Acasă Simpozion național și Internațional Simpozionul „Impactul noului Regulament European privind bateriile și acumulatorii asupra legislației naționale...

Simpozionul „Impactul noului Regulament European privind bateriile și acumulatorii asupra legislației naționale și a producătorilor” 

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) are deosebita onoare de a vă invita joi, 11 mai 2023 începând cu ora 09h00 la Simpozionul „Impactul noului Regulament European privind bateriile și acumulatorii uzați, asupra pieței bateriilor în general și asupra legislației naționale și a producătorilor”. Evenimentul care va avea loc la Palatul Parlamentului–Sala Avram Iancu, sub patronajul  Comisiei pentru Comunicații și Tehnologia Informației din Senatul României, își dorește să aducă la aceeași masă a discuțiilor, autorități centrale și locale, producători și importatori de baterii portabile cât și de autovehicule și membri ai Consiliului Director al EuCoBat, Asociația pan-europeană a organizațiilor de transfer responsabilități în ceea ce privește managementul deșeurilor de baterii și acumulatori, organism implicat activ în elaborarea prevederilor noului Regulament.

Întrucât evoluția pieței de baterii și acumulatori este una extrem de dinamică, mai ales în contextul geopolitic actual, ne propunem ca, în cadrul acestui eveniment, să prezentăm în avanpremiera publicării în Jurnalul Comisiei Europene, noul Regulament European privind bateriile și acumulatorii uzați, cu modificările și implicațiile pe care acesta le aduce în urma revizuirii Directivei 2006/66/CE și a modificării Regulamentului (UE) nr. 2019/1020. Astfel, noul context legislativ național precum și obligațiile, provocările și oportunitățile pentru producători, organizații colective și autoritățile naționale și locale sunt necesar a fi cunoscute și analizate. Un alt obiectiv al acestei întâlniri este de a readuce în atenție necesitatea colaborării între toți factorii implicați în managementul deșeurilor de baterii și acumulatori, pentru ca obligațiile asumate de România ca Stat Membru al UE să poată fi îndeplinite.  În acest sens, Asociația SNRB ca membru fondator EuCoBat și membru în Consiliul Director al acestei organizații, aduce la acest simpozion reprezentanții unor țări cu tradiție în această zonă, precum Belgia, Franța, Norvegia și Germania, țări care în același timp sunt și factori de decizie în comisiile legislative din țările în care activează.

EuCoBat este asociația europeană a sistemelor naționale de colectare a bateriilor și reprezintă 32 de organizații colective din 20 de state membre UE, având, de asemenea o reprezentare puternică la nivelul Comisiei și a parlamentului european și o implicare decisivă în elaborarea noului Regulament European pe baterii. Participarea dumneavoastră ne-ar onora și ar reprezenta o bună oportunitate de a clarifica împreună diferite aspecte legate de impactul noului Regulament în ceea ce privește obligațiile producătorilor și organizațiilor colective dar și de a iniția o platformă de discuții constructive care pot duce la o mai bună înțelegere și îndeplinire a obiectivelor de țară.

La întâlnire vor fi prezenți si reprezentanți din comisiile de mediu ale Camerei Deputaților și Senatului, Agenția Națională de Protectie a Mediului, Administrația Fondului pentru Mediu, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Educației și ai importatorilor auto din România precum și reprezentanți ai Asociației Administratorilor Publici Locali din România și considerăm că ar fi o bună ocazie de a dezbate o parte din provocările apărute în aceasta piață, mai ales în contextul actual.

Printre cei care vor sustine discursuri si vor putea raspunde la intrebari, se numara :

  • Dl. Peter Coonen (Bebat-Belgia) – Președinte EuCoBat
  • Dl. Frédéric Hédouin (Corepile-France) – Vicepreședinte
  • Dl. Fredrik Andresen (BatteriRetur–Norvegia) și director general Hydrovolt, cea mai mare facilitate de reciclare a bateriilor li-ion la nivel european
  • Dl. Tom Voge–Director Executiv EuCoBat
  • Dl. Marius Humelnicu–Senator presedintele Comisiei pentru Comunicatii si Tehnologia Informației din Senatul Romaniei
  • Dna. Iordanca-Rodica Iordanov–Ministru Mediului Republica Moldova

Pe lângă lista pentru acces în Palatul Parlamentului, pregătim și restul materialelor și m-ar ajuta mult confirmarea dvs. De asemenea dacă aveti nevoie de acces cu mașina, vă rog să ne comunicați și numarul de inmatriculare. Această întâlnire este o avanpremieră  care oferă factorilor implicați din piața de baterii și acumulatori o privire de ansamblu asupra noilor reglementări europene și a efectelor acestora asupra businessului și a mediului de afaceri dar și oportunitatea unui dialog deschis între experți, autorități și producători. Vă mulțumesc anticipat.

Cu stimă, Elena Ion, Președinta Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) 

este o echipă de oameni pasionați care au convingerea că protecția mediului înconjurător trebuie să facă parte din agenda zilnică a fiecărei companii.   De aceea, pun toată experiența și know-how-ul lor în slujba celor care aleg să transfere către noi responsabilitatea gestionării deșeurilor de baterii și ne concentrăm în primul rând pe realizarea țintelor de colectare concomitent cu atingerea obiectivelor de reciclare și valorificare. În centrul strategiei lor se află cei doi factori care fac din reciclare un subiect încă delicat în România: punctele de colectare și lipsa obișnuinței. Dezvoltă continuu rețeaua de puncte de colectare pe care le dotează cu cutii speciale, ținând cont de densitatea populației, proximitate și accesibilitate.

Investesc permanent în programe de educare a consumatorilor cu privire la importanța reciclării, indiferent de vârstă: de la preșcolari până la pensionari. Pentru că le pasă de mediu și de viitorul generațiilor următoare, nu ne limităm doar la reciclare și acordăm atenție problemelor legate de schimbări climatice și eficiență energetică. Sunt parteneri în programe europene care vizează creșterea eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon.

Nota redacției

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)

Lansarea cărții „Istoria literaturii neînregimentate” – cel de-al 120-lea volum al scriitorului și cineastului Grid Modorcea (Dr. în Arte – SUA, New York, corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului) de către Fundația Culturală „Șansă & Egalitate”

O valoroasă treime a „poeziei neînregimentate” (de la corespondentul nostru permanent – al Jurnalului Bucureștiului, scriitorul și cineastul Dr. Grid Modorcea). „New Life in You (You died for me so I reign)” by Indiggo Twins (Gabriela & Mihaela Modorcea)

Dragostea sofisticată (de la corespondentul nostru permanent – al Jurnalului Bucureștiului – scriitorul și cineastul Dr. Grid Modorcea, SUA – New York)

Ziua de 23 Aprilie – „Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor” și „Ziua Bibliotecarului din România”, la Academia Română (cu participarea prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef adjunt al trustului de presă cultural – educațional și de cercetare științifică în științele socio – judiciare Jurnalului Bucureștiului și Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog (absolut inedit) cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea I)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea II)

Lansarea cărților cineastului Ionel (Nelu) Udrescu (președintele asociației „Bucureștiul creativ”, corespondentul Jurnalului Bucureștiului) și al fiului său Emanuel – Mihai Udrescu, în prezența ziaristului și editorului Emil Stanciu (Director coordonator al Jurnalului Bucureștiului și Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promo)