Acasă Evenimente Prima ediție a „Chocolate Saga Festival” (Festivalul de ciocolată) din Centrul vechi...

Prima ediție a „Chocolate Saga Festival” (Festivalul de ciocolată) din Centrul vechi al Bucureștiului

Peste 20.000 de vizitatori au călcat pragul târgului Chocolate Festival, primul eveniment dedicat ciocolatei din România la Casa Ghica în Centrul Vechi al Bucureştiului. Mai mult decât atât, chiar în timpul festivalului, România a câștigat 2 medalii de bronz la concursul internațional de ciocolată de la Florența.

Suntem recunoscători pentru tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele 3 zile în viața noastră. Chocolate Festival a început ca un proiect pentru sufletul meu și s-a transformat într-un eveniment pentru sufletele tuturor participanților – de la echipa de organizare, expozanți la cei peste 20.000 de vizitatori care ne-au călcat pragul în acest weekend. Ce mă bucură cel mai tare e că am reuși să strângem alături de noi doar oameni frumoși, oameni pasionați, artiști în adevăratul sens al cuvântului, care ne vor fi alături și la următoarele ediții” a declarat Adina Istrate, organizator Chocolate Festival

Gusturile românilor în materie de ciocolată s-au rafinat. Iar acest lucru se vede în creșterea cu două cifre a cererii pentru ciocolata veritabilă belgiană. Apetitul pentru calitate se resimte și în numărul de ciocolatieri artizanali în ascensiune. Tot mai mulți tineri ciocolatieri, pasionați de arta ciocolatei ajung să încânte cu pralinele lor consumatorii. Calitate, pasiune și sustenabilitate sunt ingredientele de bază ale ciocolatei viitorului, respectiv ciocolata Belcolade. Puratos a fost, încă de la început, alături de majoritatea dintre aceștia. Ne bucurăm că am pus bazele primei comunități de ciocolatieri din România”, a declarat Alina Duluman, reprezentant Belcolade.

Premii internaționale câștigate în timpul târgului

Pe lângă „Cea mai bună pralină din lume”, premiu câștigat de Carmela Dragomir în 2019, 2 premii bronz au fost câștigate sâmbătă seara, în cadrul concursului internațional de ciocolată de la Florența, de echipa LivStory, producătorul de ciocolată din Brașov. „Săptămâna trecută am trimis probe pentru concursul „DACH Craft Chocolatier Copetition” din cadrul „International Chocolate Awards Professionals” și am aflat că suntem finaliști la 2 categorii–una de ciocolată neagra, unde este cea mai acerbă competiție internațională și încă una la „ciocolată cu lapte și o aromă”. Sâmbătă seara am fost sunați că am obținut 2 premii bronz la ambele categorii la care am fost finaliști. Cel mai tare m-a surprins premiul pentru ciocolată neagră, pentru că este cea mai grea categorie și am concurat cu ciocolatieri consacrați, cu zeci de ani de experiență și mii de teste făcute, iar noi ne-am deschis fabrica de 5 luni în România. Recunosc, pasiunea mea pentru ciocolată a inceput acum mai bine de 10 ani cu o vizită în Cape Town, unde am văzut pentru prima oară procesul „bean-to-bar”, care m-a fascinat pe loc și de atunci nu mi-a mai trecut” a declatat Liviu Enache, producător LivStory.

Un început de succes pentru piața de ciocolată românească, cu vânzări-record

Evenimentul Chocolate Festival a reunit și a unit unii dintre cei mai pasionați ciocolatieri din România, a legat prietenii și a creat colaborări inedite. Unii expozanți au fost luați prin surprindere de fluxul de vizitatori și de amploarea evenimentului și au fost nevoiți să comande mai multe produse din laboratoare. „Tot ce ați realizat pentru noi, pentru partea de producție de ciocolată care nu a fost promovată, reprezintă un salt uriaș pentru România și pentru producția românească. Sunt convinsă că tot ce veți face și de acum înainte va fi la superlativ. Mă contactează lumea să mă felicite pentru ce a ieșit și pentru cum am fost promovați, dar cel mai tare mă bucură că am cunoscut oameni minunați cu care voi păstra legătura și voi colabora în viitor”  declarat  Carmela Dragomir, Delice & Dulcelle.

„Au fost expozanți care mi-au spus din prima zi că au vândut tot ce aveau pentru cele 3 zile și au fost nevoiți să producă toată noaptea pentru ziua următoare, alții au adus de la magazinele din Brașov sau Ploiești tot ce aveau în stocuri, asta în contextul în care cea mai ieftină ciocolată din târg era 20 de Ron și ajungeau la peste 150 Ron. Un lucru a fost unanim acceptat în cadrul primei ediții–data viitoare trebuie să extindem spațiul!” a declarat Andreea Ilina, organizator Chocolate Festival.

Chocolate Festival, primul eveniment din piața românească de ciocolată, și-a desfășurat prima ediție în weekend-ul 26-28 mai 2023, la Casa Ghica din Centrul Vechi al capitalei. Acesta a reunit peste 30 de producători de ciocolată și produse adiacente (cafea, vin, înghețată și ceai), totalizând peste 20.000 de vizitatori în cele 3 zile de târg. Următoarea ediție va avea loc in luna noiembrie a acestui an.

Nota redacției

Cele mai frumoase flori perene perfecte pentru orice gradină (cu Florentina Csinta – manager general al Jurnalului Bucureștiului)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 3)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)