Acasă Arta Jurnal de călătorie: OBÂRȘIA MIORIȚEI, ediția a II-a

Jurnal de călătorie: OBÂRȘIA MIORIȚEI, ediția a II-a

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News( al căror Senior Editor sunt) au avut plăcerea să fie invitate si să participe, in perioada 12-14 August 2016,  la evenimentul OBÂRȘIA MIORIȚEI, ediția a II-a, manifestare internațională de cercetare, conservare, protejare și promovare a patrimoniului cultural material și imaterial al Comunei Cașin, al Comunei Mănăstirea Cașin și al Municipiului Onești din județul Bacău.

pliant al evenimentului
pliant al evenimentului
Ziarul Jurnalul Bucurestiului: sigla.
Ziarul Jurnalul Bucurestiului: sigla.

sigla INTELL NEWS

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au urmărit cu deosebit interes manifestările din comunele Mănăstirea Casin si Casin din judetul Bacău. Felicitări organizatorilor si autoritătilor locale, precum si specialistilor prezenti la evenimentele din perioada 12-14 august 2016.

 

„tandemul de foc si de soc al presei culturale românesti”: Radio România Cultural : Marina Roxana Pasculescu & ziarul Jurnalul Bucurestiului+ agentia de presă Intell News : Claudiu Victor Gheorghiu a fost prezent si aici, in premieră la un eveniment in provincie, asa că asteptăm acum invitatii din toate zonele Tării, bineinteles de la oameni destupati la minte, care inteleg afirmatia: "CULTURA este UN AMBASADOR RAPID", crez ce ii apartine mătusii mele, cunoscuta actrită Luminita Gheorghiu. In spatele nostru este un fragment original din zidul care a constituit altădată intrarea în beciurile domneşti.
Roxana Pasculescu si Claudiu Victor Gheorghiu. In spatele nostru este un fragment original din zidul care a constituit altădată intrarea în beciurile domneşti.

 

Florin-Ionut Filip   Neacshu, cercetător stiintific, istoric, expert UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, manager proiecte si comunicare AFAPRR : Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România ne-a declarat dealtfel: “ Vă așteptăm cu mult drag pe Valea Cașinului să vedeți. un sat reprezentativ pentru arhitectura populară românească! Cășunenii sunt așezați în sudul actualului județ Bacău începând de acum 370 de ani venind din Rucăr și Dragoslavele Mușcelului și au practicat până aproape în zilele noastre: cărăușia de la Nistru până la Tisa și din Maramureș până în Balcani! Singura paradă a căruțelor românești cu coviltir se întâmplă de ani buni în Comuna Cașin din județul Bacău de **Stă Mărie** – Adormirea Maicii Domnului – în grai muntenesc păstrat cu bună sfială de cășuneni până în zilele noastre:)! Frumoasele gospodării cășunene împodobite cu unice porți specifice acestei minunate Văi a Cașinului, porți de lemn singulare și sincretice pentru arhitectura vernaculară românească! Aceste frumoase gospodării vă așteaptă să le vedeți și să îi cunoașteți pe păstrătorii și deosebit de ospitalierii moștenitori și trăitori ai acestor gospodării:)! Cășunenii au mers atâtea veacuri prin toate Țările Române și prin toate țările învecinate! Acum cășunenii îi așteaptă pe toți locuitorii din întreaga Românitate, Românitate aflată bineînțeles într-un spațiu de-a dreptul MIoritic – ca toți românii și vecinii și, mai ales și prietenii lor să vină și, pe la ei pe ACASĂ:)!”

AFAPRR

Florin-Ionut Filip Neacshu, cercetător stiintific, istoric, expert UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, manager proiecte si comunicare AFAPRR : Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România
Florin-Ionut Filip Neacshu, cercetător stiintific, istoric, expert UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, manager proiecte si comunicare AFAPRR : Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România

 

In perioada 12-14 august 2016 a avut loc cea de-a II-a ediţie a „Obârşiei Mioriţei“, eveniment initiat de inimosul Constantin Tudose şi Asociaţia „Caşin, tezaur de frumuseţe“, in parteneriat cu primăriile localităţilor Caşin şi Mănăstirea Caşin, proiectul fiind cofinantat de Consiliul Judeţean Bacău.

Domnul Constantin Tudose este autorul lucrării etnografice „Porţile de lemn ale satului, Porţile sufletului”. In perioada 12-14 august 2016 a avut loc cea de-a II-a ediţie a „Obârşiei Mioriţei“, eveniment initiat de inimosul Constantin Tudose şi Asociaţia „Caşin, tezaur de frumuseţe“.
Domnul Constantin Tudose este autorul lucrării etnografice „Porţile de lemn ale satului, Porţile sufletului”. In perioada 12-14 august 2016 a avut loc cea de-a II-a ediţie a „Obârşiei Mioriţei“, eveniment initiat de inimosul Constantin Tudose şi Asociaţia „Caşin, tezaur de frumuseţe“.

 

După prima ediţie, organizată anul trecut la Caşin şi Mănăstirea Caşin, Constantin Tudose a reluat proiectul în perioada 12-14 august 2016. Domnul Constantin Tudose este autorul lucrării etnografice „Porţile de lemn ale satului, Porţile sufletului”( pe care am semnalat-o si eu anul trecut, când a fost invitat la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” să prezinte cartea si comuna Casin, in cadrul “Zilelor Muzeului Satului” la 79 de ani si imediat după „Colocviul de Artă Sacră – Restaurare” şi lansarea revistei “Fresca”, parte integrantă a Anualei de Artă Religioasă şi Restaurare 2015, organizate de filiala noastră Asociaţia Filiala Artă Plastică Religioasă şi Restaurare AFAPRR a Uniunii Artiştilor Plastici din România). Constantin Tudose, ocrotitor al tradiţiilor româneşti, şi-a dedicat mult timp studiului porţilor de lemn ale locuitorilor din Caşin, veche asezare a muntenilor veniti din Rucăr si Dragoslavele si stabiliti aici, in judetul Bacău, care au luat cu ei şi simbolistica specifică încrustată acum în porţile de lemn cu trei stâlpi.

Jurnalul Bucurestiului la evenimentul OBÂRȘIA MIORIȚEI

 

Manifestările evenimentului in ordine cronologică:

Vineri, 12 august, ne-am deplasat de la Hotelul Trotuş situat in Oneşti(unde am fost cazati) la fosta reşedinţă domnească a lui Gheorghe Ştefan, domn al Moldovei între 13 aprilie 1653–8 mai 1653 și 16 iulie 1653–13 martie 1658, din comuna Mănăstirea Caşin. Aici este fosta mănăstire Caşin, construită in anii in care a fost pe tronul Moldovei Gheorghe Stefan;  biserica cu hramul„Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a mănăstirii este monument istoric, implinind in acest an 358 de ani de la ctitorie. Planul bisericii si arhitectura sunt identice cu cele ale bisericii Golia din Iasi. Planul exterior este rectangular, cu ziduri înalte, cu acoperisul străjuit de trei turle. Mi-au plăcut foarte mult zidurile mănăstirii, având creneluri de apărare. Am văzut ruinele pivniţelor, care sunt ultimele vestigii ale palatului domnesc si o bucătică din zidul din incintă, care are în centru, sculptată în piatră, stema Moldovei din vremea voievodului Gheorghe Ştefan, ctitorul bisericii. Am vizitat si micul muzeu din incintă, unde am văzut tronul Reginei Maria, costume populare specifice zonei, icoane. In aceste locuri legenda si istoria sunt complementare, doar dacă ne gândim ce lupte crâncene a dus in această zonă Armata Regală Română contra trupelor Puterilor Centrale in Primul Război Mondial, este plin acest pământ de sângele si oasele eroilor nostri.

Zidurile mănăstirii Casin si Turnul clopotniţă(fragment)
Zidurile mănăstirii Casin si Turnul clopotniţă(fragment)

 

Biserica Casin, cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril", a fost construită in 1655 de voievodul Gheorghe Stefan
Biserica Casin, cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, a fost construită in 1655 de voievodul Gheorghe Stefan

 

Ulterior am mers in inima pădurii, dar cu masinile, oprindu-ne în Poiana Înţărcătoarea, unde am si gustat bulz si o specialitate locală: păstrăv afumat în cetină de brad, extraordinar de gustos.

o specialitate locală: păstrăv afumat în cetină de brad, extraordinar de gustos.
o specialitate locală: păstrăv afumat în cetină de brad, extraordinar de gustos.

 

O parte dintre noi au urcat apoi mai sus pe munte, la Masa lui Vodă si pentru o „întâlnire cu urmaşii celor trei baci, la cumpănă de baladă (Monumentul de cultură populară din lemn „Obârşia Mioriţei“). Aici s-au spus povestiri despre transhumanţă ale ciobanilor din Breţcu (Covasna), Soveja (Vrancea) şi Caşin şi Mănăstirea Caşin (baciul moldovean, judeţul Bacău)“. Monumentul „Obârşia Mioriţei“, singurul loc de pe harta geografică a României, unde se întâlnesc ţinuturile celor trei personaje din balada populară Mioriţa. Locul a fost identificat de Constantin Tudose mai sus de Înţărcătoarea şi Masa lui Vodă, la intersecţia celor trei localităţi şi judeţe : Breţcu (Covasna), Soveja (Vrancea) şi Mănăstirea Caşin (Bacău). Constantin Tudose şi Asociaţia „Caşin, tezaur de frumuseţe“ au realizat un monument din lemn, dedicat „Obârşiei Mioriţei“.

Monumentul de la Obârşia Mioriţei (fragment)
Monumentul de la Obârşia Mioriţei (fragment)

 

Sâmbătă 13 august, intre orele 10-14, a avut loc Simpozionul Naţional „Drumul Oilor“-Transhumanţa la români”, in Căminul Cultural al comunei Mănăstirea Caşin(primar Apreotesei Gabriel) , moderat de eminentul prof. univ. dr. Ioan Opriş, pe care il apreciez foarte mult. Este cunoscută prodigioasa sa activitate de aproape patru decenii in domeniul protejării patrimoniului cultural national si al studiului evolutiei institutiilor muzeale si al politicilor de profil la nivel international, fiind implicat activ in administratia culturală centrală a României (director al muzeelor, director general pentru patrimoniu cultural national si secretar de stat pentru Patrimoniul Cultural Naţional la Ministerul Culturii şi Cultelor, in perioada 2001-2004. A avut loc o sesiune de comunicări stiintifice interesante, fiind subiectiv o voi mentiona pe cea a presedintelui Comisiei profesionale a Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România: Dr. Irina Sava, pictor-restaurator, asistată(tehnic vorbind, cu laptop) de sotul ei Eduard Stoenică, pictor-restaurator, comunicare in care s-au prezentat etapele restaurării la o biserică ctitorită de vătaful Ioan Urşeanu in apropiere de Horezu(jud. Vâlcea).

Cai si călăreti la Cașin
Cai si călăreti la Cașin

Intre orele16-19 ne-am deplasat in comuna Casin, unde am fost intâmpinati de autoritătile locale(primar Soroiu Daniel, viceprimar Flintoaca Cojocea Gabriela ) la Colocviul Național “Remitizarea Mioriței”, ce a avut loc la Căminul Cultural Caşin.

comuna Casin: primar Soroiu Daniel, viceprimar Flintoaca Cojocea Gabriela, săteni imbrăcati in port popular specific .
comuna Casin: primar Soroiu Daniel, viceprimar Flintoaca Cojocea Gabriela, săteni imbrăcati in port popular specific .

Colocviul a fost moderat de Prof.univ.dr.ing. Vasile Puiu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Am retinut si prezenta discretă a unui politician, recte domnul Ionel Palăr , vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, deputat, nu m-am interesat apartenenta dumnealui politică, pentru că mă preocupă persoana, nu partidul. Cine mă cunoaste relativ bine stie că sunt MONARHIST si REGALIST născut, nu făcut(deci nu numai declarativ), asa că apreciez politicienii care isi inteleg menirea si sunt mai ales discreti, asa cum l-am remarcat relativ recent si pe Andrei Daniel Gheorghe, un deputat de Ilfov total atipic profilului standard al politicianului român, ca si Ionel Palăr. Unde vă ascund ăstia fratilor???….că numai agramati “ doctori” si “ savanti de renume mondial” vin pe “sticlă” sau in lumina reflectoarelor.

domnul Ionel Palăr , vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, deputat
domnul Ionel Palăr , vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, deputat

 

La toate aceste evenimente au participat personalităti ale vietii culturale si stiintifice din mai multe zone ale României, o delegatie din Republica Moldova condusă de Dorogan Valerian, prorector pentru cercetarea ştiinţifică la UTM(Universitatea Tehnică a Moldovei), dar si invitati din comuna Dragoslavele, jud. Arges( in frunte cu primarul Bacioiu Ioan si preotul Cârstina), deoarece cășunenii sunt așezați în sudul actualului județ Bacău începând de acum 370 de ani, venind din Rucăr și Dragoslavele Muscelului. Au incântat auditoriul interpretul de muzică folk Marcel Zgherea , din stânga Prutului, precum  si solistul băcăuan de muzică populară Anton Achitei.

OBÂRȘIA MIORIȚEI 2016: simpozion, colocviu, parada căruţelor cu coviltir

Duminică 14 august am fost din nou in Casin, am vizitat gospodăriile căşunenilor, am admirat porţile de lemn cu trei stâlpi şi acoperiş, care sunt specifice microzonei etnografice de la Caşin, dar ne-am bucurat si de ospitalitatea gazdelor noastre. Evenimentul s-a incheiat cu o horă superbă, săteni călare imbrăcati in port popular specific si mai ales parada căruţelor cu coviltir, manifestare unică în România, asa cum ne-a informat organizatorul Constantin Tudose.

parada căruţelor cu coviltir, manifestare unică în România, asa cum ne-a informat organizatorul Constantin Tudose .
parada căruţelor cu coviltir, manifestare unică în România, asa cum ne-a informat organizatorul Constantin Tudose .

 

 NOTE:

Acest articol scris pentru ziarul Jurnalul Bucurestiului este preluat ca text si de  agentia de presă Intell News.

Fotografii si film pentru Intell News : Laura Gabriela Gheorghiu

Fotografii si film pentru Jurnalul Bucurestiului: Claudiu Victor Gheorghiu

Claudiu Victor Gheorghiu si o poartă de lemn cu trei stâlpi şi acoperiş. Frumoasele gospodării cășunene sunt împodobite cu unice porți specifice acestei minunate Văi a Cașinului, porți de lemn singulare și sincretice pentru arhitectura vernaculară românească!
Claudiu Victor Gheorghiu si o poartă de lemn cu trei stâlpi şi acoperiş. Frumoasele gospodării cășunene sunt împodobite cu unice porți specifice acestei minunate Văi a Cașinului, porți de lemn singulare și sincretice pentru arhitectura vernaculară românească!

 

A consemnat : Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România;  Senior editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului.

16-18 August 2016

 

Articolul precedentCercul Militar Național: expozitie personală Florentina Niculiță
Articolul următorRetrospectivă Viorel Grimalschi la Palatul Mogoșoaia, parter
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.