Acasă Educație & Învățământ Oul, cea mai bună sursă de proteine de înaltă calitate. Și cea...

Oul, cea mai bună sursă de proteine de înaltă calitate. Și cea mai ieftină!

Oul ocupă un loc de neegalat în ​​istoria religioasă și în cea culinară. Simbolul oului decorat a devenit sinonim cu Paștele, iar gastronomia datorează enorm acestui ingredient fără de care rețete gustoase care ne aduc bucurie și plăcere, pline de substanțe vitale pentru sănătatea corpului și a creierului, n-ar fi posibile.

Oul, cei mai bogați nutrienți pe unitatea de volum

Specialiștii de la Aviputna, preocupați de educația pentru o alimentație sănătoasă spun că oul este produsul alimentar cu cei mai bogați nutrienți pe unitatea de volum: „Să nu uităm că ouăle sunt considerate o sursă completă de proteine, ​​deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali.  Sunt exact aceia pe care nu-i putem sintetiza în corp, de aceea trebuie să-i introducem pe cale externă, adică prin alimentație. Mai mult de jumătate din proteina unui ou se găsește în albuș. Aici mai întâlnim vitamina B6 și B12, o cantitate semnificativă de seleniu, vitamina D, dar și minerale precum zincul, fierul și cuprul. În gălbenuș regăsim vitaminele A, D, E, K,  solubile în grăsimi, dar și lecitina, acea extraordinară substanță care permite emulsificarea în rețete precum maioneza”.

Oul nu îngrașă!

„În plus, deși ne oferă atâta valoare nutrițională și ne aduce energie și bună dispoziție grație colinei, oul nu îngrașă!  Un ou mediu conține doar  76 de calorii, dar 7,5g proteine! De aceea, studiile recente arată că se poate consuma un ou pe zi, fie direct fie introdus ca ingredient în diferite feluri de mâncare, în paralel cu eliminarea mitului că ouăle generează risc pentru sănătate din cauza colesterolului pe care îl conțin. Din fericire, deja de foarte mulți ani s-a stabilit prin cercetări punctuale derulate de institute de sănătate din întreaga lume,  că efectul acestuia asupra colesterolului din sânge este absolut nesemnificativ. Pentru aceste motive, oul este considerat cea mai bună sursă de proteine de înaltă calitate. Și este și cea mai accesibilă ca preț, oriunde pe planetă.” – subliniază specialiștii Aviputna.

Ferma Aviputna Golești, producătoarea ouălor „Din Ogradă” împlinește anul acesta  50 de ani de tradiție și calitate, misiunea sa fiind aceea de a contribui la alimentația sănătoasă a românilor prin produse caracterizate de o valoare biologică și nutritivă certă. Recent, ouăle brandului „Din Ogradă” și-au reconfirmat poziția de cele mai gustoase ouă din România, obținând o stea pentru gust și calitate, premiu acordat de către  juriul iTQi ce cuprinde 91 de bucătari renumiți din 15 asociații culinare și de băuturi prestigioase din Europa.

Nota redacției

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog (absolut inedit) cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea I)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea II)