Acasă Catastrofe naturale (seisme - inundații - incendii) Apelul lui Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România...

Apelul lui Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) pentru ajutor umanitar victimelor cutremurului din Siria și Turcia (explicabil cu ajutorul unui model matematic specific surselor seismice generale – asismetrice, cu „focare maligne”, bazat pe teoria distribuțiilor)

„Târgu’ Ieșilor” – prin intermediul Universității Apollonia – din nou Capitala Culturală a Cercetării Internaționale. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Orașele din Turcia sunt în mare parte izolate din cauza cutremurului (care a distrus aproape 3.000 de clădiri) și încă sunt persoane care nu au fost găsite, fiind prinse sub dărâmături. Comunitatea Asociației Europene Pentru Protecția Omului și Protecția Copilului se mobilizează pentru a ajuta oamenii greu încercați din zonele afectate de teribilele cutremure din Turcia (produse pe 6 februarie 2023 și care au lovit mortal sudul și centrul Turciei și vestul Siriei, la cca 34 km la vest de orașul Gaziantep la ora 04h17 cu o magnitudine de cel puțin 7,8 Mw și o intensitate maximă Mercalli de XI), cel mai mortal și mai puternic cutremur din Turcia de la cutremurul de la Erzincan din 1939, de aceeași magnitudine, împreună cu care este al doilea cel mai puternic din istoria țării, după cutremurul din 1668 din Anatolia. Acesta a fost, de asemenea, și cel mai mortal cutremur care a afectat Siria de la cutremurul din 1822 din Alep, unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în Levant, și cel mai mortal cutremur la nivel mondial de la cutremurul din 2010 din Haiti,  resimțit și cu pagube structurale până în Israel, Liban, Cipru și pe coasta turcească a Mării Negre.

Asociația Europeană Pentru Protecția Omului și Protecția Copilului (AEPOPC) prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului România lansează o amplă acțiune de strângere de ajutoare care vor fi trimise în regiunea de sud a Turciei. Se pot dona: haine și încălțăminte de iarnă pentru adulți și copii (paltoane, geci, pelerine de ploaie, ghete, cizme, pulovere, pantaloni, mănuși, fulare, eșarfe, căciuli, ciorapi, șoete, lenjerie de corp), pături, corturi, saci de dormit, alimente neperisabile (conserve, exclus carne de porc), sticle cu apă, termosuri, aeroterme și generatoare, materiale igienico-sanitare, dar și lapte praf și scutece. Cetățenii care doresc să doneze pot aduce ajutoarele la sediul secundar str. Luntrei nr.3, Bl.10.

Nota redacției. Se pare că platoul anatolian s-a deplasat cu 10 metri, după ce cutremurele au activat o nouă falie la granița dintre Turcia și Siria, conform seismologului Alessandro Amato de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV). La rândul său, Tina Larsen, cercetător la National Geological Surveys of Denmark and Greenland (GEUS), a declarat că seismele s-au resimţit în Danemarca şi Groenlanda. Potrivit Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că până acum au fost salvate peste 8.000 de persoane. În plus, și instabilitatea construcțiilor, ar fi una dintre cauzele daunelor majore din Turcia și Siria. Din păcate, clădirile vechi nu au rezistat cutremurelor. Filmările din apropierea epicentrului arată clădiri de apartamente cu mai multe etaje care se prăbușesc precum castelele din cărți de joc. Etajele superioare cad peste pe cele de dedesubt. Șansele de a găsi supraviețuitori în dărâmăturile acestor clădiri sunt mici. Asemenea blocuri sunt, în cele mai multe cazuri, construcții vechi și au o „structură cu etaj moale” conform declarației lui Mehdi Kashani, profesor asociat de inginerie civilă și seismică la Universitatea din Southampton din Marea Britanie. O clădire cu astfel de „structură moale” are multe ferestre, uși largi și alte deschideri în locul pereților care ar rezista mult mai bine la un cutremur. Dacă un asemenea aranjament se află la parter, acesta poate duce la prăbușirea întregii clădiri. De remarcat este și faptul că daunele de amploare nu se datorează doar proiectării clădirii. Puterea cutremurelor a fost pur și simplu prea mare. Potrivit lui Mehdi Kashani, acest lucru se datorează faptului că seismul a avut loc imediat sub suprafața pământului. Dacă s-ar fi produs mai în jos și i-ar fi luat mai mult timp pentru a ajunge la suprafață, ar fi fost mai puțin intens. Seamănă cu un val în ocean, spune Kashani. Valurile uriașe pot doborî chiar și pe cel mai experimentat surfer cu puterea lor. Dar, odată ce s-au rostogolit suficient de mult, valurile nu mai reprezintă o amenințare nici măcar pentru surferii începători.

Fiecare pachet donat trebuie ambalat în funcție de categorie (haine, mâncare etc.) și trebuie menționat ce conține pe ficare în parte. Detalii suplimentare la numărul de telefon 0722.495.834, apelabil de luni până vineri între orele 08h30-18h30; numărul de telefon 0739.377.777, apelabil de luni până vineri între orele 18h30-00h00, iar sâmbătă și duminică între orele 9h00-23h00.

„Gândurile noastre se îndreaptă către toți acești oameni. Vedem durere, disperare, deznădejde. O tragedie greu de îndurat și la care nu putem privi nepăsători. Semenii noștri au nevoie de ajutor și stă în puterea noastră, a tuturor, să fim oameni, să fim solidari. Ne rugăm pentru miracole, pentru ca salvatorii care luptă în condiții greu de imaginat și contra timp să reușească ceea ce de multe ori pare imposibil, dar și pentru sufletele celor care și-au pierdut viața și pentru familiile lor”, a declarat Mihai Căldăraru, Directorul Executiv Adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului România.

Mihai Căldăraru – O poveste de viață. Ieri orfan, aflat în plasament în școala specială nr. 6 din București, astăzi, în sprijinul persoanelor cu dizabilități deși copii defavorizați din mediul rural

Toate ajutoarele ce vor fi colectate în Sectorul 2 vor fi încărcate în convoaie umanitare și vor fi trimise în Turcia. Întreaga operațiune se derulează în strânsă colaborare și sub coordonarea Comunității Turcă din România pentru a asigura organizarea optimă a acestui demers umanitar.

Cu stimă,
Mihai Căldăraru
Director Executiv Adjunct (DGASPC)
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului România.

Articole asociate

Campania umanitară „Împreună pentru Ucraina”. Solidaritate incredibilă. „Donăm pentru eroi”! (Corespondență de la Mihai Căldăraru, director executiv adjunct responsabil cu Protecția Socială în cadrul DGAS România)

Campania umanitară „Împreună pentru Ucraina”, a ajuns la final (Corespondență de la Mihai Căldăraru, director executiv adjunct responsabil cu Protecția Socială în cadrul DGAS România)

Alte articole despre Mihai Căldăraru în Jurnalul Bucureștiului

 

Remember & In Memoriam AZF Toulouse. Cea mai mare catostrofă industrială postbelică franceză. Cauze posibile. În căutarea adevărului istoric. Corespondență din Franța (Toulouse și Paris – Thomas CSINTA)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

Nota redacției

1 COMENTARIU