Acasă Thomas csinta-chief editor JB Ministers Island, una dintre destinațiile turistice top în Canada, de care mă...

Ministers Island, una dintre destinațiile turistice top în Canada, de care mă leagă amintiri frumoase!


Ministers Island este un loc unic și fermecător în  New Brunswick lângă St. Andrews.  Insulă idilică cu o suprafață de 202 hectare este legată de țărm cînd mareele se retrag. Se poate ajunge pe insulă pe jos sau cu mășină.

Odată ajunși pe insula, biletul costă 10 dolari, pătrunzi într-o altă lume pășind în rezidență de vara a lui Sir William Cornelius Van Horne, om de afaceri canadian de origine americană, președintele Canadian Pacific Railway, unul din pionierii transportului feroviar nord-american. Te poți plimbă liber și fotografia cele 50 de camere ale impozantei construcții unde famila Van Horne își petrecea vara, din iunie pînă în octombrie, între anii 1892 și 1915. Ne putem imagina forfota și agitația cînd lumea cea bună venea în acest loc. Imobilul are 17 dormitoare, 11 seminee și 11 săli de baie. Pe insula se mai pot vedea grajdurile pentru cai de rasă scoțiană Clydesdale și vaci de lapte olandeze, hambarele pentru fin și laptaria.

Familia posedă și sere încălzite unde cultivau ciuperci, plante exotice, livezi cu piersici și vită de vie, creștea găini, oi și curci. Când locuia la Montreal, Van Horne primea produse lactate și fructe de pe insula să prin tren. O moară de vînt propulsată de motoare cu kerosen oferea apă rezidenței dintr-un puț de apă uriaș subteran.

Prezența lui Van Horne la Montreal s-a remarcat prin impozantă să reședința de pe stradă Sherbooke. În tinerețe colecționa fosile că apoi să colecționeze opere de artă, pictori olanadezi, flamanzi, francezi, englezi și spanioli. Colecția să cu tablouri  semnate de Rembrandt Harmenszoon van Rijn, El Greco (Domênikos Theotokópoulos), Pete-Paul Rubens, Francisco José de Goya y Lucientes a fost una din cele mai importante din Canada, multe tablouri găsindu-se acum în Muzeul de Artă din Montreal și Royal Museum din Toronto.

În timp ce a fost președintele drumului de fier Canadian Pacific a construit linii secundare, hoteluri și vapoare cu aburi. A cumpărat mine și a încurajat imigrarea în vestul Canadei, a construit ferme de cercetare pentru a ameliora cultură grîului și a scris primul anunț publicitar pentru calea ferată. În 1895 regina Vicotria i-a dat titlul de cavaler. În 1900 a condus constucția caii ferate în Cuba. Omul de afaceri Van Horne a făcut din Canadian Pacific o mare întreprindere de transport. În fruntea acestui imperiu a construit vapoare de croaziere și a dezvoltat turismul în Canada construind numerose hoteuri de lux cum ar fi Château Frontenac, Banff Springs.

Creat în 1881 Canadian Pacific a avut că mandat construirea unui drum de fier transcontinental, pe care l-a terminat după 4 ani. Construcția caii ferate Canadian Pacific 1880-1885 este una din cele mai mari aventuri din istoria canadiană, istoria unui vis național. Sir William Cornelius Van Horne (1843-1915) este o personalitate complexă, un gestionar inteligent, gurmet și un om de o mare curiozitate intelectuală. Avea o mare putere de muncă lucrînd 24 din 24 de ore.

Van Horne iubea gigantescul, locomotivele cele mai masive și solide, salariul cel mai ridicat pentru un director, mese copiose, grădini imense. În același timp era și meschin, pentru că lucrătorii de la laptaria lui de pe insula se uitau pe fereastră prea mult în loc să muncească a hotărît să ridice ferestrele mai sus, că să nu se poată vedea nimic afară. Expresia lui preferată era „cu ce vreți să va servesc cu lapte sau cu șampanie, costă același preț.

Van Horne a avut reședința sa permanentă la Montreal în Golden Square Mile, un cartier luxos situat pe o pantă de pe Mont RoyalSuperbele case beneficiau de vederi magnifice spre insula și erau considerate că un antidot al vechiului Montreal cu o populație numeroasă și animată. Comunitatea era formată din oameni de afaceri venind din Highlands din Scoția. Locuitorii acestui cartier au jucat un rol important în dezvolatarea Canadei în decursul secoluli XIX și începutul secolului XX.

Prin anii 1900, 70% din bogăția Canadei era în mînă acestor oameni printre care și Van Horne. Acești scoțieni au venit în Canada și s-au îmbogățit prin transportul maritim și feroviar, mine, lemn, blănuri și bănci. Ei au construit clădiri opulente și instituții publice impresionante, bănci, biserici, universități care constituie acum centrul orașului Montreal. Reședința magnatului  Van Horne din Montreal de pe stradă Sherbrooke, un exemplu de palate ale marilor averi nord americane a fost din păcate demolată în 1973 în locul ei ridicîndu-se acum o clădire cu 17 etaje. Palatul era un exemplu de începutul stilului Art Nouveau în America de Nord. O campanie mediatică  Sauvons Montréal care a durat 8 luni nu a scăpat clădirea de la demolare.

De la reședința lui Van Horne ne-am deplasat la St. Andrews, aleasă că cea mai bună destinație canadiană de vizitat în 2017 după votul popular din revista UȘA Today. Publicația a întrebat scriitori și experți să denumească cel mai bună destinație turistică în Canada, lista conțînînd 20 de orașe din Canada.

Fondat de loialiștii americani în 1783, St. Andrews este unul din cele mai vechi și cele mai bine păstrate orașe din secolul 18, fiind dotat cu mai mult de 280 clădiri istorice construite după 1880. Acesta este considerat o adevărată bijuterie în golful Fundy, cu case pitorești în stil loyalist și o maree care atinge aproape 7 metri. În 1783  opograful regelui a desenat planul orașului, credind 60 de blocuri perfect pătrate care se aliniau între mare și munte. Case superbe au fost construite apoi pe Water Street, King Street, Queen Street, Edward Street de către monarhistii care au fugit din America după revoluție și s-au stabilit în Canada. Cîteva case întregi au fost transportate pe vapor din orașul Castine din Maine, USA.

În 2016 institutul canadian de urbanistică a decernat prestigiosul premiu Strada cea mai remarcabilă străzii Water din centrul istoric al orașului care există de 200 de ani. Orașul cu 1.800 de locuitori primește anual 80.000 de vizitatori. Toate muzeele din oraș sunt gratuite și au un ghid local îmbrăcat în costum de epoca. Iată ce puteți vizită în acest loc. Grădina Kingsbrae întinsă pe 27 acri adăpostește 50.000 de varietăți de plante perene, arbuști și arbori de unde se poate admira Golful Passamaquoddy-Passamaquoddy Bay .

Hotelul Algonquin construit în 1869 de Canadian Pacific este considerat prima stațiune balneară din Canada, care face parte azi din colecția Autograph Marriott. Se spune că o tînără femeie care locuia în camera 437 a fost abandonată de logodnic în ziua căsătoriei. De atunci clienții povestesc că aud plinsete care provin din această camera. Construită în stil Tudor, de către un arhitect din Boston este una din cele mai fotogenice și fotografiate clădiri din provincie. Una din atracțiile hotelului a fost apă sărată de mare, pompată și ținută într-un rezervor în podul hotelului. Oaspeții foloseau băi în care se aflau patru robinete, două cu apă proaspătă și două cu apă sărată.

Printre personalitățile care au locuit la acest hotel putem aminti: președinți  ai Statelor Unite: Theodore Roosevelt, Franklin Delano Roosevelt,Lyndon B. Johnson,HRH Prince Charles și Diana, Princess of Wales, Șir John A. Macdonald  și aproximativ toți primii miniștri ai Canada de la înființarea Confederației. O camera la acest hotel costă în medie $250 pe noapte.

Ne-a plăcut Muzeul Ross, casă  americanilor Henry Phipps și a lui Sarah Juliette Ross, călători cosmopoliți și colecționari eclectici. Viață acestui cuplu s-a schimbat în urmă uni picnic pe vîrful muntelui Chamcook în 1902 care s-au îndrăgosti de aceste locuri și au cumpărat o casă construită în 1824. Turul casei se poate face în 20 de minute și veți fii fermecați de fascinantă colecție de mobilă rafinată, covoare orientale, obiecte de artă.

O altă casă a sherifului Andrews construită în 1820 în stil neoclasic conține mobilier de epoca și acolo puteți servi un ceai gratuit. Blockhouse (cazemată) a fost construită în 1812 în timpul războiului fiind cea mă vechie în New-Brunswick, făcînd parte din cele 12 cazemate care au servit la apărarea provinciei în timpul războiului dintre Mara Britanie și Statele Unite. Spre sfîrșitul zilei am vizitat Katy’s cove, o mică plajă gratuită cu apă cea mai caldă din regiune. Spre seară ne-am oprit la New River Beach Provincial Park, unul dintre cele mai  renumite campinguri cu o vedere superbă spre ocean și o plajă imensă. Aceste locuri remarcabile mi-au rămas în suflet și în același timp am aflat cîte ceva din istoria Canadei. Nu trebuie să călătorești departe de casă pentru a descoperi locuri de poveste îmbibate de istorie.

Corespondență de la Paulina Popescu (Teacher at Brigadoon Public School, Kitchener, prozator, Preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiulde Aur-ARTA, Executive Team, Canada–Ontario). Absolventă a Facultății de Limbi străine (Universitatea București), Paulina Popescu a fost profesoară de limba franceză în Kitchener din provincia Ontario (Canada). Din 2008 colaborează la ziarul Agenda românească cu rubricile: „Întreabă un profesor” și „Impresii de călătorie”. A câștigat două premii literare publicând proză scurtă în limba franceză la Editions David, Ottawa, în volumele „Parcours identitaires” (2005) și „La premiere fois” (2017). Este corespondent (de presă) din Canada al ziarului  Jurnalul Bucureştiului

Articolele autoarei Paulina Popescu în Jurnalul Bucureştiului

Notă.

Transcrierea textului cu diacritice și conform limbii române moderne, ca de altfel, și completările (fotografii, imagini video, hyperlinkuri, etc.) aparțin, în exclusivitate, redacției.

Profit de ocazie și menționez aici faptul că, Canada este una dintre țările pe care pe care le cunosc cel mai bine, evident, după Franța (în care trăiesc de peste 33 de ani), pentru că această țară, în care trăiau mătușa și unchiul meu Grace & Joe Banyay, am vizitat-o foarte des și am parcurs-o cu mașina (far and wide, de la vest-la est și de la sud-la nord, inclusiv, lanțul Canadian RockiesMunții stâncoși canadieni, cu o lungime de cca 1.200km și o suprafață de 22.000 km2, de la frontiera SUA cu Canada, până la râul Liard din Colombia Britanică și, evident, Ministers Island) timp de peste un deceniu (1989-2000), perioadă în care am ținut și niște prelegeri de fizică teoretică și matematică avansată (teoria câmpului și teoria cuantică relativistă, spații Hilbert și spații Hausdorff, ecuații intgrale și diferențiale, geometrie și algebră necomutativă, teoria ergodică și a haosului – siteme complexe) la UQAM (Universitatea Quebec la Montréal, provincia Québec), ceea ce, ulterior, la începutul anilor 2000 (2001-2003) am încercat să inițiez (adevărat, fără mare succes, [sic!]) și la UCL (Universitatea catolică de la Louvain la Neuve, regiunea francofonă Valonia, Belgia).

Bibliografie

In Memoriam Joe Banyay (1920-2020).