Acasă Evenimente Talibanii înving Lumea Occidentală

Talibanii înving Lumea Occidentală

În primele ore ale Duminicii 15 august, Talibanii au întrat în Kabul, Capitala Afghanistanului.


La câteva zile de la Comemorarea atentatului criminal din 11 septembrie de la New York cu 20 de ani în urmă și la câteva săptămâni de la căderea precedentului regim al Talibanilor în noiembrie 2001. Dar, înainte de a analiza acest eveniment care va avea consecințe dramatice în Lumea întreagă, să revenim puțin la Istoria Țării.
Afghanistanul, înconjurat de Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tsdjikistan, China și Iran, a avut din cele mai vechi timpuri o importanță strategică deosebită pentru legătura cu Subcontinentul Indian la Est și legătura Europa Turcia-Iranul la Vest.
Toate încercările de a cuceri această țară muntoasă, populată de o varietate de triburi războinice, de cultură și limbi diferite, singurul punct comun fiind Islamul, au fost sortite eșecului.

Împeriul Britanic care pătrunde în Kabul la sfârșitul sec XIX nu reușește să își menținâ multă vreme influența militară. După Primul Război Mondial (1914-1918), urmează o perioadă tulbure și după una din numeroasele lovituri de stat, ajunge pe Tron regele Mohammed Zahir Șah (1914-2007, ultimul rege al Afaganistanului timp de 4 decenii, 1933-1973 și pretendent la tron între 1973-2007, fost ministru al Râzboiului între 1932-1933 și al Educașiei în 1933, respectiv, prinț moștenitot între 1929-1933) …
După Al Doilea Război Mondial (1939-1945), Uniunea Sovietică (URSS) își intensifică politica de penetrare în Afganistan.
În 1973, Regele Mohammed Zahir Șah abdică și pleacă în exil în Italia.
Vărul său, Mohammad Daoud Khan (1909-1978), prosovietic, devine (primul) Președinte (1973-1978). Vor urma o succesiune de lovituri de stat până la intervenția sovietică care va ocupa o mare parte a teritoriului la începutul anilor 80’.
Aceasta va declanșa începerea unui Război Civil contra regimului pro-comunist și a invaziei sovietice.

Forțele anti-comuniste vor fi sprijinite de Occident și de SUA.
Mișcarea Talibană (musulmană sunnită și fundamentalistă, răspândite în Pakistan și mai ales în Afghanistan, la origine fiind o mișcare studențască în școlile, madrasa, islamiste) fondată la începutul anilor 90, mai întâi ca opozant al regimului pro-comunist și a Uniunii Sovietice, de Mullah Mohammed Omar (1960-2013), se va întoarce contra Occidentului, preluînd în conducerea ei, alături de Molahul Omar pe faimosul saudian Usamah bin (Muhammad bin Awad bin) Ladin (1957-2011)
Retragera trupelor sovietice și noua perioadă de instabilitate și haos care va urma va pregăti venirea la Putere a Talibanilor

Un regim obscurantist, extremist, o feroce dictatură se instaurează.
Țara devine o imensă închisoare. O întoarcere în Evul Mediu.
Școlile, Universitățile, sunt închise. Radio, Televiziune, Presă…totul închis!
Femeile, îmbrăcate în sinistra Burcă, sunt practic în regim de sclavie.
Orice „vestigiu“ al Civilizației Occidentale este distrus inclusiv cele dinaintea perioadei musulmane. Execuțiile opozanților și ale femeilor acuzate de a fi încălcat Șaria (denumirea legislației islamice/musulmane) au loc pe stadioane sau în locurile publice: decapitare, împușcare, spânzurare, torturile fiind „monedă comună”.
Afghanistanul devine baza Terorismului Mondial.
După evenimentele din 11 septembrie la New York și implicarea lui Bin Ladin (Bin Laden), de la Kabul, SUA declanșează operații militare contra Afghanistanului în oct 2001. Alianța din Nord, Coaliția forțelor anti-taliban, sprijinită de americani va intra în Kabul și va răsturna regimul Taliban.

Hamid Karzai (n.1957) devine președinte interimar pe 22 decembrie 2001 (până pe 13 iulie 2002). Trupele americane sunt desfășurate pe teritoriul afgan.
Începând cu august 2003 este organizat Programul ISAF (International Security Assistance Force) destinat să pună bazele Forțelor de Apărare Afgane, Poliție, Securitate , etc…
ISAF își termină activitatea în 2014 în decembrie și în ianuarie 2015 „ștafeta“ va fi preluată de RSM (Resolute Support Mission) menit la rândul lui să dezvolte și să consolideze capacitățile de apărare a Forțelor Armate .
În 2018, la Bruxelles, NATO decide că va extinde prezența sa până in 2024.
Schimbările politice din Europa și din SUA conduc însă la o revizuire a deciziilor luate de NATO .
Țările care mai aveau încă contigente își retrag treptat trupele începând cu 2021, retragera Forțelor NATO  fiind practic terminată în primăvara acestui an 2022
Între timp, regiune după regiune era cucerită de Talibani și trecea sub controlul Forțelor Islamiste.
Care este acum Bilanțul catastrofic, dramatic al celei mai mari „încleștări militare“ de la începutul sec XXI? Două Trilioane de $US (Două mii de miliarde de dolari americani, adică, aproximativ, PIB nominal al Italiei sau al Braziliei) cheltuite în zadar!

Peste 3.500 de militari NATO uciși din care peste 2400 de americani.
Zeci de mii de militari afgani uciși, zeci dacă nu câteva sute de mii de civili!
Toate infrastucturile, administrație, educație, armată, culură, sănătate care se prăbușesc ca un castel de cărți! O corupție endemică care timp de 20 de ani a bântuit în toate straturile Societății Afgane.
Dar, mai mult ca orice, Eșecul teribil suferit de Occident!
Ceea mai puternică Alianță Militară a Lumii, compusă din 29 de State, cu mijloacele și armele cele mai moderne, cu tehnologia ceea mai sofisticată, cu mijloace de supraveghere și control de ultimă generație a fost învinsă de „războinici“ fanatizați, înarmați cu kalașnikovuri și aruncătoare de rachete dar impinși de o ură și de o dorință de răzbunare fără margini !
Învinși la sfârșitul lui 2001, acești islamiști , de o mare cruzime și-au luat revanșa exact 20 de ani mai târziu, la comemorarea înfrângerii primului regim Taliban!

Repercursiunile acestei victorii ale Forțelor Râulu asupra Lumii vor fi incalculabile! Afghanistanul va redeveni „Sanctuarul” Terorismului Mondial.
El va putea să își antreneze trupele criminale, să planifice și să organizeze Operațiile Teroriste contra Lumii Occidentale!
China, ca de obicei, se aliază cu Dușmani acestei Lumi Occidentale!
Cu puține zile în urmă, o delegație a liderilor Talibani era primită oficial la Beijing de Primul Ministru!

Victoria Talibanilor din 15 august este o zi neagră pentru Libertatea Lumii!
Este foarte probabil , prologul a ce așteaptă Europa Islamizată în următorii 10-15 ani !
Căci, cine se va opune acestor Forțe ale Întunericului? NATO, Liderii Europeni?
Popoarele a căror energie este deja anihilată de provocata Pandemie de Covid 19?
Când o Civilizație nu mai are Dorința și Forța de a se apăra ea este deja în curs de Dispariție

General de brigadă (r) Constantin-Bartolomeu Săvoiu Constantin Săvoiu, Directorul Jurnalului Patria Română.

Bibliografie

Allahu Akbar! Incursiune în domeniul jihadologiei şi terorismului modern, contemporan. Investigații jurnalistice în serial (Vol. 1 & Vol. 2)

Recenzie lucrarea (cărțile) „Allahu Akbar” (Monitorul Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului-Națiunile Unite)

Notă. A se vedea și articolele conexe

Bilanțul terorismului și antiterorismului american în ultimul deceniu (2001 – 2011). GWOT (Global War on Terror). Corespondență de la New York (SUA)

Curs universitar de jihadologie contemporană aplicată pentru primul ciclu universitar (Licență). GWOT (Global war on terror) în lumea occidentală. Terorismul nu are religie (partea I – integral). Ziarul Realitatea (tipărit)

„Atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au fost opera Illuminaţilor şi ale membrilor săi infiltraţi în guvernul american, în serviciile secrete şi în armata americană!” Oare?

Terorismul nu are religie (Partea III). Terorismul islamist în Lumea Occidentală până la declanșarea GOWT (Global War on Terror)

Terorismul nu are religie (Partea IV). Terorismul islamist în Lumea Occidentală după la declanșarea GOWT (Global War on Terror)

Nota redacției