Acasă Congres Internațional - Conferință Internațională Jurnal de călătorie (3) – Albania, o viitoare destinație de vacanță (Corespondenţă...

Jurnal de călătorie (3) – Albania, o viitoare destinație de vacanță (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Am rămas dator față de cititorii mei cu detalii despre această țară mică dar cochetă, cu doar 2,8 milioane de locuitori–Albania, stat suveran din sud-estul Europei, cu ieșire la Marea Adriatică la vest și cu Marea Ionică în sud-vest, având ca vecini Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo și Grecia. De-a lungul istoriei a fost, pe rând, sub ocupație romană, apoi pașalâc turcesc până în 1912, când a fost proclamat primul stat independent albanez la Conferința de la Londra din 29 iulie 1913.

Pentru o scurtă perioadă de timp, între 1914-1925 a avut statut de monarhie, urmată de prima Republică Albaneză (1925-1928), înlocuită cu o altă monarhie (1928-1939) anexată de Italia fascistă și apoi de Germania nazistă în timpul celui de al doilea război mondial. După prăbușirea Axei, Albania a devenit stat comunist, respectiv, Republica Populară Socialistă Albania, dominată de dictatorul Enver Hoxha, urmaș politic al lui Hoxa Ramiz Alia.

Jurnal de călătorie (2) – Albania, o viitoare destinație de vacanță (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosec)

Regimul comunist albanez a  căzut în 1990, un an mai târziu, în 1991, fiind declarată Republica Albaneză. Partidul comunist a pierdut alegerile în martie 1992, în contextul colapsului economic și al tensiunilor sociale. Consider că opțiunea de a-l chema din Africa de Sud pe fostul rege Leka Zogu, plecat în exil pe timpul regimului comunist și numirea acestuia ca Prim-ministru al Albaniei a fost una din cele mai inteligente mișcări politice.

Așa au apărut și primele investiții externe, căci fostul monarh, al cărui nume îl poartă moneda națională – leka, a dat credibilitate și substanță voinței acestei țări de a trece de la un comunism feroce la democrație și capitalism. În anul 1999 țara a fost afectată de războiul din Kosovo, când mulți albanezi au părăsit zona de conflict, refugiindu-se în Albania. Un alt pas important s-a făcut în anul 2009, când Albania devine stat membru cu drepturi depline al NATO și își depune candidatura pentru aderare la Uniunea Europeană.

Republica Albania este o democrație parlamentară, reglementată de Constituție, modificată ultima dată în 1998. Se țin alegeri parlamentare din 4 în 4 ani pentru un Parlament unicameral cu 140 de locuri, denumit Adunarea Poporului. Șeful statului albanez este Președintele republicii, domnul Bamir Topi.

Capitala țării, Tirana, situată pe râul Ishm, este cel mai mare oraș din Albania, cu o populație de 616.000 locuitori, fiind un important centru industrial și cultural. Se confecționează tot felul de produse agricole, farmaceutice și metalurgice. Cele mai populare atracții turistice ale Albaniei sunt, desigur, capitala Tirana și apoi orașele de pe malul celor două mări–Adriatică și Ionică, precum Soranda, Districtul Berat, Durrës, lacul Scutari, Districtul Gjiro Kastër, lacul Chrid, iar ca puncte turistice de interes menționăm The Blue Eye, Skander Square, Muzeul Național de Istorie, Bunkart Pyramid of Tirana, Rozafa Castle, Komani Lake și Dajti.

Am avut privilegiul ca, împreună cu prietenii mei, să ne bucurăm de șansa de a vizita acest minunat areal, unde poporul albanez, greu încercat de-a lungul existenței sale și-a pus amprenta dorinței de dezvoltare și prosperitate. Deși sejurul nostru la Congresul IPA-Secția Albania a fost doar de 3 zile, pot spune că am luat pulsul societății albaneze, esența acestui popor și a valorilor lui naționale. Am încheiat această frumoasă deplasare cu o seară de gală într-unul din restaurantele marelui resort Fafa. Îmbrăcați cu toții în ținute de gală, am sărbătorit în jurul unor mese rotunde, pline cu bucate alese și băuturi pe măsură. S-a cântat și dansat toată seara, s-au făcut schimburi de mici atenții între delegați după ce, în prealabil, Președintele IPA-Secția Albania, domnul Doda Skender, a oferit participanților câte o atenție, iar OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite-Ecosec) a conferit câte o Diplomă de merit și o Medalie „Apărătorul Drepturilor Omului” fiecărei delegații participante la Congres, precum și întregii echipe de conducere a IPA-Secția Albania.

Al 6-lea Congres al IPA (Internation Police Association) de la Tirana (Albania)

În această seară minunată, în acorduri de muzică albaneză, grecească și sârbească, am făcut parte dintr-un scenariu în care nis-a atribuitrolul de participanți la o nuntă tradițională albaneză. Totul s-a încheiat mult după miezul nopții când, plini de încântare de această seară minunată, am plecat la camere să ne odihnim pentru că a doua zi urma să ne luăm rămas bun de la gazdele noastre și de la toate celelalte delegații, dar și cu gândul că ne aștepta un drum lung de întoarcere acasă.

La plecarea din Albania am schimbat itinerarul și am ales un traseu prin Kosovo, Serbia și Bulgaria, cu intrarea în țară pe la cel mai nou pod de peste Dunăre dintre Bulgaria și România, de la Calafat. Spre seară, am decis să înnoptăm într-o localitate de lângă Craiova, Fântânele-Radovan, la o frumoasă pensiune, proprietatea unui membru al OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite-Ecosec), Inspector șef de drepturile omului, domnul Tulitu Costel.

Mulțumim tuturor colegilor noștri care ne-au găzduit și omenit ca pe niște prieteni vechi și de substanță, care au făcut totul ca noi să ne simțim bine în preajma lor, colegi apropiați, oameni de omenie și parteneri de soi. 

Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Ordinul Militar de România în Grad de Comandor acordat președintelui OADO

Notă. Articolele Lordului Florentin Scaletchi  în  Jurnalul Bucureştiului, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (Națiunile Unite- Ecosoc)

Articole asociate (IPA)

IPA (International Police Association) Congres – Secția Română septembrie 2021, un congres cu reflexii în viitor (Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Interviu Jacky Thévenot – Président de l’IPA (International Police Association) France (Romanian IPA Journal – Thomas CSINTA)

Criminalitatea, prevenirea și combaterea ei în IPA Journal (International Police Association -Thomas CSINTA)

Articole asociate (Turism – Reportaj)

„Pelerinaj” în Albania (cu imagini inedite) de la corespondentul nostru, inginerul – publicist și alpinistul Mihai Vasile – Sângealb, membru al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR)

Albania, o țară ignorată pe nedrept (Partea 1)

Albania, o țară ignorată pe nedrept (Partea 2)

Albania, o țară ignorată pe nedrept (Partea 3)

Nota redacției