Acasă Personalitati Profesorul Vasile – Sebastian Dîncu împlinește astăzi 60 de ani (Corespondență de...

Profesorul Vasile – Sebastian Dîncu împlinește astăzi 60 de ani (Corespondență de la General de brigadă (r) Constantin-Bartolomeu Săvoiu, Directorul Săptămânalului Patria Română partener al Jurnalului Bucureștiului)

Coincidență fericită dar mai degrabă semn al destinului, Vasile-Sebastian Dîncu, profesor la Universitatea București, este confirmat de Parlamentul României în noul Guvern al lui Gen.(r) dr. Nicolae-Ionel Ciucă, ca ministru al unuia dintre cel mai importante ministere, Nicolae-Ionel Ciucă, astăzi, pe 25 noiembrie 2021, când împlinește vărsta 60 de ani!

Programul pentru Cultură al Guvernului condus de premierul Gen. (r) dr. Nicolae – Ionel Ciucă (Dr. Virgil – Ştefan Niţulescu, managerul „Muzeului Național al Țăranului Român”, redactor șef al Revista Muzeelor și profesor asociat la Universitatea București)

A fost prezent în mediul politic în perioada 2000-2007, deținând pe parcursul timpului funcții de conducere în cadrul PSD (Partidului Social Democrat), dar și funcții importante în domeniul guvernamental și de stat, printre care cea de Ministru al Informațiilor Publice (2000-2003) și șef al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (2003-2004). A fost senator în Parlamentul României în legislatura 2004-2008 și membru în Grupul Socialiștilor în Parlamentul European (2005-2007). În noiembrie 2015, numele lui a fost vehiculat de presă ca fiind una dintre variantele pentru funcția de Prim Ministru, după demisia lui Victor-Viorel Ponta din funcția de șef al Executivului. În cele din urmă, prim ministru a devenit Dacian Cioloș, iar Vasile Dîncu a fost numit Ministru al dezvoltării regionale și administrației publice în guvernul acestuia, deținând și portofoliul de viceprim-ministru. La finele anului 2019 s-a reînscris în PSD, iar din august 2020 este Președinte al Consiliului național al Partidului Social Democrat. Candidează pentru Senatul României, la alegerile din 6 decembrie 2020.

Activitatea sa științifică este centrată pe dezvoltarea unor analize și a unor teme de cercetare empirică privind realitatea românească din multiple unghiuri, dar mai ales pe mutațiile din zona realității simbolice și a infrastructurilor mentalitare (care este, de altfel, și subiectul tezei de doctorat), pe crearea de instituții, pe un proiect de prezență publică constantă, pe articularea de contraideologii. 

Activitatea sa didactică este orientată pe dezvoltarea unui proiect de discurs sociologic aplicat și ține cursuri la facultatea de Sociologie a Universității București. A realizat numeroase studii în domeniile: teorie socială, sociologia opiniei publice, cercetarea relațiilor interetnice, sociologia mass media și a comunicării de masă, cercetare sociologică, atitudini și comportamente politice, securitate și gestiunea riscurilor, cultură și instituții, studiul credințelor colective, ideologiilor și superstițiilor. Este conducător de doctorate și a participat la numeroase Congrese Internaționale cu o serie de lucrări științifice. A fondat două Institute de Cercetări Sociologice și de Studii și Evaluări Strategice și este unul din cadrele de bază a mai multor facultăți de Sociologie în Țară. Profesorul Vasile Dîncu este și membru al USR (Uniunea Scriitorilor din România). Autor prolific, a publicat numeroase opere, de specialitate, de filozofie politică, eseuri și opere de reflecție literară. El este unul din cei mai dotați, intelectuali și spirituali oameni de stat ai României.

La Mulți Ani, Domnule Profesor!
Sănătate și deplin succes în misiunea Importantă pe care o aveți în Serviciul Patriei Române!

General de brigadă (r) Constantin-Bartolomeu Săvoiu, Directorul Săptămânalului Patria Română

Nota redacției