Acasă Medicină Prima prelevare de cord în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr....

Prima prelevare de cord în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, în anul 2022 din România

686
0

Nota redacției. Pentru vizionarea imaginilor video (filmului) nu uitați mesajul pe care vă furnizează YouTube: „Sign in to confirm your age. This video may be inappropriate for some users”.

Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat pe 14 ianuarie 2022, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Național de transplant, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut. Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în Secţia ATI, o tânără, în vârstă de 20 deani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară, conform protocoalelor naționale în vigoare. În urma discuțiilor purtate cu familia de către colonel medic dr. Narcis-Valentin Tănase (Medic primar AnestezieTerapie Intensivă, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC) se obţine acceptul pentru donarea de organe.

În dimineața acestei zile, s-a intrat în Blocul operator al Secție Chirurgie generală II pentru prelevarea de organe. Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București, conduse de dl. Prof. dr. Horațiu Moldovan; Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș, dl. Prof. dr. Horațiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de dl Dr. Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de Dr. Ştefan Păun.

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de colonel medic Conf. dr. Dan Corneci, medic primar ATI. Menținerea donatoarei aflată în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic Dr. Oana Bratu, medic specialist ATI şi Dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI. După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale-reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere. Rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate  protocoale de colaborare..

Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila” (SUUMC) mulţumeşte, şi pe această cale, tuturor familiilor care, deşi s-au aflat în momente extrem de dificile, au acceptat să treacă peste greaua suferință și să dea o şansă la viaţă semenilor aflaţi în moment de cumpănă, oameni pe care nu îi vor cunoaște niciodată.

Facem precizarea că Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila” (SUUMC) a  obţinut, încă din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri. Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila” (SUUMC) a avut loc în data de 8 decembrie 2015.

Notă. A se vedea Galeria Foto realizată de Daniel Iancu. „Sign in to confirm your age. This video may be inappropriate for some users”

Programul Național de Translant de organe, țesuturi și celule de origine umană

 • Activităţi
  asigurarea medicamentelor specifice necesare tratamentului în ambulatoriu
  al stării posttransplant pentru pacienţii transplantaţi
  asigurarea medicamentelor specifice (imunoglobulină antihepatitică B)
  pentru tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic
 • Criterii de eligibilitate
  a) bolnavi cărora li sa efectuat transplant şi necesită tratament posttransplant
  b) bolnavi cu transplant hepatic infectaţi cu VHB
  Indicatori de evaluare
  1) indicatori fizici: a) număr de bolnavi trataţi pentru stare posttransplant/an: 3.994;
  b) număr de bolnavi cu transplant hepatic trataţi pentru recidiva hepatitei
  cronice/an: 389.
  2) indicatori de eficienţă: a) cost mediu/bolnav tratat pentru stare posttransplant/an: 11.474 lei; b) cost mediu/bolnav cu transplant hepatic tratat pentru recidiva hepatitei
  cronice/an: 17.683 lei.
  Natura cheltuielilor programului
  a) cheltuieli pentru medicamente specifice tratamentului stării posttransplant
  b) cheltuieli pentru medicamente specifice (imunoglobulină antihepatitică B)
  tratamentului recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic.
  Unităţi care derulează programul
  1) Tratamentul în ambulatoriu al stării posttransplant pentru pacienţii
  transplantaţi
  farmacii cu circuit deschis, aflate în relaţie contractuală cu casele de
  asigurări de sănătate.
  2) Tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic
  farmacii cu circuit închis aparţinând unităţilor sanitare incluse în lista unităţilor sanitare care implementează Programul Național de Translant de organe, țesuturi și celule de origine umană, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, pentru transplant hepatic:
  a) Institutul Clinic Fundeni
  b) Spitalul Clinic „Sfânta Maria” Bucureşti
  c) Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi

Premieră: Primul transplant de inimă de la porc la om

Articole asocoate

Interviu cu Col. Conf. dr. Dan Corneci, șef secție ATI – Anestezie și Terapie Intensivă (Corespondență de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București)

Realizări științifice remarcabile în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București

Conferința de lansare a proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale-ROCCAS II București-Ilfov”

Conferința „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București – Ilfov”, în imagini, de la Sala de Marmură a Cercului Militar Național

Nota redacției

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului