Acasă Editorial Jurnalul Bucurestiului Lect. dr. Doina Guriţă, corespondenta noastră internă permanentă de la Iași (a...

Lect. dr. Doina Guriţă, corespondenta noastră internă permanentă de la Iași (a Jurnalului Bucureștiului) a devenit membră a SPAF (Societatea Poeților și Artiștilor din Franța), fiind și distinsă cu „Mention d’Honneur au Grand Prix du Jury”

Ne face o deosebită plăcere să anunțăm, oficial, cititorilor noștri fideli că Lect. dr. Doina Guriţă (economist, poet și prozator de la Iași) corespondenta noastră permanentă internă (a Jurnalul Bucureştiului), membră USR (Uniunea Scriitorilor din România) și AJTR (Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România), distnsă cu numeroase premii literare a devenit (începând din luna februarie 2021) membră și a prestigioasei asociații literare franceze SPAF (Societatea Poeților și Artiștilor din Franța).

O poezie din volumul  ei: „Lacrimi de sticlă” editura Timpul (2019) lansată de către USR, în curs de publicare la Editura Stellamaris din Brest (în vestul Franței, sub-prefectură a departamentului Finistère din Bretania, cel mai vestic port continental francez dinOceanul Atlantic), a obținut „Mention d’Honneur au Grand Prix du Jury (Mențunea de onoare a marelui premiu a Juriului), organizat de SPAF Societatea Poeților și Artiștilor din Franța) care îi va fi înmânata, personal, la sfârșitul acestei luni (25/26 septembrie 2019).

Lacrimile Doinei Guriţă au inundat sediul USR – Filiala Iaşi

Nota redacției

Asociație literară și culturală reputată în Franța (dar și în străinătate), SPAF a fost fondată în 1960 (dar ințiată încă din 1958 cu numele de Société poétique de France/Societatea poetică din Franța) de către poetul și scriitorul francez Henry Meillant (Henri Ravard, 1924-2011), avândul ca președinte, astăzi, pe poetul Jean-Jacques Chiron din Lorena (fostă regiune administrativă situată în nord-estul Franței, la granița cu Belgia, Luxemburg și Germania, de la 1 ianuarie 2016, fuzionând cu regiunile Alsacia și Champagne-Ardenne, formând împreună regiunea Grand Est).

SPAF are ca obiectiv principal promovarea scrisului prin intermediul unor manifestații culatural-literare (regulate) în cadrul cărora  un invitat (indiferent de vârsta sa) se exprimă în domeniul poetic (al poeziei).  Printre primii membri ai săi  figirează și marile personalități ale literarturii și artei franceze, printre care și poetul și scriitorul Maurice Genevoix (Charles Louis Maurice Genevoix, 1890-1980, membru al Academiei franceze-fotoliul n.34 și secretarul ei permanent între 1958-1973), distins cu Prix Goncourt (1946), romancierul, dramaturgul, memorialistul și eseistul Paul Guth (1910-1997, fost președinte al Academiei provinciilor franceze) distins cu Prix Courteline (1953), Grand prix du roman de l’Académie française (1956), Prix Chateaubriand (1985), respectiv, poetul și scriitorul franco-senegalez Léopold Sédar Senghor (1906-201, om politic francez și senegalez), fost primul președinte al Republicii Senegal (1960-1980), primul membru african al Academiei franceze, considerat un simbol al cooperării dintre Franța și fostele sale colonii, respectiv, distins cu numeroase printre care menționez Médaille d’or du prix de la langue-française de l’Académie française (1963), Médaille d’or de la CISAC (Confédération internationale des sociétés d’auteurs et compositeurs), Grand prix international de poésie de la Société des poètes et artistes de France (1963), Grand prix littéraire international Rouge et Vert (1966), Prix Guillaume-Apollinaire (1974), Prix littéraire de l’Académie internationale des arts et lettres de Rome (1969), Prix littéraire Prince-Pierre-de-Monaco (1977), Prix mondial Cino-Del-Duca (1978)  și Prix du Mont-Saint-Michel, aux Rencontres poétiques de Bretagne (1986).

SPAF (care are ca membri reprezentanți de valoare și ai pictorii, sculpturii, respectiv, a muzicii) are particularitatea de avea pentru fiecare dintre cele 13 regiuni administrative franceze metropolitane dar și cele 5, peste mări (Guadeloupe, Guyane, Martinique, La Réunion și Mayotte), inclusiv în Belgia Valonă și Elveția Franceză, propriile sale delegații (și concursuri de poezie), constituite din reprezentanții departamentelor (județelor) care fac parte din regiunea administrativă respectivă, dispune de o serie de publicații la nivel (inter)național (Art et Poésie”creată de către Henry Meillant) sau regional (Trille” în Pays de la Loire și în Vendée, sau „Vent d’Autan poétique în Midi-Pyrénées).

Bibliografie

Notă. Alte articole ale autoarei Lect. dr. Doina Guriță (membră a USR–Uniunea Scriitorilor din România, a AJTR–Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și a SPAF–Societatea Poeților și Artiștilor din Franța) în Jurnalul Bucureştiului

 

Destrămările de zi cu zi (Corespondență de la Lect. dr. Doina Guriţă, poet şi prozator, Iași, membru al USR – Uniunea Scriitorilor din România, al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și al SPAF – Societatea Poeților și Artiștilor din Franța)

Tradiții cu seva în spiritualitate (Corespondență de la Lect. dr. Doina Guriţă, poet şi prozator, Iași, membru al USR – Uniunea Scriitorilor din România, al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și al SPAF – Societatea Poeților și Artiștilor din Franța)

Recenzie carte: Alvin Toffler, „Puterea în mişcare” (Corespondență de la Lect. dr. Doina Guriţă, poet şi prozator)

Placebo vs. Nocebo. Puterea sugestiei (Corespondență de la Lect. dr. Doina Guriţă, poet şi prozator, Iași, membru al USR – Uniunea Scriitorilor din România, al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și al SPAF – Societatea Poeților și Artiștilor din Franța)

„Casa Cuvântului care ne unește” (interviu cu poeta, Lect. dr. Doina Guriță de la catedra de Marketing a Universiății „Petre Andrei” din Iaşi, membră a USR – Uniunea Scriitorilor din România, a AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și a SPAF – Societatea Poeților și Artiștilor din Franța)

Nota redacției

Cartea „Investigații Jurnalistice” dedicată Generalului Constantin – Bartolomeu Săvoiu. Cultură generală prin intermediul „faptului divers” din lumea contemporană franceză și internațională (marea criminalitate–crima organizată, terorism–jihadologie, crime de sânge, crime sexuale–kidnapping, crime economico–financiare, erori judiciare–revizuirea condamnărilor penale–repararea detenției și a erorilor judiciare). Lansarea cărții va avea loc la BCU (Bibliotreca Centrală Universitară) din București

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.