteva principii predominante ale acestei noi paradigme și a devenit un subiect tot mai important pentru organizații, în special sub impulsul dat de impactul pandemiei, de accentul pus pe subiecte precum sustenabilitatea și de nevoia de a plasa din nou omul în centrul atenției publice și al eforturilor sociale, descrie cooperarea directă dintre oameni și mașinile „inteligente”. Roboții își propun să ajute oamenii să lucreze mai rapid și mai bine, valorificând tehnologii precum Internetul obiectelor (IoT) și Big Data. O notă personală, umană, se adaugă pilonilor Industriei 4.0-procese de lucru menite să sprijine oamenii fizic și psihic. Industria 5.0 este definită ca o societate durabilă, inteligentă și pe deplin conectată, care utilizează tehnologie de ultimă oră pentru a-și îmbunătăți atât propria calitate a vieții, cât și lumea însăși. O astfel de societate se bazează pe servicii, platforme și infrastructuri digitale, care la rândul lor se bazează pe tehnologii precum AI (Artificial Intelligence), KI (Energie vitala, spirit, energie spirituala), RA (Realitate augmentată și virtuală), blockchain (bază de date distribuită partajată între nodurile unei rețele de calculatoare) și Internet of Things. Cele trei obiective de bază sunt: Câteva beneficii, adaptarea sistemelor de învățământ la „nativii digitali”, crearea acceptării sociale. Sună destul de futurist, dar strict vorbind este aproape în întregime tangibil. În principiu, pe baza nivelului actual de cunoștințe și de dezvoltare a produselor, ar fi deja posibilă în multe cazuri reconfigurarea societății în ansamblu-la o scară aproximativ echivalentă cu revoluția industrială din secolele al 18-lea și al 19-lea.
Cunoscută ca a cincea revoluție industrială – Industria 5.0 – este o nouă paradigmă dezvoltată și promovată de Comisia Europeană. Scopul principal al acestei noi viziuni este ca orice activitate industrială să depășească barierele economice și tehnice și să îndeplinească 2 obiective majore precum productivitatea și eficiența. În plus, industria 5.0 dorește să promoveze și alte elemente esențiale pentru sectoarele viitorului, iar aici ne referim la bunăstarea umană, reziliență și sustenabilitate. Termenul Industry 5.0, care a fost dezvoltat de Comisia Europeană, a apărut ca un concept suplimentar pentru Industry 4.0. Această nouă abordare încurajează dezvoltarea industrială către un model de producție orientat nu numai către inovația tehnologică și creșterea economică, ci și către un angajament față de practici responsabile din punct de vedere ecologic. Acest program, ale cărui principale caracteristici sunt rezumate în raportul Industry 5.0-Towards a sustainable, humancentric and resilient european industry, este rezultatul discuțiilor din cadrul a două ateliere virtuale care au avut loc în iulie 2020. Diverse organizații de cercetare și tehnologie și finanțare la aceste două adunări au participat instituții din toată Europa. Toți participanții au convenit asupra necesității de a integra mai bine prioritățile sociale și de mediu ale Uniunii Europene în inovarea tehnologică, prin schimbarea atenției de la o tehnologie individuală la o perspectivă sistemică.
Obiectivul evenimentului internațional Hack4reSTART Bucharest, a fost acela de a intermedia soluțiile de digitalizare, oferite de către participanți, cu provocările de digitalizare ale firmelor care acționează în sectoare tradiționale precum textile, lemn și mobilă, auto, mașini și echipamente, agro, logistic ,etc. Companiile tehnologice și cele producătoare au avut oportunitatea de a-și descrie ofertele de digitalizare sau provocările și să participe la întâlniri desfășurate într-o sesiune hibrid dedicată de matchmaking în cadrul evenimentului. Pentru a folosi pe deplin potențialul de cooperare identificat în timpul evenimentului și pentru a aprofunda întâlnirile deja începute, platforma de înscriere matchmaking va rămâne deschisă până pe 30 iunie, permițând înregistrări în continuare și întâlniri online ulterioare.
„Evenimentul s-a desfășurat sub egida Walachia eHub, fiind susținut de cei mai activi membri ai consorțiului nostru, care de mai mulți ani acționează ca un catalizator al inovării și transformării digitale. A fost un veritabil transfer de cunoștințe și incubator de afaceri și am putut constata creșterea interesului mediului de afaceri de a participă la acțiunile noastre. Activitățile noastre vor continua și mai accelerat în acest an. Prin noua recunoaștere internațională de EDIH–Centru European de Inovare Digitală, am primit înscrieri pentru pachetele noastre de servicii, atât pentru autoritățile publice cât și pentru firme, iar primii înscriși vor beneficia de acompanierea noastră spre inovare digitală” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub.
Anexă. Inter-Bio, cu suportul USH Pro Business, a participat la sfârșitul lunii mai 2023. la cea de-a 7-a ediție „RALF-Romanian Agriculture Leadership Forum”, un eveniment profesional și de business dedicat marilor fermieri, investitori și lideri din agricultură, producătorilor și procesatorilor, care abordează întregul lanț valoric agroalimentar. Sub denumirea simbolică „Agri-Cultura”, manifestarea s-a dorit, prin mesajul „agri-cultura”, să atragă atenția asupra aspectelor culturale, educaționale prin care va asigura o transformare mai accelerată a acestei activități. Deși dedicată celor pentru care agricultura este mai mult decât o afacere, la manifestare au fost mai puțin prezenți micii agricultori, iar unul din modelele de viitor, respectiv agricultura organică, ecologică, a fost puțin atins.
„Am observat puține dezbateri privind agricultura ecologică și rolul ei în transformarea agriculturii, precum și lipsa prezentărilor unor experiențe și cazuri de succes în domeniu. Aderența la concept, în cadrul prezentărilor și dezbaterilor, a fost sesizabil mai mare din partea micilor fermieri și ai unor tineri entuziaști. De asemenea, nu am văzut persoane reprezentative și experți din Ministerul Agriculturii care să ne vorbească de rolul planului național de agricultura ecologică. Sperăm ca dezbaterile să fie mai consistente la edițiile viitoare”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub.
Inter-Bio este o prezență activă în domeniile agroecologiei, agriculturii organice, digitalizării și internaționalizării în agricultură și industria alimentară prin 4 proiecte europene în care implică consorțiul de clustere Inter-Bio, în care suntem deschiși la parteneriate cu mediul de afaceri.
Articole asociate
Wallachia eHub poarta soluțiilor digitale pentru o tranziție verde
Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.
Notă. Alte articole despre USH ProBusines (aflată sub conducerea conf. dr. Costin Lianu, prorector al USH) în Jurnalul Bucureștiului
Nota redacției
„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] […]
[…] […]
[…] […]
[…] […]
[…] […]