Acasă Strategie militară (de apărare) Prezentare de carte a Asociației „AeRoHistoria” la Muzeul Național de Istorie...

Prezentare de carte a Asociației „AeRoHistoria” la Muzeul Național de Istorie a României – MNIR (Partenerul nostru cultural – educațional)

Muzeul Național de Istorie a României găzduiește vineri, 24 noiembrie 2023, începând cu ora 15h00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București, prezentarea volumelor Salt în infern. Fallschrimjager cuceresc Creta”, autor Gabriel Feher, și Aviatorul Ioan Milu. Biografia unui as”, autor Alexandru Armă, două proiecte editoriale ale Asociației AeRoHistoria și ale Editurii Evenimentul și Capital.

Nota redacției. „Cucerirea Cretei a fost una dintre cele mai intense bătălii din istoria războiului modern. Confruntările terestre s-au desfășurat (cel puțîn în primele trei zile) că o combinăție de lupte separate duse uneori de unități mici și medii, deseori fără comunicații bune și fără acțiuni bine coordonate. Sper că această carte să fie interesantă pentru pasionații de istorie și pentru cei ce sunt curioși de desfășurarea celui de-Al Doilea Război Mondial, prezentându-le câteva din acțiunile spectaculoase care s-au desfășurat în cursul Operațiunii Mercur în primăvară anului 1941 în Creta. Formatul de „docu-drama” ales combina informațiile istorice corecte cu dramatismul acțiunilor văzute prin ochii participanților. Fotografiile și filmele de epoca, documentele digitalizate ale arhivelor, lucrările de istorie și istorie militară parcurse (scrise atât de autori germani, cât și de englezi și de greci) au fost pentru mine surse excelente de informații. Am adăugat și cele două călătorii făcute în Creta, în care am parcurs locurile luptelor, am avut ocazia să vorbesc cu urmașii localnicilor care au fost implicați in lupte și să vizitez muzee și colecții particulare dedicate luptelor din mai 1941. ” (Autorul)

Prezentarea cărților va avea loc în prezența autorilor, iar în cadrul evenimentului vor lua cuvântul: Col (r) Vasile Soare, fost comandant al Comandamentului Trupelor de Parașutiști, dr. Manuel Stănescu, specialist în istorie militară, Vlad Badiu, membru fondator al Asociației AeRoHistoria.

Cartea lui Gabriel Feher, Salt în infern. Fallschrimjager cuceresc Creta, spune povestea „Operațiunii Mercur” sau, pe scurt, a Bătăliei pentru Creta, confruntare militară din cel de al Doilea Război Mondial, purtată între trupele germane, care au invadat insula (20 mai 1941), pe de o parte și pe de altă parte trupele aliate și populația autohtonă. Cucerirea Cretei a fost una dintre cele mai intense bătălii din istoria războiului modern și singura acțiune în urma căreia trupele aeropurtate au obținut o victorie strategică. Cu această ocazie, autorul va descrie cele mai dramatice momente ale invaziei insulei elene și va expune o serie de obiecte legate de desfășurarea „Operațiunii Mercur”. Nu în ultimul rând, domnul Feher va realiza o scurtă prezentare a echipamentului folosit de Fallschrimjager, divizia de parașutiști a Germaniei, în Al Doilea Război Mondial.

Prin intermediul volumului „Aviatorul Ioan Milu. Biografia unui as”, Alexandru Armă, cercetător consacrat al istoriei aviației, „oferă publicului, specialist și simplu iubitor de istorie deopotrivă, o lucrare ce conține informații inedite despre viața lui Ioan Milu. Folosind numeroase și diverse surse de arhivă, precum și alte izvoare istorice, autorul realizează un portret lipsit de subiectivism, rămânând fidel unui model profesionist și echilibrat de a scrie istorie.” (dr. Manuel Stănescu)

Gabriel Feher este fost parașutist militar, în prezent pilot de linie. A absolvit Facultatea de Aeronave și apoi Canadian MBA. Pasionat de istoria aviației și a celui de-Al Doilea Război Mondial, acesta este unul dintre fondatorii Asociației AeRoHistoria. A susținut mai multe prezentări de specialitate, dintre care pot fi amintiteꓽ „Operațiunea Tidal Wave”, „România în Al Doilea Război Mondial” și „Atacurile USAAF asupra zonelor petrolifere de pe Valea Prahovei”, în cadrul unor reputate instituții de cultură, precum Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” și Muzeul Național de Istorie a României.

Alexandru Armă este specialist în istoria aviației. A publicat 11 cărți și peste 70 de studii și articole de specialitate și a fost colaborator la realizarea mai multor filme documentare tematice. Printre acesta din urmă se numărăꓽ „Hill 789: The Last Stronghold”, „Knights in the Sky: Air War over Romania-Kogainon Films”; serialul documentar București strict  secret–episoadele: „4 aprilie 1944, Prințul Bâzu Cantacuzino”, „Catastrofa de la Moscova–Grigore Preoteasa”, „Prizonierii americani și britanici în România”.

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR),  în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal (Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra