Acasă Conferinte, Dezbateri Aplicațiile tehnologiei blockchain în atenția clusterelor și centrelor de inovare digitală și...

Aplicațiile tehnologiei blockchain în atenția clusterelor și centrelor de inovare digitală și soluții digitale pentru industria mobiliei lansate de Danube furniture cluster

Clusterul Smart Alliance, centrul antreprenorial USH Pro Business și Dual Use Cluster, membri ai alianțelor regionale de digitalizare Wallachia eHub și Smart eHUB, au organizat împreună cu alți membri ai ecosistemului, studenți, firme și cadre didactice, un workshop hibrid dedicat soluțiilor, utilizărilor și potențialului tehnologiei blockchain într-o arie extinsă de domenii. Workshop-ul intitulat „Provocări în adopția tehnologiei blockchain- cum organizăm cazuri de adopție în rețea” (Challenges in blockchain technology adoption, How to organize use cases networks), s-a desfășurat în data de 19 aprilie 2022 la sediul USH Pro Business,  dar și în mediul online. Evenimentul a fost co-organizat și sprijinit de hub-urile digitale Wallachia eHub și Smart eHUB.

Întâlnirea a avut ca scop definirea și înțelegerea provocărilor și dificultăților în implementare care pot împiedica beneficiile potențiale ale acestei tehnologii, dar ar putea, de asemenea, exacerba problemele existente legate de domenii precum accesul liber la piețe, integrarea actorilor și asimetriile în tratamentul întreprinderilor mici și mijlocii. Natura diversificată a sistemelor informaționale existente, precum și diferențe mari între implementarea blockchain-urilor ar putea generata costuri suplimentare pentru a realiza interoperabilitatea între sisteme, iar acest lucru ar putea avea un impact în special asupra IMM-urilor. Utilizarea în masă a blockchain-ului asociat cu un singur furnizor de tehnologie ar putea, de asemenea, să creeze bariere de intrare pe anumite piețe sau chiar să întărească concentrarea sectorului, cu provocările rezultate pe care aceasta le reprezintă pentru libera concurență. Seminarul a abordat această tematică într-o manieră abstractă, încercând să creioneze rețele de cazuri de utilizare capabile și să ofere soluții digitale pentru a depăși provocările din sectoare specifice. Mai mult, au fost prezentate oportunități de finanțare, aplicabilități în varii zone tehnologice complementare precum AI, cybersecurity, securitatea lanțurilor de aprovizionare, controlul al exporturilor strategice, etc.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Smart Alliance, Zitec, Omega Trust, Wallachia eHub și Smart eHUB, Heveco, Leichmann Weifert, ADRBI (Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov), Dual Use Cluster, CTT (Centru de Transfer Tehnologic) Pro Transfer și alții.

„Credem că în domeniul logisticii în comerțul internațional și în special în managementul lanțurilor de aprovizionare globale și în controlul produselor și tehnologiilor cu dublă utilizare, această tehnologie oferă un mare potențial de aplicare, asigurând elemente sporite de securitate în tranzacții și nu numai” a declarat Cosmin Lianu, director CTT ProTransfer și reprezentant al Dual Use Cluster.

Blockchain-ul este o tehnologie deja prezentă în viața noastră și care are potențialul să transforme o bună parte din ecosistemul economic mondial. Lumea cunoaște deja aplicarea sa în zona instrumentelor de plată, dar această tehnologie poate fi utilizată într-o gamă foarte extinsă de aplicații și sisteme informatice din aproape toate industriile” a declarat Cosmin Măcăneață, președinte Smart Alliance și al Omega Trust.

Nu este prima dată când orientăm activitatea ecosistemului spre această tehnologie și aplicațiile ei. Cu această ocazie ne-am orientat către comerț, logistică și industrii creative sau zona duală, dar anterior am avut alte întâlniri pentru aplicații în agricultură sau turism. Scopul nostru este să generăm colective capabile să dezvolte aplicații unind experții tehnologici cu industriile” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business.

Soluții digitale pentru industria mobiliei lansate de Danube Furniture Cluster

În cadrul unui eveniment organizat la Onești la data de 29 aprilie 2022, a fost lansată platforma Chameleon Online Studio, o soluție digitală dezvoltată în cadrul Danube Furniture Cluster, soluție care practic reprezintă o adopție și dezvoltare substanțială a platformei germane  Imos. La eveniment au fost prezenți și dezvoltatorii acestei platforme, respectiv domnul Wienfried Dell, CEO Imos. În același context au fost prezentate și soluții ERP și de randare profesională.

„Soluția noastră este în testări avansate la nivelul fabricilor din cluster, fiind aplicată cu succes la Chameleon Furniture. Interesul pentru soluția noastră este ridicat, ceea ce e dovedit de nivelul mare de prezență la lansare a designerilor și producătorilor. Credem că prin centrul de inovare digital Wallachia eHub, vom putea să o punem la dispoziție și altor producători de mobilă” a declarat Gabriel Năfureanu, președinte Danube Furniture Cluster.

„Ne bucurăm că cea mai completă dezvoltare a platformei Imos din România pune Oneștiul pe harta mondială a platformei Imos, printr-o soluție inovativă digitală cu aplicabilitate extinsă”, a declarat Wienfried Dell, CEO Imos.

Este extrem de îmbucurător că clusterul Danube Furniture inovează în domeniul digital. Prezența organizatorilor germani ai platformei este un indiciu al interesului în această cercetare aplicată. Vom disemina prin centrul nostru soluția digitală la care s-a muncit peste 2 ani. Există și alte frontiere tehnologice pe care clusterul le experimentează, cu ar fi ERP, realitatea augmentată și robotica” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business.

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

Articole asociate

Concursul „Reshaping the Future of Hotel Interior Design Room” în cadrul seminarului „Inovație, Bioeconomie și tranziție verde” de la Onești pentru tinerii designeri și digitalizarea industriei mobilei.

Danube Furniture Cluster (DFC) prezent la TIIB (Târgul Intermob Istanbul) 2021

Danube Furniture Cluster, organizatorul concursului de design mobilier „Danube Furniture Young Designers Award” 2021 – Furniture for a new life

Lyon Metropolis (Grand Lyon) – Centrele digitale și consorțiile de clustere din București și regiunea Sud-Muntenia în cooperare cu cele din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes pentru independența energetică europeană bazată pe soluții verzi și digitale

Centrul de inovare digitală Wallachia eHub abordează teme esențiale pentru dezvoltarea regiunii Sud-Muntenia

Wallachia eHub poarta soluțiilor digitale pentru o tranziție verde

Wallachia eHub și Smart eHub preocupate să introducă cele mai avansate tehnologii la nivel de UAT

Notă. Alte articole despre USH Pro Business

Nota redacției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.