Acasă Eveniment istoric comememorativ Deschiderea expoziției – eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la...

Deschiderea expoziției – eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”, la Muzeul Dunării de Jos Călărași în colaborare cu MNIR (Muzeul Național de Istorie a României) partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu Muzeul Dunării de Jos Călărași  organizează vernisajul expoziției – eveniment „Nicolae Iorga–150 de ani de la naștere”.

Prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga, a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale lui Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), devenind astfel parte a patrimoniului național.

Colecția este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima data valorificate expozițional în anul 2022:

  • actul de naștere al marelui istoric
  • actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor
  • câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei,
  • brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții (de la cele românești marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele)
  • documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena.

În premieră va fi expusă la Călărași o scrisoare a reginei Maria adresată lui Nicolae Iorga la 14 iunie 1915. Grație colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR)  și Muzeul Dunării de Jos Călărași, o mare parte din inestimabila Colecție „IorgaPippidi” va fi expusă în perioada 15 martie-17 aprilie 2023 la Călărași, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, aflate în patrimoniul MNIR și Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Deschiderea expoziției Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte

Expoziția este organizată de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific, dr. Cornel-Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR),  fiind coordonată la Călărași de către dr. Valentin Parnic, manager al Muzeului Dunării de Jos Călărași și dr. Andreea Parnic, muzeograf. Vernisajul se va desfășura miercuri 15 martie 2023, ora 13h00, la sediul Muzeului Dunării de Jos din strada Progresul 4.

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR)în Jurnalul Bucureștiului

Direcția & Redacția Jurnalului Bucureştiului

Articole asociate

Deschiderea expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Deschiderea expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere la Muzeul de Artă din Piatra Neamț – în parteneriat cu MNIR (Muzeul Național de Istorie a României). Primirea de către MNIR a două monede romane de aur, rare, din partea Ministerului Culturii

Prelungirea expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Deschiderea expoziției „Nicolae Iorga–150 de ani de la naștere”, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui

Nicolae Iorga: Cărturarul-Martir (Corespondență de la prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu, redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AȘOR – Academia Oamenilor de Știință din România)

Conferința Națională „Iorga după Iorga” ediția a 2-a, cu tema „România, doar atât. Între patriotism și Naționalism”

Nota redacției