Acasă Turism Satul plutitor, unic în Europa sau vacanţă în mijlocul apelor

Satul plutitor, unic în Europa sau vacanţă în mijlocul apelor

Defileul Dunării este unul dintre cele mai spectaculoase din Europa. Lupta între apele fluviului şi stâncile cazanelor durează de mii de ani, peisajul taie respiraţia şi totul pare a fi de început de lume.

Stânca Babacaia – care în limba turcă înseamnă “stânca tatălui” – se ridică maiestuos în mijlocul apei şi aminteşte de dominaţia otomană, de acestă stâncă fiind legate lanţuri care împiedicau trecerea vaselor şi înlesneau atacurile turcilor.

De-o parte a defileului este malul sârbesc, unde se poate vizita cetatea Golubac, de cealaltă parte este malul românesc, cu ruinele cetăţii Sfântul Ladislau.

Unde se află satul plutitor

Regiunea din sudul Banatului se întinde pe teritoriul judeţelor Caraş-Severin şi Mehedinţi şi, datorită biodiversităţii uluitoare, a fost creat Parcul Natural Porţile de Fier. Tocmai aici, în apropierea micii localităţi Berzasca, un grup de oameni ingenioşi au construit primul sat plutitor din România, unic, de altfel, în Europa.

Lucrările au început în urmă cu câţiva ani prin proiectul european “Dreptul la Dunăre”.  Constructorii s-au izbit de nenumărate probleme dar au continuat să caute soluţii. Nu-i uşor să clădeşti pe ape, dar au reuşit.

Sunt 15 căsuţe suspendate pe piloni, aidoma celor din Maldive, la o distanţă de 30 metri faţă de mal, unite de acesta printr-un ponton.

Căsuţele sunt în semicerc, legate între ele tot de pontoane, fiecare căsuţă are aer condiţionat, internet, baie, o mică bucătărie, într-un cuvânt toate condiţiile pentru ca turiştii să se simtă bine.

Dormitoarele sunt la etaj, fiecare căsuţă are şi o terasă de unde se poate admira peisajul. În curând va fi şi un restaurant unde se vor pregăti meniuri pe bază de peşte, desigur, şi se va deschide o sală pentru terapie cu cristale de cuarţ, terapie care dăruieşte organismului energie pozitivă.

Turiştii care vin de pretutindeni nu se vor plictisi, se poate vedea biserica din Berzasca, din 1772, statuia lui Decebal, peştera Zamoniţa şi, bineînţeles, Cazanele Mari şi Mici ale Dunării.

Tarifele sunt între 250 şi 300 lei pe noapte, dar telefoanele sună într-una pentru rezervări, este, cu adevărat, o experienţă unică, un mod de a te relaxa departe de cotidian, efectiv în mijlocul apelor.

Articol scris de Sofia Trepcea

Sursa: aquiahora.ro