Acasă Agricultura ecologică (Agroecologie) Agricultura ecologică în atenția structurilor asociative specializate la nivel regional (Corespondență de...

Agricultura ecologică în atenția structurilor asociative specializate la nivel regional (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

În ultima perioadă, respectiv în datele de 23  februarie și 4 martie 2023, s-au desfășurat la Craiova și Cluj Napoca, două conferințe importante dedicate agriculturii ecologice în context european vizând în special  provocările agriculturii ecologice în contextul noii politici agricole a Uniunii Europene. Organizate la inițiativa  unor organizații regionale de profil, respectiv Bio Oltenia și Bioterra, acestea au reunit importanți factori implicați  în acest domeniu, respectiv mediul universitar, clustere și organizații ale fermierilor, dar și factori de decizie politică și administrativă care au fixat viitoarele coordonate de dezvoltare a acestui domeniu. Conferințele s-au desfășurat la sediul universităților din Craiova și Cluj Napoca (UASMV), conferința de la Cluj având și un pronunțat caracter internațional.

Printre participanți, la Craiova, s-au numărat experți și specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ADR Sud Vest Oltenia, Consorțiul de Clustere Inter-Bio, CRFIR Sud Vest Oltenia, Universitatea din Craiova, Camera de Comerț și Industrie Dolj, Direcțiile pentru Agricultură județene din Regiune, IPA SA Craiova, Mișcarea Română de Calitate, Clubul Fermierilor Români.

De asemenea, în cadrul conferinței internaționale de la Cluj Napoca  au participat:  Hunor Kelemen–vicepremier al României, Serghei Minasyan–ambasadorul Armeniei în România, europarlamentarii Iuliu Winkler și Daniel Buda, Antal Szabolc Barabasi–secretat de stat în cadrul MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), Lorand Fulop–secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cornel Cătoi–rectorul USAMV (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară) Cluj, Miklos Nagy–președinte Bioterra precum și fermieri din România, Ungaria, Slovacia, Serbia și Armenia. La ambele conferințe Universitatea Spiru Haret a fost reprezentantă de Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export (prorector și președinte al Asociației și consorțiului de clustere Inter-Bio,  din care fac parte atât Bio Oltenia cât și Bioterra).

„Un numitor comun al ambelor conferințe este preocuparea atât a structurilor asociative cât și a mediului academic de a  oferi soluții la provocările cu care se confruntă fermierii ecologici. S-a dezbătut planul de acțiune în domeniu, constatându-se ca în prezent nu există formulate decât anume obiective fără a se indica instrumente naționale de sprijin, altele decât regimul de subvenții. Am remarcat, de asemenea, că  la Cluj Napoca  a fost prezent ministrul de resort din Ungaria prezentând un plan mult mai ambițios în domeniu decât al nostru. Ungaria are o țintă de conversie a suprafețelor  agricole în regim ecologic de 10% din suprafață  până în anul  2030, față de mult mai modesta țintă a României de 5,8%. Se vorbește de caravane prin țară privind planul strategic național în domeniu agricol dar planul de acțiune în domeniul agriculturii ecologice pare a fi neglijat. Nu știm dacă elemente esențiale din plan, precum procesarea în țară, educarea consumatorilor, dezvoltarea unui sistem de cunoștințe și informații în domeniul-AKIS ecologic (European Agricultural Knowledge and Innovation Systems, finanțarea cercetării, dezvoltarea achizițiilor publice verzi, etc sunt clare ca indicatori și finanțări. Pe de alte parte mulți fermieri s-au plâns că la subvențiile cuvenite sunt  întârzieri de plată”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business prorector al Universității Spiru Haret.

Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon Europe, Digital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect, WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale. „Suntem preocupați de unirea eforturilor mișcării fermierilor ecologici cu lumea medicală  fiind convinși că prin aceste sinergii contribuim la creșterea educației românilor în vederea prevenirii bolilor și a consumului sănătos de alimente” a adăugat Conf. dr. Costin Lianu.

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

Articole asociate

Centrul de Inovare Digitală Walachia eHub beneficiază de susținerea structurilor de sprijin regionale iar Agricultura ecologică din România este în atenția dezbaterilor la „Biofach 2023” (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonatorul proiectului Walachia eHub)

România ar trebui să aibă ținte mai ambițioase privind agricultura ecologică

Există interes pentru agricultura ecologică în România? Concluzii pe marginea unor dezbateri în proiectul „Edaphic-Bloom Danube”

Planul Național de Acțiune pentru Agricultura Ecologică, demersuri tardive și puțin coordonate. Un punct de vedere comun al Asociațiilor, clusterelor Inter-Bio și Asociației Proecologic Sistem

Agricultura regenerativă și agro-ecologia, noua țintă a fermierilor în regim ecologic din Delta Dunării

Celebrarea zilei europene ecologice de către Consorțiul de Clustere Inter – Bio (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Asociația Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România s-a întâlnit cu exportatorii români de produse ecologice (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Asociația Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Avantajele standardului românesc original de agro – ecologie (Conf. dr. Costin Lianu, președintele asociației Inter-Bio, director general USH Pro Business și coordonator al cooperării între cele două centre digitale)

România – o țară „ecologic minimalistă” nu luptă și nici nu dorește să fie în frunte…

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției