Trandafirii sunt flori delicate, iar pregătirea lor pentru iarnă este esențială pentru a-i proteja de frig și a asigura o revenire sănătoasă și înfloritoare primăvara. Pregătirea trandafirilor pentru sezonul rece depinde de mai mulți factori, de la regiunea în care locuiți, temperatură, sol, inclusiv soiul pe care îl aveți în gradină sau ghiveci. Indiferent de soi, toți trandafirii au nevoie de ajutor suplimentar pentru a face față temperaturilor extreme. Toate soiurile se vor descurca mai bine cu vremea rece dacă le udați bine toamna, înainte ca pământul să înghețe. În acest sens, echipa Famous Roses Magyarország cunoscută pentru expertiza și pasiunea pentru trandafiri, oferă câteva sfaturi valoroase despre cum să îngrijim și să protejăm trandafirii pe timpul iernii, fie că sunt plantați în grădină sau în ghivece. Acest ghid oferă instrucțiuni pas cu pas pentru a vă ajuta să vă protejați trandafirii de vremea rece și posibilele daune provocate de ger și îngheț.
Protecția trandafirilor de temperaturile extreme
Trandafirii suferă atunci când temperaturile scad sub zero grade, iar măsurile de protecție sunt esențiale. „Pregătirea trandafirilor pentru iarnă este esențială pentru a-i proteja de condițiile dure și pentru a le asigura o dezvoltare armonioasă în primăvară. Pricipalele metode includ: Hilling sau acoperirea bazei tulpinii–Pentru a proteja punctul de altoire și rădăcinile, ridicați pământ în jurul bazei. Acesta este cel mai vulnerabil punct al plantei. Folosiți pământ proaspăt sau compost, nu pământ din jurul plantei. Puteți adăuga peste, pământ și frunze uscate. Primăvara, îndepărtați frunzele și pământul pe care le-ați pus în jurul bazei și răspanditi frunzele în grădina. Mulcirea-Adăugați un strat gros de mulci, frunze uscate sau compost în jurul bazei plantei, dar fără să atingeți direct tulpina, pentru a preveni putrezirea. Stratul de mulci izolează solul și menține o temperatură constantă; Acoperirea cu materiale de protecție-Pentru trandafirii mai sensibili (trandafirii englezești sau cei hibrizi), folosiți burlane de pânză, paie sau saci de iută pentru a acoperi tufele. Evitați foliile de plastic, care pot reține umiditatea și pot cauza mucegai”.
În funcție de soiul de trandafiri pe care îl dețineți, asigurați-vă că le oferiți protecția necesară.
„Trandafirilor urcători trebuie să le asigurăm protecția ramurilor lungi, mai ales în zone cu vânt foarte puternic. Tăiați ramurile fragile și înfășurați planta cu pânză pentru protecție suplimentară. În zonele unde iarna este mai blândă, putem pune grămezi paie în jurul bazei unui trandafir cățărător. În zonele unde iarna este aspră, folosiți pământ în loc de paie. Solul va oferi mai multă izolație. Pentru trandafiri din ghivece, dacă aveți soiuri rezistente, utilizați recipiente mari pentru izolare. Păstrați-le umede și înfășurați vasele pentru stabilitatea temperaturii. Alternativ, depozitați-le într-o magazie sau garaj neîncălzit. În regiunile cu ierni foarte reci, protejați fiecare plantă așezând ghiveciul într-o cutie de carton încăpătoare, umplând interiorul acesteia cu ziare mărunțite sau frunze uscate. Dacă dispuneți de spațiu, puteți acoperi integral cutia cu baloți de fân.”, mai recomandă specialiștii.
Tăierea și udarea trandafirilor înainte de iarnă
Tăierea corectă este vitală pentru a reduce riscul bolilor și a preveni deteriorarea tulpinilor, în timp de udarea este esențială pentru sănătatea acestora. „Tăierea de toamnă trebuie realizată după primele înghețuri ușoare, când planta intră în repaus vegetativ. Cum se face? Îndepărtați ramurile uscate, bolnave sau deteriorate și scurtați ramurile principale până la o înălțime de aproximativ 40-50 cm pentru a reduce riscul de rupere din cauza vântului sau a zăpezii grele. Tăiați întotdeauna la un unghi de 45° deasupra unui mugur orientat spre exterior. Înainte ca solul să înghețe complet, udați planta profund și consistent. Acest lucru ajută rădăcinile să reziste mai bine deshidratării cauzate de vânturile reci de iarnă. Atenție însă, evitați udarea excesivă după această etapă, pentru a preveni acumularea apei în jurul rădăcinilor, care poate duce la putrezire.”
Protejarea trandafirilor în ghivece
Trandafirii plantați în ghivece sunt mai vulnerabili, deoarece rădăcinile lor sunt expuse direct schimbărilor de temperatură.
- Mutarea ghivecelor. Plasați-le într-un loc protejat, cum ar fi un balcon închis, o seră sau un garaj luminat. Dacă este posibil, îngropați ghivecele în grădină pentru a proteja rădăcinile.
- Izolarea ghiveciului. Înfășurați ghivecele cu materiale izolatoare, cum ar fi pături de iută, folii speciale sau chiar saci cu frunze uscate.
- Controlul udării. Verificați periodic umiditatea solului. Solul trebuie să fie ușor umed, dar niciodată îmbibat.
„Evitați aplicarea de îngrășăminte azotate în toamnă, deoarece acestea stimulează creșterea frunzelor și lăstarilor care nu pot rezista iernii. Indepărtați toate frunzele căzute din jurul trandafirilor, deoarece acestea pot adăposti boli și dăunători. Acoperirea prea devreme sau prea târzie poate avea un efect negativ asupra trandafirilor, dar planificarea timpurie este esențială pentru a proteja plantele de potențialele daune cauzate de ciclurile de îngheț și dezgheț din timpul iernii. O mică pregătire va ajuta în mare măsură plantele să supraviețuiască celor mai reci luni ale anului.” Pregătirea trandafirilor pentru iarnă poate părea complicată, dar cu aceste măsuri simple, vă veți bucura de plante sănătoase și de flori bogate în primăvară. Grija acordată acum se va traduce într-o grădină plină de culoare și parfum în sezonul următor!
Notă. Dacă vă doriți un trandafir unic în ghiveci sau în gradină, intrați în lumea magică a trandafirilor pe Famous Roses Magyarország. Aveți de ales dintre cele peste 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume! Famous Roses Magyarország găsiți trandafirii de care aveți nevoie pentru a vă transforma casa și gradina în galerii de artă. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses Magyarország vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecție, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an.
Articole asociate
Notă. Alte articole ale Florentinei Csinta în Jurnalul Bucureștiului
Nota redacției. (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)
- Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.
- Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas) în carte Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi (și europeni).
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…