Companiile de distribuție a energiei electrice, parte a grupului PPC în România, fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România. Fuziunea companiilor într-o singură entitate legală urmărește optimizarea operațiunilor specifice la nivelul celor 3 regiuni–Banat, Dobrogea și Muntenia, prin eficientizarea modului de alocare a resurselor și reducerea complexității administrative. Noua societate va asigura în continuare serviciul de distribuție a energiei electrice în București și judetele Ilfov, Giurgiu, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad. Clienții vor continua să beneficieze de servicii pe care le vom îmbunătăți continuu, de tehnologii avansate în distribuția de energie electrică și de soluții digitale tehnice și pentru interacțiunea cu compania. Noua companie își va continua angajamentul față de investiții majore, cu scopul de a crește reziliența retelei de distribuție a energiei electrice, de a moderniza infrastructura și de a avansa în ceea ce privește gradul de digitalizare a acesteia, astfel încât să facă față tot mai bine provocărilor generate de transformările sistemului energetic și fluxurile de consum, precum și de schimbările climatice si fenomenele meteorologice extreme.
De asemenea, compania lansează noul website Rețele Electrice România, cu o serie de noutăți menite să ofere clienților o experiență digitală mai intuitivă și informativă. Pe pagina de start, utilizatorii pot folosi widgetul de întreruperi prin care, introducând codul POD („Point of Delivery”, numărul unic de identificare a locului tău de consum, adică locul care este racordat la rețeaua de distribuție a energiei electrice) pot verifica rapid dacă există o întrerupere de curent electric programată sau accidentală. Totodată, noul widget pentru contoarele inteligente permite utilizatorilor să afle dacă au deja un contor inteligent instalat la adresa lor sau când este programată instalarea acestuia, oferind posibilitatea de a-și lăsa datele de contact pentru o programare. Formularul de contact a fost, de asemenea, îmbunătățit, devenind mai simplu și intuitiv de utilizat, cu pași clari și o opțiune de raportare anonimă a furturilor de energie electrică. Utilizatorii au acum opțiunea de a depune online dosarul de instalare, fără autentificare, esențial în procesul de racordare la rețea. Secțiunea dedicată informațiilor despre racordare este acum structurată pe etape, oferind un ghid pas cu pas ușor de urmărit. În plus, hub-ul cererilor reunește documentația necesară pentru diverse interacțiuni cu distribuitorul, alături de o hartă interactivă a centrelor de informații și o pagină cu explicații accesibile ale termenilor specifici din distribuția de energie.
În sfârșit, Compania Rețele Electrice România a implementat o nouă platformă informatică modernă care pune la dispoziția tuturor furnizorilor de energie electrică datele de consum ale clienților cu contoare inteligente din cele 11 județe aflate în aria sa de responsabilitate, astfel încât furnizorii să își poată eficientiza activitatea prin accesul la date de măsură actualizate. Platforma preia datele a peste 1,6 milioane de contoare inteligente și le pune zilnic la dispoziția furnizorilor, pentru clienții pe care aceștia îi au în portofoliu, pe măsură ce acestea devin accesibile în baza de date a Rețele Electrice. Furnizorii au astfel acces direct la datele măsurate de către contoarele de energie electrică, în format primar ce poate fi cu ușurință prelucrat, beneficiind de flexibilitate în analiza, gestionarea și procesarea informațiilor. În consecință, furnizorii de energie electrică beneficiază de acces constant la date de măsură actualizate, precum și la curbe de sarcină, ceea ce permite realizarea unor prognoze mai exacte și mai rapide privind consumul sau producția de energie.
Accesul continuu la aceste date facilitează reacția promptă la fluctuațiile pieței, optimizarea proceselor interne și luarea de decizii informate, bazate pe date actuale, cu un grad mai ridicat de granularitate. În plus, datele de măsură permit detectarea mai eficientă a anomaliilor în consum, personalizarea ofertelor în funcție de profilul clienților și îmbunătățirea gradului de acuratețe a facturării, reducând discrepanțele și erorile. Aceste beneficii contribuie la o gestionare mai eficientă a resurselor și la creșterea satisfacției clienților. Platforma folosește tehnologii de ultimă generație în zona de data streaming, compatibile cu soluțiile cloud, permițând gestionarea unui volum mare de date într-un mod flexibil și scalabil. Sistemul beneficiază de un nivel înalt de protecție a datelor, prin tehnologii avansate care garantează confidențialitatea și integritatea informațiilor. De asemenea, utilizarea unui software de tip open source și a unor solutii avansate pentru colectarea datelor asigură nu numai transparența tehnologică față de toți furnizorii, ci și compatibilitatea pe termen lung și adaptabilitatea la eventuale schimbări în viitor. Echipa Rețele Electrice România a transmis furnizorilor informațiile privind acest serviciu, specificația tehnică detaliată, precum și modalitățile de asigurare a accesului doar de către persoane autorizate pentru a respecta confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea datelor. În continuare, echipele de specialitate ale Rețele Electrice România vor răspunde la cererile de informații tehnice suplimentare, astfel încât beneficiile utilizării platformei să fie disponibile tuturor furnizorilor care doresc să își eficientizeze activitatea.
Notă. Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de companie numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.
English version
Rețele Electrice Romania has implemented a modern IT platform that makes available to all electricity suppliers the consumption data of customers in the 11 counties in its area of responsibility, so that suppliers can streamline their work by access to up-to-date metering data. The platform takes data from over 1.6 million smart meters and makes it available daily to suppliers, for the customers they have in their portfolio, as it becomes accessible in the database of Rețele Electrice Romania. Suppliers thus have direct access to the data measured by electricity meters, in a primary format that can be easily processed, giving them flexibility in analyzing, managing and processing the information. As a result, electricity suppliers benefit from constant access to up-to-date metering data and load curves, enabling more accurate and faster forecasts of energy consumption or production.
Continuous access to this data makes it easier to react swiftly to market fluctuations, optimize internal processes and make informed decisions based on current data at a higher level of granularity. In addition, measurement data allows for more efficient detection of consumption anomalies, personalization of offers based on customer profiles, and improvement of billing accuracy, reducing discrepancies and errors. These benefits contribute to more efficient resource management and increased customer satisfaction. The platform uses state-of-the-art technologies for data streaming, compatible with cloud solutions, enabling the management of large volumes of data in a flexible and scalable way. The system benefits from a high level of data protection through advanced technologies that guarantee the confidentiality and integrity of information. Also, the use of open source software and advanced data collection solutions ensures not only technological transparency to all vendors, but also long-term compatibility and adaptability to possible changes in the future. The team of Rețele Electrici Romania has sent to the suppliers the information regarding this service, the detailed technical specification, as well as the ways to ensure access only by authorized persons in order to respect the confidentiality, integrity and availability of the data. Rețele Electrice Romania’s specialized teams will respond to requests for additional technical information, so that the benefits of using the platform are available to all suppliers who want to streamline their work.
Note. Rețele Electrice Romania operates grids with a total length of about 134,000 kilometers in three major areas of the country: Muntenia Sud (including Bucharest), Banat and Dobrogea, covering one third of the local distribution market, and is developing an investment program to improve the quality of service, safety and performance of the networks and local implementation of the PPC Group’s environmental standards. The electricity grids operated by Rețele Electrice Romania include 289 transformer stations and over 25,000 transformer substations.
Articole asociate
Nota redacției (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)
- Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.
- Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas) în carte Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi (și europeni).
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…