Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Influența și impactul festivalului „Beach, Please!” în viziunea Lordului Amiral Prof. dr....

Influența și impactul festivalului „Beach, Please!” în viziunea Lordului Amiral Prof. dr. av. Florentin Scalețchi, președintelui – fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite) partener al Jurnalului Bucureștiului

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

„Beach, Please!”, cel mai mare festival urban din sud-estul Europei, și-a început călătoria în 2022 pe plajele din Costinești, la inițiativa lui Andrei Șelaru (Selly) și Lucian Ștefan (Global Records). Începând modest cu 30.000 de participanți, festivalul aproape că și-a triplat audiența de la an la an, atrăgând aproximativ 80.000 de participanți în al doilea an și un impresionant număr de 120.000 de participanți în cea mai recentă ediție. Deși festivalul a înregistrat un succes remarcabil, acesta nu a fost lipsit de controverse. Unul dintre cele mai notabile incidente l-a implicat pe rapperul Wiz Khalifa, care s-a drogat pe scenă, în timpul spectacolului, ceea ce a dus la reținerea sa de către poliție. Această situație a atras critici asupra organizatorilor, în special asupra lui Selly, care se lăudase anterior cu poziția strictă antidrog a festivalului.

Persoane publice precum Mihai Morar, Adriana Bahmuțeanu, Delia Budeanu sau Oana Roman au contestat modul în care Selly a gestionat situația. Criticii au fost deosebit de vocali cu privire la contradicția aparentă dintre mesajele antidrog ale festivalului și lipsa unei intervenții imediate în timpul spectacolului lui Khalifa. În ciuda acestor controverse, festivalul „Beach, Please!” a realizat mai multe performanțe remarcabile. A atras 120.000 de participanți pe parcursul a 5 zile, devenind astfel cel mai mare festival hip-hop din lume. Remarcabil, nu au fost raportate supradoze, răniri grave sau decese. Festivalul a contribuit cu peste 50 Mil € la economia locală. Mai mult de 10.000 de participanți străini au călătorit în România special pentru acest eveniment.

De ce a fost reținut Wiz Khalifa de polițiștii din Costinești, la „Beach, Please!”

Festivalul a prezentat o gamă variată de artiști, inclusiv influenceri locali și talente emergente precum Martha Logue. un artist local, cunoscut pentru versurile sale explicite și șocante. Martha Logue (în română “martalog” fiind un termen argotic care desemnează un deținut bătrân) a cântat pe versuri de-a dreptul pornografice, fapt care a provocat indignare, având în vedere că audiența festivalului include tineri începând de la vârsta de 14 ani. Versurile controversate ale lui Martha Logue au stârnit dezbateri, reflectând preocupări mai largi cu privire la influența anumitor tipuri de conținut asupra unui public atat de tânăr. Apariția sa cu o cască pe cap și cu ochelari de soare, pentru a-și păstra anonimatul, similar cu metoda lui Carla’s Dreams, și interpretarea sa dintr-un scaun cu rotile au sporit intriga și controversa din jurul participării sale.

Melodia lui Martha Logue „Slabă, grasă, nu contează” a fost extrem de controversată. O melodie, pe care mulți au ascultat-o pe YouTube, „la mișto”, contribuind astfel la succesul artistului. Nu se poate face diferența dintre o vizualizare făcută pentru că iți place cu adevărat o melodie și o vizualizare la „caterincă”. Aproape 400.000 de oameni au vizualizat piesa lui, ceea ce este un număr considerabil pentru un artist aflat la început de drum, număr la care nu au ajuns nici cei mai buni artiști de trap din Romania. Martha Logue a fost invitat să cânte la Beach Please 2024, un festival selectiv unde nu oricine poate ajunge pe scenă. Și totuși, iată că Martha Logue, cu versurile lui halucinante, a fost invitat la același festival cu Travis Scott.

Tânăra generație, cu excepția celor care ascultă muzică de calitate, este intoxicată de influenceri și artiști care urcă pe scenă și fredonează versuri inadecvate și toxice, promovând comportamente deviante, consumul de droguri și agresiunile. Deși festivalul s-a desfășurat sub supravegherea structurilor statului, cum ar fi Poliția, Jandarmeria, Agenția Națională Antidrog, ISU, și brigada antiteroristă a SRI, absența Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) a ridicat semne de întrebare. CNA reglementează și monitorizează conținutul audiovizual din România, asigurând standarde etice și legale în mass-media. Cu toate acestea, în prezent, nu are autoritate asupra festivalurilor muzicale.

https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/constanta-a-doua-zi-de-desfasurare-a-festivalului-beach-please-fara-evenimente-negative-863626.html

Organizatorii sunt singurii responsabili pentru propriile evenimente și pot stabili reguli specifice privind conținutul artistic. Această lacună sugerează o potențială nevoie de actualizări ale reglementărilor pentru a aborda conținutul prezentat la astfel de evenimente la scară largă și a se asigura că nu promovează conținut dăunător. Deși „Beach, Please!” a avut o influență grăitoare atât asupra culturii, cât și asupra economiei, dar apreciem, de asemenea, că este necesar un dialog continuu, o implicare mai mare a organizatorilor, o selecție mai atentă a artiștilor care urmează să performeze și reglementări care ar putea fi îmbunătățite pentru a garanta că astfel de evenimente creează experiențe sigure și pozitive pentru toți.

Notă redactor. Jandarmii, poliţiştii și pompierii constănțeni au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale (15 amenzi în valoare totală de 70.420 lei și 11 avertismente):

  • 3 sancțiuni la regimul rutier, constând în 3 amenzi în valoare de 3.220 lei
  • 2 sancțiuni pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, constând în 11 amenzi în valoare de 5.200 lei
  • 2 sancțiuni privind apărarea împotriva incendiilor (2 avertismente)
  • 10 sancțiuni privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor (8 avertismente și 2 amenzi în valoare de 3.000 lei)
  • 4 sancțiuni privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (4 amenzi în valoare de 53.000 lei)
  • 3 sancțiuni privind dreptul de autor şi drepturile conexe (3 amenzi în valoare de 5.000 lei)
  • 1 sancțiune privind registrul unic de control (1 amendă în valoare de 1.000 lei)
  • 1 sancțiune privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului delegat(UE) 2019/945 al Comisiei din 12 martie 2019 privind sistemele de aeronave fără pilot la bord și operatorii de sisteme de aeronave fără pilot la bord din țări terțe și a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/947 al Comisiei din 24 mai 2019 privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord (1 avertisment)
  • 16 de persoane au fost verificate în aplicația e-DAC, rezultatul fiind fără mențiuni operativeÎn ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 4 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere. Acțiunile de prevenire și combatere nu au avut loc doar în zona de desfășurare a evenimentului, atenția forțelor de ordine fiind concentrată și pe parcările, restaurantele și barurile din apropiere. Structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv, desfășurând activități pe mai multe paliere, la nivel național, inclusiv în gări și autogări care au legături directe cu municipiul Constanța. O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor din cadrul ISU Constanța și Serviciului de Ambulanță Constanța au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:
  • 82 traumatisme diverse (excoriații, contuzii etc.); 
  • alte 192 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (lipotimie, stări febrile, cefalee, hipertensiune arterială etc.).
    O persoană a necesitat investigații suplimentare și implicit transportul la spital.

Corespondenţă de la Lordul Sir Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. Articolele Lordului Sir Florentin Scaletchi în Jurnalul Bucureştiului Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Redactat de către Cătălin Asavinei Președinte–fondator al OADDR (Organizația pentru Apărarea Deținuților din Diaspora Română) partener al Jurnalul Bucureștiului în anchete (investigații criminale)

Articole asociate

Lucrări Intelligence

Nota redacției

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…