Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului Explorări ficționale (Dr. Nicolae Iliescu, scriitor, redactor șef adjunct – Clutură &...

Explorări ficționale (Dr. Nicolae Iliescu, scriitor, redactor șef adjunct – Clutură & Supliment Cultural, Jurnalul Bucureștiului)

Dr. Iliescu Nicolae

Dr. Nicolae Iliescu (scriitor, redactor șef adjunct-Cultură & Supliment Cultural Jurnalul Bucureştiului)

Revista Tribuna Cluj-Napoca

Revista Tribuna

Revista Tribuna este o publicație culturală bilunară, editată sub egida Consiliului Județean Cluj. Actuala serie apare din 2002. Tribuna  se revendică de la ziarul înființat în 1884 la Sibiu de Ioan Slavici, care a cunoscut mai multe serii de apariție până în prezent, la București, Arad, Cluj ori Brașov. Cea mai cunoscută serie este cea inaugurată în martie 1957, în care au debutat personalități marcante ale literaturii române, între care Nichita Stănescu, Ioan Alexandru, Ana Blandiana sau Augustin Buzura, Tribuna  definindu-se drept una din cele mai influente reviste literare românești.

Odată cu apariția noii serii, Tribuna  se impune ca o revistă general-culturală, acoperind atât domeniul literar, prin publicarea de proză și poezie originală, cronici literare și eseuri, cât și alte zone culturale, de la muzică, teatru, film la filosofie, istoria ideilor etc. Revista are 36 de pagini și apare în data de 1 și 16 a fiecărei luni.

Notă. A se vedea și articolele asociate

Declarația Academiei Române  în legătură cu proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană (Dr. Nicolae Iliescu, scriitor, redactor șef adjunct – Clutură & Supliment Cultural, Jurnalul Bucureștiului)

Din seria povestirilor despre Cenaclul Junimea și Formalismul rus (Dr. Nicolae Iliescu, scriitor, redactor șef adjunct – Clutură & Supliment Cultural, Jurnalul Bucureștiului)

Nota redacției

Articolul precedentMinisters Island, una dintre destinațiile turistice top în Canada, de care mă leagă amintiri frumoase!
Articolul următorDeschiderea expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.