Acasă Energie eletrică - Centrale electrice și termice-furnizori de energie Companiile Rețele Electrice vor ajunge la 1,7 milioane de contoare inteligente instalate...

Companiile Rețele Electrice vor ajunge la 1,7 milioane de contoare inteligente instalate până la sfârșitul anului 2024 și cumpără cabluri și conductoare în valoare de circa 190 milioane lei pentru proiectele de modernizare a rețelei(Rețele Electrice companies will reach 1.7 million smart meters installed by the end of 2024 and )buy cables and conductors worth about 190 million lei for network modernization projects.


Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: Democracy cannot exist without opposition, Elected representatives are our representatives and not our masters, Criticism fosters progress, Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

CCa 53% dintre clienții deserviți de Rețele Electrice Muntenia, 50% dintre cei din Banat și 59% dintre cei din Dobrogea vor avea contoare inteligente până la finalul anului. Companiile Rețele Electrice își mențin angajamentul de a digitaliza rețelele de distribuție a energiei electrice, în beneficiul clienților, cu scopul de a le pune la dispoziție  o infrastructură mai rezilientă și flexibilă, sporind în același timp eficiența operațională. Astfel, până la finalul anului 2024, numărul total de contoare inteligente instalate de cele trei companii Rețele Electrice va ajunge la aproximativ 1,7 milioane cel mai mare volum atins de vreun operator de distribuție de energie electrică din România.

„Contoarele inteligente reprezintă baza unei rețele de distribuție digitalizate și mai reziliente. Prin integrarea lor în infrastructura de distribuție a energiei electrice, îmbunătățim interfața cu clienții noștri, avem posibilitatea de a dezvolta și furniza suportul pentru noile servicii de piață precum flexibilitatea și/sau agregarea tranzitului de energie electrică. Integrarea de producție descentralizată, precum și a stocării de energie în rețelele de distribuție nu poate fi făcută fără contorizarea inteligentă, astfel prin angajamentul nostru de a instala un contor inteligent la fiecare client al nostru, fie acesta consumator, producător sau prosumator, contribuim esențial la realizarea tranziției energetice în România”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

Pentru a îndeplini obiectivele stabilite, companiile Rețele Electrice au continuat să implementeze instalarea de contoare inteligente în regiunile Banat, Dobrogea și Muntenia, conform calendarului de implementare stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) încă din 2015. În prezent, se estimează că peste 171.000 de contoare inteligente vor fi instalate în anul în curs. Detalii suplimentare despre calendarul instalărilor pentru fiecare dintre județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timișoara, Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea, Ilfov, Giurgiu și București sunt disponibile aici.

Astfel, până la finalul anului 2024, cele trei companii Rețele Electrice rămân liderii segmentului de distribuție de energie electrică din România în privința contorizării inteligente, cu aproape 1,7 milioane de contoare smart instalate pentru clienți rezidențiali și companii: peste 783.000 la Rețele Electrice Muntenia (care deservește Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu), mai mult de 480.000 la Rețele Electrice Banat (județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș), respectiv peste 412.000 la Rețele Electrice Dobrogea (județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea). Gradul de acoperire al contoarelor inteligente va ajunge la finalul anului 2024 la 53% pentru clienții deserviți de Rețele Electrice Muntenia, 50% pentru cei din Banat și 59% pentru cei din Dobrogea, acestea, reprezentând cele mai mari procente de acoperire din întreaga țară.

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat generația veche de contoare, conform planurilor aprobate de către ANRE. (Agenția Națională de Regementare în Domeniul Energiei) Această înlocuire nu presupune costuri suplimentare pentru clienți. Atunci când contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central, clienții au parte de numeroase beneficii, unul dintre ele fiind faptul că nu mai este necesară transmiterea indexului, iar facturile reflectă consumul real. Conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii de energie electrică au obligația de a schimba contoarele de generație veche cu unele noi. Pentru a se putea bucura de toate beneficiile oferite de contorul inteligent, utilizatorii de energie electrică au și ei, la rândul lor, obligația legală de a permite accesul reprezentanților operatorului de distribuție, în cazul în care contorul se află în interiorul locuinței. Mai multe informații despre beneficiile contoarelor inteligente și despre procesul lor de instalare sunt disponibile aici.

Cele trei companii Rețele Electrice au inițiat o licitație publică pe platforma SEAP, în valoare maximă cumulată de circa 190 milioane lei (fără TVA), pentru achiziția de cabluri electrice, de medie și joasă tensiune, precum și conductoare, astfel încât să își poată desfășura proiectele de modernizare si mentenanță a rețelei, cu scopul de a o transforma într-o rețea mai rezilientă și mai fiabilă. Unul dintre criteriile pentru evaluarea ofertelor este factorul de sustenabilitate. „Prin această licitație pentru achiziționarea de cabluri de joasă și medie tensiune, precum și conductoare, urmărim să consolidăm reziliența rețelei noastre de energie electrică în fața provocărilor generate de schimbările climatice. Investițiile în modernizarea rețelei nu sunt doar o prioritate, ci și o manifestare a angajamentului nostru față de comunitățile din care facem parte. Preocuparea noastră principală este sprijinirea acestor comunități, asigurându-le accesul la o sursă de energie electrică fiabilă și durabilă, esențială pentru prosperitatea și dezvoltarea lor continuă”, a declarat Mihai Pește, Director General al companiilor Rețele Electrice.

Astfel, Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat achiziționează cabluri de joasă tensiune, de mai multe tipuri, având o lungime totală de minim 1.500 km și o lungime totală maximă de peste 3022 km, cabluri de medie tensiune cu o lungime totală de minim 498 km și ajungând la un maxim de 996 km liniari si conductoare cu o lungime totală de minim 795 km și ajungând la un maxim de 1.590 km liniari. Aceste materiale vor fi folosite pentru modernizarea infrastructurii de rețele electrice, în vederea creșterii fiabilității acesteia. Pentru a oferi o perspectivă asupra acestor cantităților de materiale ce vor fi achiziționate, lungimea minimă de cabluri de joasă tensiune este similară cu lungimea fluviului Dunărea, de la izvoare până la intrarea în România, iar lungimea totală maximă de cabluri de joasă tensiune este echivalentă cu aproximativ 28.781 de lungimi de teren de fotbal. În ceea ce privește cablurile de medie tensiune, lungimea minimă este similară cu distanța unei curse de ciclism de la București la Timișoara, în timp ce cantitatea maximă ce ar putea fi achiziționată poate fi comparată cu de 5 ori lungimea autostrăzii A2 între București și Constanța. Unul dintre criteriile de selecție, din caietul de sarcini, este factorul de sustenabilitate, subliniind încă o dată angajamentul companiei de a proteja mediul înconjurător. Astfel, ofertanții care pot aduce materialele  ambalate prietenos cu mediul, pot primi puncte în plus, pe baza grilei de evaluare. Contractul va avea o perioada de valabilitate de  maxim 3 ani. Ofertele pot fi transmise până pe 18 iunie 2024.

Notă. Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.

English version

About 53% of customers served by Rețele Electrice Muntenia, 50% of those in Banat and 59% of those in Dobrogea will have smart meters by the end of the year. Rețele Electrice companies maintain their commitment to digitalize electricity distribution networks, for the benefit of customers, with the aim of providing them with a more resilient and flexible infrastructure, while increasing operational efficiency. Thus, by the end of 2024, the total number of smart meters installed by the three Rețele Electrice companies will reach approximately 1.7 million, the highest volume achieved by any electricity distribution operator in Romania.

„Smart meters are the basis of a digitized and more resilient distribution network. By integrating them into the electricity distribution infrastructure, we improve the interface with our customers, we have the opportunity to develop and provide support for new market services such as flexibility and/or aggregation of electricity transit. The integration of decentralized production as well as energy storage in distribution networks cannot be done without smart metering, thus through our commitment to install a smart meter at each of our customers, be it consumer, producer or prosumer, we contribute essentially to the realization of the energy transition in Romania” said Mihai Pește, General Manager Rețele Electrice.

In order to meet the established objectives, Rețele Electrice companies continued to implement smart meters installations in the Banat, Dobrogea and Muntenia regions, according to the implementation calendar established by the National Energy Regulatory Authority (ANRE) since 2015. Over 171,000 smart meters will be installed in the current year. Additional details about the installation schedule for each of the counties of Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timișoara, Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea, Ilfov, Giurgiu and Bucharest are available here. Thus, until the end of 2024, the three Rețele Electrice companies remain the leaders of the electricity distribution segment in Romania in terms of smart metering, with almost 1.7 million smart meters installed for residential customers and companies: over 783,000 at Rețele Electrice Muntenia (which serves Bucharest and the counties of Ilfov and Giurgiu), more than 480,000 at Rețele Electrice Banat (counties of Arad, Caraș Severin, Hunedoara and Timiș), respectively over 412,000 at Rețele Electrice Dobrogea (counties of Călăraşi, Constanța, Ialomița and Tulcea).

The degree of coverage of smart meters will reach at the end of 2024 at 53% for customers served by Rețele Electrice Muntenia, 50% for those in Banat and 59% for those in Dobrogea, these representing the highest percentages of coverage in the entire country. Smart meters represent a modern generation of measuring devices, which gradually replace the old generation of meters, according to the plans approved by ANRE. This replacement is at no additional cost to customers. When the smart meter is an integral part of a smart metering system and actively communicates with the central system, customers enjoy numerous benefits, one of which is that index transmission is no longer necessary, and bills reflect actual consumption. According to the regulations in force, electricity distributors have the obligation to exchange old generation meters with new ones. In order to enjoy all the benefits offered by the smart meter, electricity users also have a legal obligation to allow access to representatives of the distribution operator, if the meter is inside the home. More information on the benefits of smart meters and their installation process is available here.

The three Rețele Electrice companies initiated a public tender on the SEAP platform, with a maximum cumulative value of around 190 million lei (without VAT) for the purchase of medium and low voltage electrical cables, as well as conductors, so that they can carry out their network modernization and maintenance projects, with the aim of transforming the network into one more resilient and reliable. One of the criteria for evaluating offers is the sustainability factor. „Through this tender for the purchase of low and medium voltage cables as well as conductors, we aim to strengthen the resilience of our electricity network, to better face the challenges generated by climate change. Investments in the modernization of the network are not only a priority, but also a manifestation of our commitment to the communities we are a part of. Our main concern is to support these communities, ensuring their access to a reliable and sustainable source of electricity, essential for their continued prosperity and development”, said Mihai Pește, General Manager Rețele Electrice.

Thus, Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea and Rețele Electrice Banat purchase together a minimum of 3.5 million conductors and up to 7.4 million conductors, low-voltage cables, of several types, with a total length of at least 1,500 km and a total length of maximum of over 3022 km and medium voltage cables with a total length of at least 498 km and reaching a maximum of 996 linear km. These materials will be used to modernize the electrical network infrastructure, in order to increase its reliability. To give a perspective on these quantities of materials to be purchased, the minimum length of low-voltage cables is similar to the length of the Danube River, from its sources to the entrance to Romania, and the maximum total length of low-voltage cables to be purchased is equivalent to approximately 28,781 football field lengths. As for the medium voltage cables, the minimum length is similar to the distance of a cycling race from Bucharest to Timișoara, while the maximum amount that could be purchased can be compared to 5 times the length of the A2 highway between Bucharest and Constanța. One of the selection criteria, from the specifications, is the sustainability factor, underlining once again the company’s commitment to protect the environment. Thus, bidders who can bring the materials in environmentally friendly packaging can receive extra points, based on the evaluation grid. The contract will have a validity period of 3 years. Offers can be submitted until 18 june 2024.

Note. Rețele Electrice companies operate networks with a total length of aproximately 134,000 kilometers in three important areas of the country: South Muntenia (including Bucharest), Banat and Dobrogea, covering a third of the local distribution market, and are developing an investment program to improve quality services, safety and performance of networks and local implementation of environmental standards of the PPC group. The electrical networks operated by the three companies Rețele Electrice count 289 transformer stations and over 25,000 transformer stations.

Articole asociate

Enel Group a semnat un acord pentru vânzarea activităților din Românoa către firma greacă Public Power Corporation SA (PPC)

Grupul grec Public Power Corporation (PPC) anunță managementul companiilor de energie deținute în România

PPC blue – noua aplicație pentru telefonul mobil, destinată șoferilor de mașini electrice

Soluțiile inteligente de iluminat public ale PPC Advanced Energy Services România în 2023 (PPC Advanced Energy Services Romania’s intelligent public lighting solutions in 2023)

Notă. Alte articole despre Enel X & E – Distribuție

Nota redacției

Remember. „Asociații” mei Michel Ardouin („Porte–Avions ”) și Charlie Bauer (revoluționarul „Robin Hood”) – asociații lui Jacques Mesrine („inamicul public n°1 al societății civile”), autori de pagini remarcabile în istoria criminală franceză contemporană. Mon „associé” Michel Ardouin („Porte–Avions ”) l’associé de Jacques Mesrine (L’ennemi public n°1) et Charlie Bauer (révolutionnaire d’extrême gauche) auteurs des pages remarquables dans l’histoire de la grande criminalité française contemporaine

Intelligence-ul românesc de la tradiție la modernitate (Romanian intelligence from tradition to modernity)

Simpozionul internațional „Lucian Blaga” – Ediția a II-a – Satul românesc izvor de spritualitate și inspirație. „Conceptul marelui anonim și dialogul cu transcendentul. Pledoarie pentru o disciplină centrată pe opera lui Lucian Blaga” (Lucrarea prof. dr. Narcis Zărnescu, membru al Academiei Germano-Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, membru titular al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Române, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 2). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…