Trandafirii nu sunt doar simboluri ale frumuseții și iubirii, aceștia ascund o multitudine de utilizări practice și surprinzătoare care îmbogățesc gastronomia, îngrijirea personală și momentele speciale. Spre deosebire de alte plante, trandafirii au multe proprietăți benefice. Petalele fine și catifelate ale trandafirilor sunt răcoritoare, calmante, astringente și antiinflamatoare, în timp ce fructele trandafirilor, cunoscute sub numele de măceșe sunt acidulate și pline de vitamina C. De la siropuri delicate la produse artizanale de lux, specialiștii în trandafiri de la Famous Roses Magyarország, dezvăluie 7 moduri mai puțin cunoscute în care puteți valorifica aceste flori, unele care chiar vă pot surprinde și încânta. Important este să rețineți că toate aceste utilizări necesită trandafiri organici, cultivați fără pesticide sau alte substanțe periculoase.
„Trandafirii se numără printre florile preferate de absolut toți producătorii de produse pentru îngrijirea pielii. Pe lângă miros, petalele de trandafir au efecte calmante, antiinflamatoare, și ușor astringente. Aceste proprietăți benefice le fac ingrediente ideale în multe remedii casnice și produse de îngrijire corporală. Mulți oameni se întreabă dacă pot folosi trandafiri obișnuiți din gradină? Răspunsul este, da! Când vine vorba de a face remedii medicinale cu trandafiri, soiurile vechi sau sălbatice care sunt în mod natural sunt foarte parfumate, sunt cea mai bună opțiune. Cu toate acestea, dacă aveți în gradină și soiuri hibride moderne sau ceva de genul tufelor de trandafiri, vor funcționa foarte bine pentru oricare dintre utilizările de mai jos. Dacă nu aveți la dispoziție petale de trandafiri proaspete, căutați trandafiri organici uscați de înaltă calitate de la vânzători verificați și certificați. Trandafirii de la florărie nu sunt recomandați pentru uz intern, deoarece aceștia sunt adesea pulverizați cu substanțe chimice pentru a-i face să crească perfect frumos, dar nu sunt aprobați pentru alimente sau remedii. Unele dintre aceste rețete necesită petale de trandafiri uscate. Așadar, pentru a usca trandafirii, puneți petalele într-un singur strat pe prosop de hârtie sau prosoape curate și lăsați-le să se usuce la aer timp de câteva zile. De asemenea, puteți folosi un deshidrator setat la temperatura foarte mică timp de câteva ore. Odată uscate complet, depozitați petalele de trandafir în pungi de hârtie maro sau borcane de sticlă, ferite de căldura directă și lumina soarelui.”
- Oțet infuzat cu petale de trandafiri
Un oțet aromat, ideal pentru dressinguri de salate sau marinate, se poate obține prin infuzarea petalelor de trandafiri într-un oțet de mere de calitate. „Oțetul de trandafiri este un ingredient elegant care adaugă o notă florală subtilă în preparatele culinare. Recomandăm utilizarea soiurilor parfumate precum Damascena. Acest oțet cu petale de trandafir este foarte ușor de făcut și are o mulțime de utilizări excelente! Se poate păstra timp de cel puțin un an, deși culoarea este cea mai intensă este în primele luni. Alegeți petale de trandafiri proaspete și umpleți un borcan de sticlă. Dacă nu aveți petale proaspete, folosiți în schimb 1/2 cantitate de petale uscate. Turnați oțet de mere încălzit peste petalele din borcan, și lăsați să se răcească acoperind borcanul cu un capac de plastic (oțetul erodează metalul). Lăsați la macerat într-un loc răcoros și întunecat timp de patru până la șase săptămâni, amestecând periodic. După acest timp, strecurați petalele și este gata de utilizare.”
- Sirop de trandafiri
Perfect pentru limonade, cocktailuri sau deserturi, acest sirop delicat transformă orice băutură într-o experiență sofisticată. „Siropul de trandafiri este o tradiție veche care rămâne un simbol al rafinamentului. Alegerea trandafirilor potriviți face toată diferența. Se fierbe 1 litru de apă cu 500 g de zahăr până când zahărul se dizolvă. Adaugați petale de trandafiri și mai fierbeți 10 minute. Strecurați și păstrati într-o sticlă sterilizată. Siropul de trandafiri ajutați menținerea unei digestii sănătoase și în același timp poate fi savurat ca o băutură delicioasă. Această licoare parfumată este o băutură grozavă pentru copii dacă este adăugat în apă minerală, sau poate fi folosit și în multe alte moduri de la înghețata sau clătite, până la cocktailuri și salate.”
- Felicitări sau invitații parfumate
Petalele uscate de trandafiri pot fi utilizate pentru a decora felicitări sau invitații de nuntă, oferindu-le un aer personalizat și elegant. În plus, acestea emană un parfum subtil. „Aceasta este o modalitate creativă de a adăuga farmec și emoție oricărei ocazii speciale. Trandafirii uscați sunt atât de versatili! Copiii se pot bucura de trandafiri folosindu-i pentru a-și crea propriile felicitări. Pot si o idee grozavă pentru Ziua Îndrăgostiților, dar si pentru felicitări oferite invitaților la o petrecere!.”
- Miere infuzată cu trandafiri
Mierea cu petale de trandafiri este nu doar delicioasă, ci și un remediu natural cu proprietăți calmante. „Când faceți preparate pe bază de trandafir, puteți folosi toate părțile petale, măcese, coaja și rădăcină. Când alegeți trandafiri pentru a face alimente, remedii sau produse pentru îngrijirea pielii, utilizați numai trandafiri cultivați organic. Trandafirii cei mai parfumați sunt cele mai eficienți. La fel se întâmplă și în cazul infuzării mierii cu trandafiri, care combină dulceața naturală cu beneficiile terapeutice ale acestor flori. Mierea infuzată cu trandafir este o modalitate încântătoare de a vă bucura de beneficiile trandafirului. Adaugați petale de trandafiri într-un borcan cu miere și lăsați la macerat 1-2 săptămâni înainte de utilizare.”
- Unt cu petale de trandafiri
Un unt aromat perfect pentru pâine prăjită, deserturi sau preparate sofisticate. „Trandafirii reprezintă un plus minunat pentru orice unt. Acest deliciu culinar este o alegere inedită pentru cei care iubesc combinațiile rafinate de arome. Pentru un răsfăț culinar complet, această rețetă poate combina bunătatea petalelor proaspete de trandafiri cu panseluțe, vanilie și miere! Amestecați 100 g unt moale cu petale de trandafiri tocate fin și puțin zahăr sau miere. Răciti amestecul înainte de servire.”
- Ulei de trandafiri
Un ulei esențial preparat acasă poate fi utilizat pentru masaj, îngrijirea pielii sau aromaterapie. „Uleiul de trandafiri este un adevărat lux pentru piele, fiind recunoscut pentru proprietățile sale hidratante și relaxante. Într-un borcan, amestecați petale de trandafiri cu ulei de migdale sau jojoba Lăsați la macerat timp de 4-6 săptămâni, strecurați și folosiți. Uleiul de trandafiri îl puteți folosi în rețete de unguente, loțiuni și creme, balsam de buze și rețete de săpun. Perioada de valabilitate a uleiului strecurat, infuzat este de aproximativ 9 luni până la un an.”
- Săruri de baie cu trandafiri
Un moment de relaxare completă este garantat cu săruri de baie îmbogățite cu petale uscate și ulei esențial de trandafiri. „Această combinație creează o experiență spa la tine acasă, punând în valoare toate beneficiile trandafirilor. Aceste săruri de baie cu petale de trandafir sunt rapid și ușor de făcut și miros minunat! Pentru a le face, veți avea nevoie de: 1 cană sare Epsom; câteva picături de ulei esențial de trandafir; o mână de petale de trandafir uscate; (opțional) 1/4 cană sare de mare. Combinați sarea Epsom cu sare de mare, dacă folosiți. Zdrobiți petalele uscate de trandafir în bucăți mici și amestecați în sare. Adaugați câteva picături de ulei esențial de trandafir. Se amestecă bine totul și se toarnă într-un borcan.”
Cu atât de multe moduri de utilizare și atât de multe beneficii minunate, cu siguranță trandafirul este o plantă de care să vă bucurați și să profitați din plin! Fiecare dintre aceste utilizări demonstrează că trandafirii sunt mai mult decât simple flori, sunt o sursă inepuizabilă de inspirație. Alegerea trandafirilor organici este însă esențială pentru siguranță și calitate.
Notă. Dacă vă doriți un trandafir unic în ghiveci sau în gradină, intrați în lumea magică a trandafirilor pe Famous Roses Magyarország. Aveți de ales dintre cele peste 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume! La Famous Roses Magyarország găsiți trandafirii de care aveți nevoie pentru a vă transforma casa și gradina în galerii de artă. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecție, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an.
Articole asociate
Notă. Alte articole ale Florentinei Csinta în Jurnalul Bucureștiului
Nota redacției (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)
- Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.
- Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas) în carte Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi (și europeni).
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…
[…] Cele 7 utilizări surprinzătoare ale trandafirilor (Florentina Csinta – Manager general al Jurnal… […]