Acasă Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti" Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: Sfântu Vladimir și marele „pizdeț” din Ucraina...

Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: Sfântu Vladimir și marele „pizdeț” din Ucraina („Moscova nu crede în lacrimi”). „Ucraina vrea să introducă și produse alimentare în țara noastră”

Ușurel, nu vă gândiți la prostii! Când rusul trece printr-o situație grea, el se încruntă și spune printre dinți: „Pizdeț!” În limba română, echivalente ar fi „am pus-o”, „e ca dracu”, „am belit-o”, „e nașpa”. Când situația este fără ieșire, rusul este devastat și urlă de-a dreptul: „Raspizdiaistvo!” Partea gravă este că și rușii, și ucainenii au dat de…„pizdeț”. Situația este albastră, de oriunde ai privi-o. Rusia a ajuns la mila Iranului care-i vinde drone, la mila Coreii de Nord, la mâna marelui Xi care nu i-a trimis nicio praștie. Încă. Și duc pe front tancuri sovietice de 60 de ani. Mi-a greu să cred că Moscova și-a epuizat arsenalul modern. Sau tocmai acel „arsenal modern” a fost o mare minciună sovietică spre încântarea lui Putin?

Vova l-a primit pe 15 aprilie pe ministrul chinez al Apărării, care a promis din nou, după care s-a dus la Înviere la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, unde a făcut schimb de ouă închistrite cu generalul Gundiaev, alias Prea Fericitul Kirill, Patriarhul întregii Rusii. Și răfuiala creștinească și frățească a continuat și pe vremea vecerniei de Paști. Serviciile secrete britanice susțin că rușii se târăsc în ofensiva lor victorioasă și că pierd 50 de oameni la 100 de metri. Nu știu cum i-au numărat. În curând, vor ajunge față în față cecenii lui Kadîrov cu adevărații luptători ceceni pentru libertatea Icikeriei (Țara Lupilor). Este un război fratricid, nu un film cu monștri

Partidul „Edinnaia Rassiia” (Rusia Unită) al lui Putin le-a trimis soldaților ruși câte un pachet cu o icoană cu sfântul apostol Vova, în manieră bizantină, cu vreo două kile de fasole și un kil de bulgur (arpacaș pentru colivă). Să fie acolo, în tranșee, pentru ridicarea moralului…Ziarul „Pravda” (Adevărul) relatează cum s-a născut un nou erou al Rusiei: „Ofițerul Oleg Pivovarov, în vârstă de 24 de ani, din Krasnoiarsk și-a salvat unitatea, ordonând foc asupra sa din partea unor lansatoare de rachete rusești. Ministerul Apărării a informat că subunitatea motorizată a lui Pivovarov își apăra pozițiile ocupate anterior în direcția Herson. Fiind sub foc puternic, unitatea lui Pivovarov a distrus tancurile și transportoarele blindate ale ucrainenilor. În acel moment, elicoptere și obuziere ucrainene trăgeau asupra militarilor ruși, iar infanteria Forțelor Armate ale Ucrainei ataca din ambele părți. Oleg Pivovarov le-a ordonat militarilor lui să ocupe rapid altă pozițe pe câmpul de luptă, dar el a rămas pe loc. Și-a acoperit cu foc subunitatea și a indus în eroare artileria ucraineană să tragă mereu spre marginea pădurii, vechea poziție a subunității rușilor. A hotărât să se jertfească, a transmis coordonatele locului în care era el și a comandat unității de lansatoare de rachete multiple autopropulsate de 122 mm să tragă în direcția lui, unde erau și ucrainenii. Artileriştii Forţelor Armate ale Federației Ruse au lansat lovituri cu lansatoare de rachete asupra lui, majoritatea Forțelor Armate ale Ucrainei au fost distruse, iar forțele înaintate ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost înfrânte. Oleg avea numai 24 de ani. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, i-a conferit post mortem Steaua de Aur. Oleg Pivovarov a primit și titlul de Erou al Rusiei.”

Haholii au ajuns și ei în „pizdeț”: dârdâie de frig în tranșee și așteaptă armele promise de Occident. Mai trece Volo pe la ei și le promite că vor învinge. Au venit primele rachete Patriot pentru Kiev și primele tancuri Leopard. Va fi o primăvară fierbinte și nu vor mai cânta cucii prin Ucraina. Mai ales că s-au supărat și… extratereștrii. În noaptea de 19 aprilie, la ora 22h00, a apărut deasupra Kievului o lumină mare, ca un soare, ca o furtună magnetică. Îi durea capul și pe unii români de prin București… Andrei Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a atribuit evenimentul activității sistemului de apărare antiaeriană. Ulterior, administrația militară a orașului a declarat că lumina nu are legătură cu apărarea antiaeriană, ci cu un satelit doborât. Incidentul a fost urmat de o alertă de raid aerian.

„La 19 aprilie, în jurul orei 22:00, pe cerul din Kiev a fost observată o lumină puternică a unui obiect aerian. Potrivit informațiilor preliminare, acest fenomen a fost rezultatul căderii pe Pământ a unui satelit spațial al NASA. Pentru a evita victimele provocate de căderea resturilor la sol–a fost declarată o alertă aeriană. Sistemul de apărare aeriană nu a funcționat”, a declarat șeful administrației, Serghei Popko. Agenția spațială americană a anunțat la începutul săptămânii că un satelit de peste 600 de kilograme va reintra în atmosferă miercuri, 19 aprilie. Nava spațială Rhessi, folosită pentru a observa erupțiile solare, a fost lansată pe orbita joasă a Pământului în 2002 şi a fost scoasă din uz în 2018, a precizat NASA. În noaptea de 20 aprilie, purtătorul de cuvânt al NASA, Rob Margetta, a declarat pentru BBC că satelitul se afla încă pe orbită atunci când lumina a strălucit deasupra Kievului. Fulgerul care a luminat miercuri seară cerul Kievului, declanşând o alertă antiaeriană, s-a datorat probabil unui meteorit, a declarat joi agenţia spaţială ucraineană, pista căderii unui satelit şi cea a unui sistem de armament fiind excluse, relatează AFP.

„Nu putem identifica exact obiectul. Ipoteza noastră este că este un meteorit, dar ne lipsesc datele pentru a stabili natura exactă”, a declarat pentru France Presse şeful adjunct al centrului de control al agenţiei spaţiale a Ucrainei, Igor Kornienko. „Instrumentele de observare au înregistrat o explozie puternică, noi am înregistrat-o şi am stabilit unde a avut loc” pe cer, a adăugat el. Potrivit acestuia, agenţia nu a putut „evalua dimensiunea” corpului care a pătruns în atmosfera Pământului, provocând fulgerul. Pe de altă parte, acesta nu a lovit solul. „Conform datelor noastre, nu a ajuns pe Pământ, nu a existat niciun impact, dat fiind că nu există date seismice”, a explicat Kornienko.

Puţin mai devreme, administraţia militară a capitalei Ucrainei a recunoscut că s-a înşelat cu o zi înainte afirmând că fenomenul ar fi fost cauzat de căderea unui satelit NASA, ceea ce agenţia spaţială americană infirmase la rândul ei. „Le revine experţilor să afle ce a fost exact”, a indicat Serghei Popko, şeful administraţiei militare a oraşului, pe Telegram. NASA a comunicat că nu a pierdut niciun satelit. Ufologii au însă convingerea că a fost o farfurie zburătoare, iar ucrainenii chiar au crezut că extratereștrii vin să-i ajute în războiul cu Putin. Doar ei…Și-atunci să te ții „pizdeț”!

Nota Autorului. Ucraina vrea să bage și produse alimentare în țara noastră

Șoferii ucraineni, dar și români au început să facă plajă pe la vamă, prin port, peste tot unde se înființează câte o coadă de 20 de kilometri de camioane. Așa-i viața de tirist…Este suficientă măsura sigilării tirurilor care intră din România în Ucraina, așa cum ne asigură ministrul Petre Daea? Cine verifică numărul mijloacelor de transport, care vin din țara vecină cu cereale, dar și cu produse alimentare? Clubul Fermierilor Români avertiza încă de anul trecut că ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) nu solicită certificate sanitar veterinare pentru produsele agricole din

Ucraina, țară care nu respectă legislația europeană în domeniu, iar după declanșarea războiului de către Rusia, toate măsurile de protecție s-au relaxat complet. „Eu cred că guvernanții actuali nu gândesc și nici nu ascultă de cei care gândesc încă, spune europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară. Este o problematică europeană, nu românească, fiindcă Uniunea Europeană a ridicat taxele vamale. Și atunci, așa cum ne pun pe noi să preluăm cote de imigranți, așa trebuie să le cerem și noi clienților care oricum cumpără: când marfa ucraineană intră în țară, trebuie să abă destinație verificabilă. Nu poate gestiona nimeni altfel 12 milioane de tone de cereale. Este singura măsură valabilă.”

În realitate, marii jucători de pe piață, când au văzut anul trecut că s-a făcut 1,9 lei kilogramul de grâu, în loc să vândă grâul adunat, au cumpărat repede altul de la ucraineni, mulți le-au făcut acte românești. „Știu de la jucători din piață, susține Eugen Tomac. Au profitat de context și le-au adus pe hârtie, improvizat, și le-au vândut în locul cerealelor noastre pe piețele unde aveau contracte. După ce s-a prăbușit prețul, au intrat în panică și țipă că nu mai pot vinde și grâul lor la același preț. Singura soluție este să se aprobe exclusiv tranzitul, cu elemente de verificare. Altfel, intră în țara noastră sigilat și la destinație îi schimbă încadrarea în port. Eu m-am documentat. Unii fermieri români mari aveau contracte cu marii traderi care le luau cerealele. Jucătorii mari au renunțat la contractele noastre, au cumpărat grâul de la ucraineni și au vândut în locul contractelor angajate deja pentru agricultorii români. Aici s-a produs marea mizerie.”


În consecință, statul român plătește despăgubiri și pentru marii traderi. „Aici este boala grea a Ministerului Agriculturii, crede europarlamentarul. Așa am ajuns să importăm 70% din alimentele de bază pentru că acolo avem niște impostori corupți.”. În paralel cu cerealele, intră în România mari cantități de carne, de pui, de ouă și lapte. Aceste produse nu se verifică și Ucraina nu respectă nici pentru aceste produse legislația europeană, mai ales că este război acolo. Intră produse cu aflatoxină, cu viruși de pestă porcină africană sau de gripă aviară. Senatorul George Scarlat a spus că a luat porumb din Ucraina și porcii lui refuză să-l mănânce. Problemele produselor alimentare nu au fost abordate la întâlnirea dintre Petre Daea și ministrul Agriculturii din Ucraina.

Ucrainenii nu mai au debușeu internațional și atunci pătrund unde pot. „Se va discuta la solicitarea polonezilor și această chestiune, spune Eugen Tomac. Într-adevăr, este o problemă foarte gravă. Crește cantitatea de produse alimentare, exportate din Ucraina. Până găsim soluții, chestiunea trebuie abordată unitar, pe cote. Cât permite piața română să intre și să se vândă rapid? Altă soluție nu există. Altfel, se vor prăbuși ramuri întregi din economia agricolă a țării noastre. Din Ungaria și din Polonia vine lapte ieftin pentru că îl procesează fermierii. La noi, lanțul este foarte lung între producător, procesator și magazin. M-am documentat bine și știu. Și atunci marii jucători Danone, Friesland, Delaco iau lapte ieftin și îl aduc în România. În Belgia, unde salariul minim este 1600 de euro, laptele este sub 1 euro litrul. La noi a ajuns 8-9 lei.”

Rămâne de văzut în ce măsură se poate ralia România la eforturile Poloniei pentru a stăvili intrarea acestor produse din Ucraina fără niciun fel de protecție sanitar veterinară și cu efect dezastruos asupra fermierilor noștri. Europarlamentarul Eugen Tomac susține că se poate rezolva numai prin controale suplimentare la vamă. Pentru ANSVSA, este o conjunctură foarte bună să ceară bani de la Uniunea Europeană pentru dotarea cu laboratoare omologate pentru produse alimentare.

Viorel Patrichi

Notă. Alte articole ale ziaristului și scriitorului Viorel Patrichi în Jurnalul Bucureștiului

A se vedea și alte articole ale autorului

Articole asociate

Conflictul armat (inter)național ruso – ucrainean văzut (în prezent) în diferite „plane concurente” și „unghiuri congruente” de ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi („Săriiiiți! Țăranii din Berzunți au ofensat Ucraina!”, „După ce a luat un stuchit între ochi, Klaus Iohannis s-a înfuriat. Rău!”, „Basarabia de vănzare!” și „Războaiele provocate de Rusia, pe care, ulterior, le-a pierdut”)

Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: „Un an de război și performanțele unui nebun”. Cele „7 păcate capitale” ale lui Vladimir Putin. Consecințele dramatice ale conflictului (războiului) ruso – ucrainean (după un an)

Nota redacției

 

Ziua de 23 Aprilie – „Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor” și „Ziua Bibliotecarului din România”, la Academia Română (cu participarea prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef adjunt al trustului de presă cultural – educațional și de cercetare științifică în științele socio – judiciare Jurnalului Bucureștiului și Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Lansarea cărții „Istoria literaturii neînregimentate” – cel de-al 120-lea volum al scriitorului și cineastului Grid Modorcea (Dr. în Arte – SUA, New York, corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului) de către Fundația Culturală „Șansă & Egalitate”

Lansarea cărților cineastului Ionel (Nelu) Udrescu (președintele asociației „Bucureștiul creativ”, corespondentul Jurnalului Bucureștiului) și al fiului său Emanuel – Mihai Udrescu, în prezența ziaristului și editorului Emil Stanciu (Director coordonator al Jurnalului Bucureștiului și Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promo)

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)