Acasă Personalitati La mulți ani, Domnule profesor Virgil Măgureanu!

La mulți ani, Domnule profesor Virgil Măgureanu!

Profesorul universitar Virgil Măgureanu (n.1941, născut Imre Asztaloș), sociolog, scriitor, om politic, a împlinit pe 19 martie vârsta de 80 de ani.

Nu voi da nici date biografice  nici nu voi vorbi de cariera lui  despre care au fost  scrise numeroase articole, cărți, prezentate emisiuni de tv cu o grămadă de informații, mai mult sau mai puțin veridice. Voi aminti numai pentru tinerele generații că Profesorul Virgil Măgureanu a fost primul director (între 1990-1997) al noului Serviciu Român de Informații (SRI),  care a înlocuit faimoasa Securitate, după ce între anii  1969-1989 a fost profesor de psihosociologie la psihosociologie la Academia de Studii Social Politice Ștefan Gheorghiu din București, creată pe 21 martie 1945  de către Partidul Comunist Român, la inițiativa Anei Pauker, sub denumirea de Universitatea Muncitorească a PCR, avându-l ca rector (în perioada 1945-1948)  pe Barbu Lăzăreanu (Avram Lazarovici, Barbou Lazareano, 1881-1957) istoric literar, și publicist român de origine evreiască, doctor în filologie, membru titular al Academiei Române (din 1948) și militant comunist român.

Profesorul Virgil Măgureanu a fost și membru al CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale) și al CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Națională) în perioada decembrie 1989 – martie 1990.


În această funcție, a restructurat, a reorganizat și dezvoltat  primul SRI (Serviciu Român de Informații și Contrainformații) pe plan intern, după 44 de ani de Dictatură Comunistă. După 7 ani în fruntea SRI a demisionat în 1997  și a preluat  conducerea Partidul Național Român (PNR),  vechi partid istoric, înființat în 1925 și re-înființat în 1998. În primăvara lui 2001, după alegerile legislative și prezidențiale din noiembrie 2000, PNR, va fuziona cu Partidul Democrat (PD) după ce la conducerea acestuia va fi ales Traian Băsescu.

Nota redacției

După ce și-a dat demisia de la conducerea SRI, Virgil Măgureanu a intrat inițial în Partidul Noua Românie, un partid fondat de către Ovidiu Trăsnea, în anii 1993-1994. Adeziunea lui Măgureanu a fost cel mai important moment politic din existența PNR. Acest partid a fuzionat ulterior cu Liga Creștină.

Partidul Național Român (PNR) a luat ființă pe 14 martie 1998 în urma fuzionării a două formațiuni politice: Partidul Democrat Agrar din România (PDAR) și Partidul Noua Românie, în care s-a înscris, în ultima clipă, grupul liberal-creștin, desprins din Partidul Liberal-Creștin (PLC).

Tribunalul București acceptă comasarea Partidul Democrat Agrar din România  cu Partidul Noua Românie (PNR), condus de Virgil Măgureanu pe 7 septembrie 1998, sub numele  Partidul Național Român o nouă formațiune politică (cu cca 150.000 de membri), care conform declarației președintele partidului, Mihai Berca, este de centru.

Înainte de alegerile din noiembrie 2000,  în septembrie 2000, Partidul Național Român a fuzionat cu PUNR (cu care se afla în tratative din 1998), alcătuind Alianța Națională, care însă a realizat un scor electoral mult sub  așteptări. Ca rezultat al eșecului electoral din 2000, în decembrie 2001, PUNR a fost reînființat ca partid, după ce în iunie 2001, Alianța Națională fuzionează cu Partidul Democrat, cu care se afla în tratative din ianuarie. La acel moment, președintele Alianței Naționale era Virgil Măgureanu.

După această dată Profesorul Virgil Măgureanu nu  va  mai asuma un rol de Lidership într-un partid, ceea ce nu înseamnă că nu va rămâne prezent pe scena  politică, chiar dacă intr-un rol mai discret!

Profesor universitar înainte de 1989, Virgil Măgureanu va reîncepe să predea la Catedra Facultății de Sociologie  a Universității București.
Profesorul  Virgil Măgureanu va continua sa scrie mai multe cărți și tratate de sociologie și va fi co-autor la cărți relatând politica și istoria  recentă, activitata  Serviciului  pe care l-a format și condus, după Revoluție, SRI.

Eu voi vorbi însă  de omul pe care l-am cunoscut în primăvara lui 1998  și lângă care am fost Vice-Președinte al Partidul Național Român însărcinat cu Relațiile Internaționale până în 2001 și apoi, până în prezent, legat  de o stimă și o reciprocă și prietenească considerație!
Virgil Măgureanu este mai întâi de toate un om care urmărește cu atenție, curiozitate și cu un ochi avizat Societatea în care trăim, viața tumultuoasă în acești ultimi 31 de ani scurși din decembrie 1989.

Interesat de toate aspectele cotidianului, de la muzică până la pictură, de la folclor până la poezie, Virgil Măgureanu este un om complex cu o deosebită capacitate de reflecție și decizie. Animat de un puternic spirit religios, este un fidel credincios al religiei creștine.
Pasionat de natură, a fost un aprig drumeț și cunoscător  al parcursurilor prin minunații noștri munți. Iubitor al grădinăritului, Virgil Măgureanu este și un specialist în creșterea fructelor de pădure și în pomicultură.

Pentru a răspunde criticilor, inerenți unei Personalități ca Profesorul Virgil Măgureanu, voi aminti o metaforă cunoscută.

Orice Om Mare care  întreprinde  ceva va avea întotdeauna contra lui:
Mulțimea celor care strigă că trebuia întreprins exact contrariul!
Mulțimea celor strigă  că și ei puteau să facă exact același lucru!
Și, Mulțimea celor care sunt cu atât mai numeroși și gălăgioși căci  nu au întreprins  niciodată nimic căci nu au fost capabili!
La mulți ani, o sută de ani, domnule profesor!

General de Bg. (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Directorul ZiaruluiPatria Română

Nota redacției

Toate completările din text (față de cel original), hyperlinkuri, imagini video, aparțin, în exclusivitate, redacției. Ca urmare, eventuale erori, confuzii, etc, nu pot fi, sub nicio formă, imputate autorului.

Conform comentariului unei doamne, cu prenumele Alicia, la un articol din Revista „Express” (Franța) intitulat Calderon: l’enigme de Bucarest  din data de 24/04/2009, semnat de către Eric Pelletier, Jean-Marie Pontaut și Marion Guyonvarch (cu oocazia comemorării celor 20 de ani de la moartea Reporterului-cameraman francez Jean-Louis Calderon pe 22 decembrie 1989 (considerată mai mult decât enigmatică de către autoritățile franceze), s-ar părea că Eu (Thomas Csinta) și Virgil Măgureanu am cunoaște tot ceea ce s-a întâmplat în timpul „Răscoalei” (o altă denumire!), inclusiv comanditarii, organizatorii, teroriștii, etc., dar mai ales adevărații revoluționari români, care astăzi, din păcate, sunt atât de numeroși  (depășind chiar și limita bunului simt)! 

Replica mea la acest articol, în care, autoritățile franceze sugerează faptul că cele românești (de atunci) ar fi implicate sub o formă sau alta în această „enigmă” , iau apărarea acestora din urmă pentru a le demonstra contrariul.

Bibliografie

Serviciul Român de Informații – serviciu de intelligence competitiv în apărarea intereselor de securitate ale României

1989 – 1919. În memoriam Jean-Louis Calderon (1958-1989). Enigma enigmei morții lui Jean-Louis Calderon la București! (Contactul meu de la Ambasada Franceză)

Remember (1921–2021). Centenarul Partidului Comunist Român (PCR). Unde am fost si unde suntem?! Raportul prezentat în 1961 la Adunarea festivă cu prilejul aniversării a 40 de ani de la crearea PCR („40 de ani de luptă sub steagul atotbiruitor al Marxism–Leninismului”)

In memoriam Romulus Cristea și Jean – Louis Calderon: Ziua de 21 decembrie marcheaza Revoluția Română din 1989

Omagiu marelui jurnalist – revoluționar, „revoluționolog” și prieten, Romulus Cristea – decedat pe 29 aprilie în urma unui IMA (Infarct Miocardic Acut), la vârsta de 52 de ani.

In memoriam Romulus Cristea (1967 – 2020). Unexpected passing. Final journey.

3R (Remember Revoluția Română): Prima revoltă anticomunistă din Brașov, 15 Noiembrie 1987. Încă o zi „uitată”!

 

Articolul precedentRetragerea dreptului de administrare asupra a mai multor bulevarde de la Consiliul Local al Sectorului 4 – București
Articolul următorFrații gemeni Winklevoss sunt în fruntea miliardarilor în Bitcoin, conform listei Forbes
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.