Acasă Expoziție Agroalimentară & Zootehnică Micii fermieri slab reprezentați ca expozanți  la Indagra. Viitorul agriculturii este agroecologic...

Micii fermieri slab reprezentați ca expozanți  la Indagra. Viitorul agriculturii este agroecologic – Centrul de Inovare „Bio Danubius”, în centrul schimbării practicilor fermierilor (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

În data de 26 octombrie 2022, reprezentanții Asociației Inter-Bio dar și ai USH Pro Business au participat la cel mai mare târg agricol din România, Indagra -2022. Acesta înregistrează un grad de internaţionalizare de 29%, cu firme din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Spania, Suedia, SUA, Turcia, Ungaria şi Vietnam. Indagra promovează producţia sustenabilă a culturilor şi prezintă tehnologiile care asigură un consum redus de energie şi de combustibil.

În acest context, reprezentanții Asociației Inter-Bio  și USH Pro Business  au organizat vizite asistate la fermierii din cadrul clusterelor membre ale consorțiului, respectiv Bio Danubius, Bio Concept Valea Prahovei și BioNEst,  la diverse standuri și au purtat discuții cu participanți ai Grupul Sarc Cert Srl  (liderul pietei de certificare si evaluare a conformitatii din Romania de peste 25 de ani si unul dintre organismele importante din Europa Centrala si de Est, initiată în 1993 de către Societatea Română pentru Asigurarea Calității) ce au vizat procesul de certificare în domeniul agroecologiei, precum și modalități de colaborare în diverse programe (standarde în agroecologie, proiecte publice, decarbonizarea solului). De asemenea, au fost purtate discuții cu reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare–Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA Fundulea), acestea vizând eforturile comune pe care Asociația Inter-Bio le are cu Institutul.

În cadrul aceluiași eveniment, reprezentanții Inter-Bio, USH Pro Business și ai clusterelor  au purtat discuții cu firme din Ungaria (Thymos), Cehia (Czech Trade), Estonia/Croația (eAgronom), Statele Unite ale Americii (California Exports Inc.), precum și cu reprezentanți ai Ambasadei SUA la București, participând la „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei și Alimentelor în România, Moldova și Ucraina”.

Nota redacției. Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România au organizat, joi, 27 octombrie „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei și Alimentelor în România, Moldova și Ucraina”, eveniment organizat în marja târgului Indagra-2022. Astfel, evenimentul a reunit factori de decizie guvernamentali și ai mediului de afaceri din România, Moldova și Ucraina pentru a evidenția impactul recent al bugetelor și politicilor UE și naționale asupra sectoarelor agrobusiness și infrastructurii. În contextul determinat de criza din Ucraina, Comisia Europeană a monitorizat situația securității alimentare, luând în considerare faptul că Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de cereale și de uleiuri vegetale pe piața mondială. Ucraina asigură 10% din totalul exporturilor de grâu la nivel mondial, iar Rusia furnizează 24%.

banner indagra 2022 cu sigle (2)
Una dintre problemele agriculturii românești o reprezintă irigațiile. Din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare are sisteme de irigații. Este inadmisibil să ne plângem de secetă și să avem Dunărea la mai puțin de un kilometru de respectivele terenuri agricole. În acest context, prezența partenerilor americani la evenimentul de astăzi devine una foarte importantă, datorită know-how-ului pe care îl dețin în acest domeniu. Din punct de vedere al securității alimentelor, în mod evident, România, prin Portul Constanța, trebuie să asigure transportul cerealelor din Ucraina către restul Europei. Din păcate, ne lovim de lipsa de infrastructură, dar și de faptul că Dunărea nu este încă navigabilă decât în anumite perioade ale anului. Ca președinte al CCIR am avut numeroase discuții cu reprezentanți ai ambasadei SUA în România cu privire la acest proiect, de a face Dunărea navigabilă pe întreg parcursul anului, asigurând astfel o rută comercială eficientă pentru Europa”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

Prezența micilor fermieri la Indagra a fost probabil mai mult ca vizitatori, ceea ce demonstrează marele anacronism al agriculturii românești care nu a reușit să se refacă și să mizeze pe fermele de familie. Prin  înăsprirea, pentru micii proprietari, a condițiilor de arendare a terenurile, nu vedem cum vor reuși să facă o agricultură performantă. Mi-e greu să cred că reforma agro-ecologica care se dezvoltă în Uniunea Europeană se va face prin încurajarea de către stat a comasării terenurilor și pierderea inițiativei micilor fermieri proprietari de terenuri de a investi în propriile terenuri” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Notă. Viitorul agriculturii este agroecologic-Centrul de Inovare Bio Danubius, în centrul schimbării practicilor fermierilor, acestea au fost concluziile principale ale atelierului de co-inovare „Co-Innovation Workshop” desfășurat în perioada 17-18 octombrie 2022, la Murighiol, Tulcea, unde  Clusterul Bio Danubius a fost gazda evenimentului internațional, în cadrul proiectului Agroecology–Transect, proiect european de cercetare ce are ca obiectiv general contribuția la afirmarea plenara a potențialului agroecologiei pentru agricultura europeană prin consolidarea bazei de cunoștințe pentru fermieri, consilieri și sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale agroecologiei în atenuarea schimbărilor climatice. Proiectul susține impactul agroecologiei asupra biodiversității și potențialul de îmbunătățire a rezilienței socio-economice a fermelor, prin combinații optime de practici și urmărește obținerea de date calitative/cantitative despre agroecologie, strategii ce contribuie la o bază transparentă de cunoștințe pentru elaborarea și punerea în aplicare a unor mecanisme europene de susținere.

„Chiar dacă situația geo-politica tensionată din lume pune sub semnul întrebării agroecologia și contribuția noilor practici mai puțin invazive față de mediu sau sănătate, schimbările climatice sunt ireversibile și nu stau pe loc dacă nu acționăm sau întârziem să acționăm. Nu este suficient să evităm distrugerea prin război, ci să fim în armonie cu planeta pentru a evita răzbunarea naturii împotriva oamenilor. Din acest motiv, nu avem alte alternative la un viitor agroecologic care va veni. Prin centrul nostru de inovare încercam să ne situăm în avangarda acestei schimbări inevitabile și ne vom strădui să aplicăm noi standarde agroecologice pe baza standardului național la care am lucrat în ultimii ani. Recomandare noastră e să nu neglijăm sau să încercăm să abatem această agendă pe motiv că nu suntem pregătiți pentru așa ceva sau că nu-i momentul. Dacă ne uitam la istoria mișcării ecologice sau organice, fără pesticide, vom observa că ce a fost la început standard voluntar a devenit standard internațional  din care derivă reguli internaționale obligatorii de comercializare care se extind peste tot în lume, nu stau pe loc. La fel se va întâmpla și cu agroecologia” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect) din partea partenerului român, Universitatea Spiru Haret.

La eveniment au participat alături de experții romani, experți din centre de inovare agroecologice din Belgia, Bulgaria, Elveția, Franța, Olanda, Slovenia și Ungaria care s-au aflat în România putând constata practicile agroecologie ale fermierilor români din apropierea Dunării, inclusiv Delta Dunării, pentru a le compara cu ale celor din alte țări dar și pentru a colecta date de fundamentare a unor noi indicatori agroecologici specifici zonelor umede. Proiectul este intitulat Agroecology–Transect (Trans-disciplinary approaches for systemic economic, ecological and climate change transitions)  fiind relevant în cadrul  Horizon Europe, schimbări climatice –CL6-2021-Climate.

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Ziaristul Viorel Patrichi: „(Târgul) Indagra (de la București, cel mai important eveniment agricol din România) a intrat rău la apă”

România în centrul atenției în scenariile europene de adopție a agriculturii ecologice (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Bio Danubius, un cluster de referință la nivel european în domeniul inovării în agro-ecologie (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Nota redacției

5 COMENTARII

  1. […] Potrivit unui studiu recent efectuat în 34 de țări, inclusiv România, 74% dintre companii declară că implementează deja soluții de automatizare a proceselor prin robotizare (RPA). Reducerea costurilor este printre principalele beneficii nominalizate  de organizații când vine […]