Acasă Filosofie & Filosofie politică Jurnal de călătorie (8) – Armenia (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord...

Jurnal de călătorie (8) – Armenia (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. av. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Acum două săptămâni mi-am făcut bagajele și am plecat într-un turneu prin cinci țări din Europa, Asia și Africa, cu scopul de a mă reîntâlni cu colaboratorii mei de peste hotare, și de ce nu, și in scop turistic. Acest turneu mi-a dat satisfacția de a revedea locuri prin care nu mai trecusem de mulți ani și de care eram legat cu amintirile frumoase și de asemenea emoția de a mă întâlni cu niște oameni deosebiți, pe care îi apreciez, îi îndrăgesc și îi respect. Cum s-ar spune; jos pălăria pentru prietenii mei. Călătoria mea a început cu cele 50 de minute de zbor; București-Otopeni via Chișinău-Moldova, unde am fost așteptat de prietenul meu de peste 25 de ani, Vasile Batcu, fost președinte IPA, secția Republica Moldova, fost colonel in Politia Republicii Moldova, actual consilier al acestei entități, un prieten foarte drag despre care nu am decât cuvinte de laudă. A fost, este și va rămâne un prieten adevărat.

După ce ne-am cazat la un hotel din centrul Chișinăului, am luat masa într-un local tradițional pentru Republica Moldova și foarte apreciat de românii care ajung acolo „La Plăcinte”, lanțul de restaurante care au deschis și in Romania. Cum eu țin postul Paștelui și meniul meu nu include: carne, lapte, brânză, ouă, am optat pentru câteva salate, plăcinte și sarmale de post. Totul a fost delicios. Am continuat ziua mergând la un centru SPA, ca o paranteză; termenul care desemnează locația în care găsești; destindere pentru mușchi si minte, relaxare totală, răsfăț al trupului si confort al spiritului, provine din abrevierea unei expresii latine: Sanitas Per Aquam–Sanatate prin Apa, pe care de ani de zile îl ador și îl frecventez. Am optat pentru mai multe proceduri, având ocazia să facem și o saună finlandeză și o saună rusească cu „bătăi” cu mături din crengi și frunze de arțar, o baie japoneză, si o exfoliere urmată de ritualul turcesc Hammam cu saună umedă, urmată de câteva ture de bazin, încheiată cu o binemeritată bere rece la draft. Chișinăul, este locul unde mă relaxez și mă destind de fiecare dată când ajung în Moldova.

Creșterea semnificativă în 2022 (în România) a pieții serviciilor de tip SPA (Sanitas Per Aquam, Salus Per Aquam”) și originea „istorică” a acestuia

A doua zi, dis-de-dimineață am luat zborul cu destinația Erevan, Armenia. Nimic anormal până când, din cele două ore de zbor, am prins o oră și jumătate de turbulențe. În sfârșit, ajunși la destinație, am fost întâmpinați de directorul general OADO-Ecosoc-ONU, domnul general-maior Hamlet Minasyan, împreună cu fiul lui, student la drept, Karapet. După ce ne-am cazat la un hotel frumos și relativ nou, am mers cu Vasile la sediul OADO, din Erevan, unde am avut plăcerea să realizăm că lucrurile au evoluat foarte mult și unde ne-am întâlnit cu partenerii noștri mai noi și mai vechi de la IPA, împreună cu președintele IPA-secția Armenia, domnul colonel Sargsyan Grigor (de la trupele speciale OMON). A avut loc o ceremonie de deschidere, în care s-au prezentat obiectivele și scopurile în legătură cu respectarea drepturilor omului și s-au programat întâlniri bilaterale și discuții de grup pentru a dezbate diverse subiecte pentru următoarele zile, după care am socializat, am făcut poze și ne-am delectat cu o licoare armenească.

Au fost cinci zile pline de întâlniri și evenimente care au marcat deschiderea oficială a OADO filiala în Armenia și în care s-au purtat discuții despre îmbunătățirea drepturilor omului în cele două țări. În timpul întâlnirilor, s-au abordat subiecte precum protecția minorităților, lupta împotriva discriminării, promovarea egalității de gen și a libertății de exprimare. De asemenea, am vorbit despre schimbul de bune practici și experiențe între cele două organizații, precum și despre posibile proiecte comune pentru a sprijini și a promova drepturile omului în regiune. Întâlnirile au contribuit la creșterea cooperării și solidarității între organizațiile pentru apărarea drepturilor omului din Armenia și România și ar putea avea un impact pozitiv în cele două țări.

În calitatea mea de președinte fondator, al OADO, am oferit diplome de merit împreună cu medaliile „Apărător al drepturilor omului”, din bronz, argint și aur, celor care s-au evidențiat cu merite în munca lor pentru cunoașterea, respectarea și apărarea drepturilor omului, într-o țară care este mereu zguduită de războaie locale cu vecinii, care dăinuie de secole. Armenii au fost supuși unui genocid din partea vecinilor lor turci și nenumărate confruntări cu vecinii azeri, cu care de ani de zile își revendică teritoriul de la Nagorno-Karabah.

Jurnal Politic (7) – O nouă filială OADO, la Istanbul (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

În același timp au relații încordate și granițele închise atât cu cu Iranul dar și cu Georgia. Singurii vecini prietenoși cu ei au rămas rușii, care, de altfel au mediat o oarecare pace cu azerii din Azerbaidjan. Am întâlnit oameni care sunt dedicați să folosească influența și puterea lor pentru a aduce schimbări pozitive pentru poporul lor, ceea ce este un punct pozitiv. Cooperarea și colaborarea noastră cu Directorul General OADO-Ecosoc-ONU, Hamlet Minasyan și familia sa sunt benefice pentru ambele părți și reprezintă un nivel înalt de înțelegere reciprocă. În timpul vizitei noastre, am avut ocazia să ne bucurăm de momente de pioșenie și spiritualitate la două catedrale, să vizităm câteva muzee și să întâlnim diverse personalități active din Armenia. Până la o viitoare întâlnire, să auzim numai de bine, cu zile senine și pline de fericire.

Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Nota redacției

Organizația Națiunilor Unite este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată pe 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New YorkONU este format din sase organe principale, precum si organisme si institutii specializate. Cele 6 organe principale sunt:

Consiliul Economic și Social (Ecosoc) al Organizației Națiunilor Unite (care se întrunește o dată pe an, în luna iulie pentru o perioadă de 4 săptămâni) este un grup de țări membre ale ONU, membre ale Adunării Generale care promovează cooperarea și dezvoltarea economică și socială internațională și are ca membri 54 state, care sunt alese de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru un termen de trei ani. Presedintele este ales pentru un termen de un an dintre puterile mici și mijlocii reprezentate în Ecosoc.

România a fost membră în Consiliul de Securitate în anii 1962, 1976-1977 și 1990-1991, iar în Ecosoc în perioadele 1965-1967, 1973-1976, 1978-1987 și 1990-1997. La 23 octombrie 2003 prin votul exprimat la cea de-a 58-a sesiune a Adunării generale, România a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul din 2004-2005.

România participa într-o serie de comitete, organe și programe din cadrul ONU între care:

  • Conferința asupra Dezarmării (cu sediul la Geneva), Comitetul pentru folosirea pașnică a spațiului extra-atmosferic
  • Comitetul special pentru operațiunile ONU de menținere a păcii
  • Comitetul ad-hoc pentru Oceanul Indian
  • Comitetul pentru Informații, Conferință pentru Dezarmare
  • Comitetul pentru eliminarea discriminării rasiale
  • Comitetul pentru drepturile economice, sociale și culturale, Comisia de Drept Internațional
  • Comitetul ONU pentru Programe și Coordonare
  • Comitetul pentru probleme Administrative și Bugetare (ACABQ), Comisia Economică a ONU pentru Europa
  • Subcomisia pentru prevenirea discriminării și protecția minorităților, Comisia ONU pentru droguri
  • Comisia ONU pentru Justiția Penală, Programul Națiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător.
    România, prin prezența să în diferite organe ale ONU, are posibilitatea de a participa la procesul decizional din cadrul organizației mondiale, cu influnete asupra situației internaționale la nivel global și în zone geografice apropiate. De asemenea, participarea României la operațiuni ONU de menținere a păcii a evidențiat eficientă armatei române și disponibilitatea politică a României de a se implică în activități militare multinaționale pentru menținerea stabilității internaționale.
    ONU reprezintă totodată, prin multiplele sale organisme specializate din România, o sursă de susținere a eforturilor țării noastre, într-o perioada de transformări sociale și economice definitorii.
    În ceea ce privește raportarea la prioritățile de maximă actualitate ale ONU, România se alătură eforturilor generale de a găși formule eficiente pentru reformarea sistemului Națiunilor Unite. Anul 2005 reprezintă o etapă-cheie, de cristalizare productivă a tendințelor înregistrate în domeniu și, totodată, de opțiune. La 2 decembrie 2004, a fost prezentat Raportul Panelului personalităților eminente privind amenințările, provocările și reforma ONU, conțînând ample recomandări în direcția adaptării organizației la contextul internațional al începutului de mileniu, marcat de o dinamică și o complexitate fără precedent. România participă activ la procesul de consultări declanșat odată cu publicarea raportului.

Sub aspect general, România s-a pronunțat constant pentru folosirea mai eficientă a resurselor interne ale Organizației, eliminarea paralelismelor, administrarea eficientă a fluxului de documente în cadrul Secretariatului ONU, utilizarea productivă a resurselor umane, un control financiar strict și instituirea unei evaluări permanente a raportului costuri/beneficii. O atenție particulară este acordată procesului de reforma a Consiliului de Securitate, în vederea sporirii reprezentativității și eficienței sale.

Cele mai recente dezbateri de la organizația mondială privind relațiile dintre ONU și organizațiile regionale au evidențiat faptul că acestea trebuie să fie fundamentate pe principiile complementarității și sprijinului reciproc. Tema respectivă reprezintă, de altfel, alături de reforma ONU, unul dintre obiectivele urmărite cu prioritate de România în cadrul organizației, în perioada de față, constituind, totodată, una din coordonatele definitorii ale modului în care este structurat mandatul României în cadrul Consiliului de Securitate.

De asemenea, România urmărește cu atenție evoluțiile conceptuale ale operațiunilor de menținere a păcii, în vederea intensificării și diversificării implicării ei în aceste operațiuni. Astfel, România figurează în grupul de state care au manifestat disponibilitate de a participa la aranjamentele „stand-by” ale ONU, având că obiectiv creșterea operativitatii intervenției ONU în situații de conflict și urgențe umanitare. În același context, este de menționat că România asigura, în 2005, președinția Comitetului Director SHIRBRIG. În această calitate, beneficiind și de statutul de membru ales al Consiliului de Securitate, România acționează pentru accentuarea dimensiunii de cooperare operațională ONU-SHIRBRIG (Brigada Multinațională în Așteptare cu Capacitate de Luptă ridicată pentru operațiunile ONU) în vederea creșterii capacităților de răspuns rapid și integrat la evoluțiile situațiilor din zonele de interes.

Thomas Csinta (corespondent extern) Revista IPA (International Police Association) Journal (România)

Articole asociate

Criminalitatea, prevenirea și combaterea ei în IPA Journal (International Police Association – corespondență din Franța de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA)

Interviu Jacky Thévenot – Président de l’IPA (International Police Association) France (Romanian IPA Journal – prof. univ. dr. Thomas CSINTA)

Jurnal Politic (10) – Congresul IPA – Secția Română, de la Oradea (cu participarea OADO – Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite – Ecosoc) cu imagini inedite, în exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Corespondență de la Amiral H. E. HRH Lord Sir Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi (analist politic, Preşedinte-fondator al OADO)

Jurnal de călătorie (5) – Insula Aphroditea-Cyprus (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. av. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal de călătorie (3) – Albania, o viitoare destinație de vacanță (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)