Data de 10 decembrie a fost aleasă ca Ziua Internațională a Drepturilor Omului pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației universale a Drepturilor Omului (DUDO), prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite.
Instituirea oficială a Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, a avut loc la plenara 317 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, la 4 decembrie 1950, când aceasta a declarat Rezoluția 423 (V), prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum cred că e potrivit. Ziua este marcată în mod normal atât de conferințe și reuniuni politice la nivel înalt cât și de evenimente culturale și expoziții care se ocupă cu probleme legate de drepturile omului.
Cu ocazia acestei zile istorice, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite), o organizație civilă constituită la București pe data de 20 aprilie 1990, ca filială a organizatiei „International Society for Human Rights”, avându-l ca președinte-fondator pe Lordul Amiral Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, vă învită la sediul acesteiapentru a sărbătorii împreună acest eveniment deosebit, în cadrul unei manifestații creștin-ortodoxe și cultural-politice in cadrul căruia vor lua cuvântulreprezentanți de frunte ai Bisericii Ortodoxe române (care vor oficia și o slujbă religioasă) dar și personalități ale vieții social-politice și academice din România, care, direct sau indirect sunt implicați în Apărarea Drepturilor Omului în lume.
Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), este organizaţie neguvernamentală de interes naţional şi utilitate publică, prin Hotărârea Guvernului României Nr. 1183 din 28 Nov. 2000 la cererea Ministerului Justiţiei, având specializarea în problematica complexă a ceea ce înseamnă cunoaşterea, promovarea şi apărarea drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO) de la 10 decembrie 1948. OADO a fost înfiinţată imediat după Revoluţia din 1989, în aprilie 1990, şi are ca scop promovarea principiilor din Carta Organizației Națiunilor Unite în procesul de restaurare democratică şi de reforme economice şi sociale post-totalitare din România.
Organizaţia care, în conformitate cu Legea nr. 554/2004 a Contenciosului Administrativ, funcţionează în regim de putere publică, se manifestă activ atât în cadrul societăţii civile interne, cât şi internaţionale, având o permanentă legătură cu instituţiile Europene şi cu principalele organisme ale Națiunilor Unite implicate în promovarea drepturilor şi libertăţilor fiinţelor umane, fiind instituţie juridică de interes naţional şi utilitate publică, membru cu Statut Special Consultativ Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite cu reprezentant permanent la New York, Geneva şi Viena, membru participativ al Consiliului Europei, cu reprezentant permanent la Strasbourg şi Bruxelles şi membru colectiv al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, beneficiară a nenumăratelor Protocoale de parteneriat cu instituţiile statului român -ministere şi agenţii- şi cu o multitudine de organizaţii aparţinând societăţii civile, dar şi cu instituţii intenaţionale de răsunet mondial, precum Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor, funcţionează în România după aceeaşi schemă de organizare a Instituţiei Avocatul Poporului, cu care lucrăm împreună în baza Legii nr 181/2014 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 48/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, şi a Protocolului de Parteneriat semnat pe termen nelimitat între OADO şi Instituţia Avocatul Poporului. OADO este activă, cu mii de observatori, la alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale şi la referendumuri, atât în ţară, cât şi în străinătate, la solicitarea OSCE, Consiliului Europei şi Naţiunile Unite.
Nota redacției
Organizația Națiunilor Unite este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată pe 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New York. ONU este format din sase organe principale, precum si organisme si institutii specializate. Cele 6 organe principale sunt:
- Adunarea Generala
- Consiliul de Securitate
- Consiliul economic si social (Ecosoc)
- Consiliul de tutela
- Curtea internationala de Justitie
- Secretariatul.
Consiliul Economic și Social (Ecosoc) al Organizației Națiunilor Unite (care se întrunește o dată pe an, în luna iulie pentru o perioadă de 4 săptămâni) este un grup de țări membre ale ONU, membre ale Adunării Generale care promovează cooperarea și dezvoltarea economică și socială internațională și are ca membri 54 state, care sunt alese de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru un termen de trei ani. Presedintele este ales pentru un termen de un an dintre puterile mici și mijlocii reprezentate în Ecosoc.
România a fost membră în Consiliul de Securitate în anii 1962, 1976-1977 și 1990-1991, iar în Ecosoc în perioadele 1965-1967, 1973-1976, 1978-1987 și 1990-1997. La 23 octombrie 2003 prin votul exprimat la cea de-a 58-a sesiune a Adunării generale, România a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul din 2004-2005.
România participa într-o serie de comitete, organe și programe din cadrul ONU între care:
- Conferința asupra Dezarmării (cu sediul la Geneva), Comitetul pentru folosirea pașnică a spațiului extra-atmosferic
- Comitetul special pentru operațiunile ONU de menținere a păcii
- Comitetul ad-hoc pentru Oceanul Indian
- Comitetul pentru Informații, Conferință pentru Dezarmare
- Comitetul pentru eliminarea discriminării rasiale
- Comitetul pentru drepturile economice, sociale și culturale, Comisia de Drept Internațional
- Comitetul ONU pentru Programe și Coordonare
- Comitetul pentru probleme Administrative și Bugetare (ACABQ), Comisia Economică a ONU pentru Europa
- Subcomisia pentru prevenirea discriminării și protecția minorităților, Comisia ONU pentru droguri
- Comisia ONU pentru Justiția Penală, Programul Națiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător.
România, prin prezența să în diferite organe ale ONU, are posibilitatea de a participa la procesul decizional din cadrul organizației mondiale, cu influnete asupra situației internaționale la nivel global și în zone geografice apropiate. De asemenea, participarea României la operațiuni ONU de menținere a păcii a evidențiat eficientă armatei române și disponibilitatea politică a României de a se implică în activități militare multinaționale pentru menținerea stabilității internaționale.
ONU reprezintă totodată, prin multiplele sale organisme specializate din România, o sursă de susținere a eforturilor țării noastre, într-o perioada de transformări sociale și economice definitorii.
În ceea ce privește raportarea la prioritățile de maximă actualitate ale ONU, România se alătură eforturilor generale de a găși formule eficiente pentru reformarea sistemului Națiunilor Unite. Anul 2005 reprezintă o etapă-cheie, de cristalizare productivă a tendințelor înregistrate în domeniu și, totodată, de opțiune. La 2 decembrie 2004, a fost prezentat Raportul Panelului personalităților eminente privind amenințările, provocările și reforma ONU, conțînând ample recomandări în direcția adaptării organizației la contextul internațional al începutului de mileniu, marcat de o dinamică și o complexitate fără precedent. România participă activ la procesul de consultări declanșat odată cu publicarea raportului.
Sub aspect general, România s-a pronunțat constant pentru folosirea mai eficientă a resurselor interne ale Organizației, eliminarea paralelismelor, administrarea eficientă a fluxului de documente în cadrul Secretariatului ONU, utilizarea productivă a resurselor umane, un control financiar strict și instituirea unei evaluări permanente a raportului costuri/beneficii. O atenție particulară este acordată procesului de reforma a Consiliului de Securitate, în vederea sporirii reprezentativității și eficienței sale.
Cele mai recente dezbateri de la organizația mondială privind relațiile dintre ONU și organizațiile regionale au evidențiat faptul că acestea trebuie să fie fundamentate pe principiile complementarității și sprijinului reciproc. Tema respectivă reprezintă, de altfel, alături de reforma ONU, unul dintre obiectivele urmărite cu prioritate de România în cadrul organizației, în perioada de față, constituind, totodată, una din coordonatele definitorii ale modului în care este structurat mandatul României în cadrul Consiliului de Securitate.
De asemenea, România urmărește cu atenție evoluțiile conceptuale ale operațiunilor de menținere a păcii, în vederea intensificării și diversificării implicării ei în aceste operațiuni. Astfel, România figurează în grupul de state care au manifestat disponibilitate de a participa la aranjamentele „stand-by” ale ONU, având că obiectiv creșterea operativitatii intervenției ONU în situații de conflict și urgențe umanitare. În același context, este de menționat că România asigura, în 2005, președinția Comitetului Director SHIRBRIG. În această calitate, beneficiind și de statutul de membru ales al Consiliului de Securitate, România acționează pentru accentuarea dimensiunii de cooperare operațională ONU-SHIRBRIG (Brigada Multinațională în Așteptare cu Capacitate de Luptă ridicată pentru operațiunile ONU) în vederea creșterii capacităților de răspuns rapid și integrat la evoluțiile situațiilor din zonele de interes.
Notă. Reactualizare evenimentul festiv al Zilei Internaționale a Drepturilor Omului din 10 decembrie 2022 cu imagini foto și video.
Articole asociate
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului

[…] Invitație la sediul social (general) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului R… […]
[…] Invitație la sediul social (general) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului R… […]
[…] Invitație la sediul social (general) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului R… […]
[…] Invitație la sediul social (general) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului R… […]
[…] Invitație la sediul social (general) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului R… […]