Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Alimente toxice și cancerigene…

Alimente toxice și cancerigene…

Dictonul după care „important nu e ce bagi în gură, ci ce scoți pe gură” a devenit desuet și asta în special datorită apariției pe piață produselor alimentare a unei întregi game de aditivi alimentari, care, „teoretic”, „îmbunătățesc calitatea produselor”, dar care în realitate nu sunt altceva decât substanțe chimice deosebit de toxice, ori cancerigene adăugate în alimente consumate din păcate zilnic.

Potrivit rapoartelor oganizatiiIor internaționale, mortalitatea în rândul populației globului din cauza consumului alimentelor „îmbogățite” cu substanțe artificiale, se află deja pe un binemeritat loc 3, asta după consumul de droguri, medicamente (aici apar în special coloranții și agenții de glazurare) și … accidentele de circulație.

Consumul îndelungat al produselor alimentare aditivate sintetic supune organismul uman unui bombardament zilnic, continuu, nemilos, în special organele interne, bombardament care provoacă distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge să producă anticorpi peste măsură, folosindu-i în final împotriva propriului organism), rezultând o serie de tumori maligne și benigne larg răspândite și documentate. Pentru adepții teoriei conform căreia „așa ceva nu se poate” am o recomandare: înainte de a mai emite astfel de… maxime, documentați-vă!

Conform ultimului raport al Comisiei Naționale de Oncologie, dat publicității cu puțin timp în urmă, în România cancerul este într-o creștere alarmantă și se estimează că această afecțiune va deveni în scurt timp „boaIa mileniului III”, împotriva căreia nu există încă premisele că se va descoperi un antidot. Asta la noi, că la alții–Cuba, se poate, iar prețul vaccinului este de fix 1 (un) dolar! Asta pentru că sunt mult în urmă noastră…La noi ar fi costat…o mică avere, că doar avem nevoie de bani iar statul i-ar fi impozitat regește pe toți cei ce îl cumpără! S-ar fi intitulat pompos taxa pe viață!

Deocamdată se bănuiesc doar motivele care-I provoacă: poluarea, chimicalele din alimente și nu în ultimul rând stress-ul. Intervențiile chirurgicale, folosite astăzi intens pentru înlăturarea celulelor canceroase nu fac altceva decât să mutileze organismul iar citostaticele au de cele mai multe ori efecte secundare atât de puternice încât pacientul moare din cauza lor. Chiar și așa, odată inregmentat în rândul bolnavilor de cancer, bolnavul are foarte mici, spre zero, sorți de izbândă în lupta cu cancerul, în special în cazul în care se bazează pe medicină haotică și alopată. Încă de Ia începutul materialului de față, atrăgeam atenția că nu cerem interzicerea produselor „contaminate” aflate pe piață, ci vrem doar să-i avizam pe consumatori asupra riscului Ia care se expun cumpărând produse fără a se informa asupra procesului de fabricație. Și așa am ajuns la lista „E”-urilor nocive.

„E”-urile, așa cum au fost ele codificate pe plan internațional, adică substanțele chimice introduse în alimente, au fost astlel botezate, tocmai pentru a se ascunde cumpărătorilor denumirea substanțelor obținute artificial și mai ales, efectele.

Notă. Aditivi Alimentari (cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri) reprezintă orice substanta naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. Nunerele E (coduri utilizate pentru substanțele folosite ca aditivi alimentari, valabile în Uniunea Europeană și Elveția, sunt întâlnite pe etichetele alimentelor puse în vânzare în Uniunea Europeană, litera „E”  referindu-se la „Europa”.

Sub motivația „tehnică” de a se folosi o denumire care să nu fie dependentă de multitudinea Iimbilor de circulație internațională, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul, de a nu-l îndepărta de rafturlle rnagazinelor care expun produse în ambalaje atractive, dar foarte nocive tocmai datorită conservantilor, conservantilor, aromelor, coloranților, agenților de afânare, indulcire, etc. Astfel a apărut acest inofensiv cod „E”. Un studiu recent al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf–Germania asupra efectuIui aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compuși toxici sau cancerigeni. Aproape toți acești compuși pun într-un real pericol oganismul omului. Prezint, in continuare, lista „E”-urilor considerate de specialistii oncologi drept criminale: Aditivi suspecți: E 125–E 141–E 150–E 171–E 172–E 173–E 240–E 241–E 477 și Aditivi periculoși:

  • E 102 (extrem de nociv)–E 110–E 120–E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroida) Adaosurl toxice
  • Produc boli intestinale: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224
  • Afecteaza tubul digestiv E 338, E 339, E 340, E 341, E407, E 450, E461, E463, E 465, E 466
  • Produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233
  • Suprima din organism vitamina B12: E 200
  • Cresc colesterolul: E 320, E 321 (antioxidanti din margarina)
  • Ataca sitemul nervos: E 311, E 312
  • Produc boli ale aparatului bucal: E 330 (acid citric sau sarea de Iamaie–cel mai periculos adaos cancerigen) Aditivi cancerigeni.
  • E 123–E 131–E 142–E 211 (foarte nociv)–E 213–E 214–E 215–E217–E 239–E 621 (glutamatul de sodiu) (n.r. foarte cancerigen)

Alimentația nesănătoasă. Elimină din alimentație cele mai nocive 10 alimente care potgenera în organism tumori maligne (canceroase)…

Notă. Aditivii cancerigeni au fost deja interziși în SUA, Comunitatea Europeană și fostele state ale URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste). La noi, în România, nici măcar nu s-a pus problema! Cine să o ia în considerare? Parlamentarii?!

Ce alimente trebuie să evitați să cousumati în exces? Conform studiilor de specialitate, se recomandă consumatorilor să evite produsele care conțîn aditivii mai sus metionati și care sunt prezenți, cu preponderență, în anumite alimente pe care Ie folosim, cu ignoranța, zi de zi. Precizăm încă o dată că folosirea întâmplătoare a produselor pe care le vom enumeră nu afectează organismul. Numai consumul îndelungat produce efectele amintite!

Alte produse extrem de toxice

Margarina. Produs apărut în al doilea război mondial, în urmă raționalizării untului. Cercetătorii americani au descoperit, accidental, că dacă se incaIzeste Ia 150 grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, în prezența hidrogenului și folosind catalizatori de nichel, se obține un produs alb, asemănător untului, cu o structura moleculară identică cu cea a plasticului, pe care l-au botezat „margarină”, după numele soției (Margot) a unuia dintre savanți. Din acel moment și până în prezent, margarină a fost îmbogățită cu tot soiul de coloranți, aromatizanți și vitamine sintetice devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodată. Mirosul de lapte al margarinei, este obținut pe cale chimică. Grăsimile vegetale din margarină devin, după fierbere aproape imposibiI de transformat în energie de către organism; de aceea consumatorii înrăiți de margarină sunt persoane care par lipsite de vlagă. Iată algoritmul prin care margarină destabilizează organismul: grăsimile sintetice nu pot fi „arse” de organism, ele acoperă membrană celulelor sistemului imunitar, paralizandu-l prin depozitarea în țesuturi. Iau Iocul substanțelor naturale ce au rolul de a curată pereții vaselor de sânge, conducând Ia sclerozarea lor, evident, cu rezultate dezastroase pentru inima, creier și sisteinul circulator. De asemenea, obosesc execesiv ficatul, favorizând hepatita.

Margarina, periculos și chiar „letal” de sănătoasă

Supele concentrate. Conțin în exces glutamatul de sodiu E621, considerat de speciaIisti dintre cele mai cancerigene substanțe. Ele se obțîn prin deshidratarea supelor și ciorbelor preparate normal, în cantități industriale, până rezultă un praf care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranți, aromatizanți, conservanți și glutamat de sodiu), după care se ambalează in vid, sau sub formă de cubulețe. Nu va lăsați înșelați de reclamele de tip „că Ia mama acasă” sau de ambalajele atrăgătoare. Gustul va poate înșela căci unele chimicale dau arome mai intense decât cele naturale. Dar, vorba aceea, „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Glutamatul de sodiu (o neuro-toxina) provoacă migrene insuportabile care nu pot fi tratate cu medicamente. Glutamatul se vinde producătorilor sub formă de cristale albe, fără gust, și se combină întotdeauna cu alți aditivi chimici, aromatizanți.

Glutamatul se folosește și pentru conservarea laptelui, branzeturiIor, mezelurilor și ciupercilor. Organizații de profil din UE duc o intensă campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. US Food & Drug Administration a informat opinia publică din SUA că glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boală Alzheimer. Injecțiile cu Glutamat, efectuate pe animate, în laborator, au distrus celule!e nervoase din creierul cobailor, câinilor și maimuțelor.

Zahărul. Este unul dintre alimentele cele mai controversate. Fiind deosebit de concentrat, eI lezează organele digestive, pe care le obligă să prelucreze o cantitate de energie ce nu o pot suportă. AstfeI, el trece imediat în sânge–prin intestinul subțire – provoacă hiperglicemie, ceea ce obIigă pancreasul să producă în exces insulină, organismul find dereglat, iar efectul fizic fiind invers celui așteptat, în sensul că omul devine obosit sau agitat din pricina Iuptelor din interiorul organismuIui.

Consumul în exces de zahăr expune Ia gripă, boli de plămâni, infecții urinare și intestinale. Evident, ne referim Ia zahărul obținut din sfecIa sau trestia de zahăr. Culmea este că producătorii au inventat și substituenți ai zaharuIui, dintre care cel mai nociv este Aspartamul (E 950 și E 951), care provoacă peste 70 de tipuri de boli mortale. Pentru a evita efectele nocive ale zahărului, specialiștii recomandă consumul de fructe și rniere, pe care organismul Ie asimilează fără probleme.

Guma de mestecat. Este aproape de neînțeIes cum fabricanții de gumă de mestecat, destinată în special copiilor, găsesc necesar să introducă în ingrediente nu mai puțîn de șapte–8  tipuri de substanțe chimice, multe find pe lista celor suspecte sau nocive. Într-o pastiluța de gumă, cât unghia găsim: E 171, E 320, E330, E 420, E 421, E 422, E 950, E 951, E 967 și alte asemenea chimicaIe. Mestecând regulat gumă, va expuneți următoarelor afecțiuni: colesterol (E 320), boli ale aparatului bucal (E330) și cancer (E 950 și E 951).

Băuturile racoritore. Chiar dacă producătorii se laudă, care mai de care, că produsul lor este natural, în realitate, băuturile lor răcoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit find acidul citric (E 330) sau sarea de lămâie. Aditivii E 123 și E 110, precum și inlocuitoiii de zahăr mai sus amintiți produc efectele amintite. Evitați să beți băuturile cu arome de citrice, acestea fiind dintre cele mai dăunătoare. Colorantii folosiți, E 102 și E 110, sunt declarați periculoși. Băuturile alcoolice, cum ar fi berea și vinul, sunt săturate de metabisulfit, care da limpezime, dar care atacă aparatul digestiv. La bere, în procesul de pasteurizare sunt folosite substanțe chimice, care provoacă migrene. Din punct de vedere aI aditivilor alimentari, tăriile (votcă, whisky etc) nu prezintă pericol, întrucât chiar alcoolul este un bun conservant, dar feriți-va de Iichioruri, în care se adaugă coloranți: E 102, E 110 etc.

Gemurile, dulcețurile și alte dulciuri. Nici aici nu vă lăsăți înșelați de pretenția unora dintre producători care apIica eticheta “produs natural”. Minciuna e dovedită chiar de eticheta unde, Ia ingrediente, apare menționat “acid citric”, nelipsit din nici un borcan de gem sau duIceata. Pectină, gelatină, coloranți, îndulcitori, șamd, toate fac din aceste produse un risc deosebit. De asemenea, evitați bomboanele intens colorate și în general tot ce conține coloranți. Atenție la bomboanele de ciocolată M&M.

Mezelurile. Nu mai este nici un secret că în toate mezelurile de pe piață internă, circa 40% din compoziție este consiituita din produși obținuți artificial. Pe eticheta fiecărui sortiment de mezel veți găși nenumărați aditivi alimentari, mult, incIusi pe lista de mai sus. Grăsimile cu care sunt „îmbogățite” mezelurile sunt obținute prin aceleași metode că margarină. Toate aceste produse se conservă cu același glutamat de sodiu. Totodată se adaugă și alte substanțe suspecte: nitrați și nitriți. De ce nu se mai prepară mezelurile după rețetele tradiționale, de casă. Pentru că se urmărește câștigul, prin mărirea cantității cu tot soiul de chimicale.

Muștarul. Fabricat în general prin amestecarea boabelor de muștar cu uleiul de muștar. Dacă boabele nu prezintă pericol, uleiul de muștar este devastator, el find deja interzis în Canada, unde s-a stabilit că în timp, produce orbirea. În india, țară mirodeniilor, uieiul de muștar este folosit de vraci că medicament, fiind numeroase cazurile în care persoane tratate cu acest ulei au murit.

Observație. De-a lungul timpului am scris despre fiecare din aceste produse pe larg, acum însă am făcut doar un scurt rezumat, pentru a sintetiza la ce să fim atenți.

Arome toxice în alimente procesate

La aditivi, doza chiar contează și de multe ori dozarea aditivilor lasă mult de dorit. În Rornania, controlul asupra fabricanților și importatorilor de produse alimentare este efectuat de lnspectoratul Sanitar Veterinar din cadrul Agenției Naționale Sanitar Veterinare și de către Inspectoratul de Stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor are atribuții de inspecție, prelevare de probe și analiză.

Un rol principal ar trebui să revină ANPC dar corupția și interesele meschine și-au spus de cele mai multe ori cuvântul din păcate. Pe lângă acestea mai sunt câteva ONG-uri care încearcă să aducă un dram de lumina în acest haos dar…destul de slabă mișcarea. S-au înregistrat cazuri în care agenți economici au fost prinși importând, fără avizul Ministerului Sănătății, coloranți și conservanți nocivi, prea puține însă au fost instrumentate, luând în considerație dimensiunile reale ale…fenomenului. Cum spuneam, rolul materialului de față nu este acela de a speria cetățeanul, ci doar de a-I informa cum să-și protejeze bunul cel mai de preț: sănătatea.

E la mintea oricui sper că tot ce este chimic trebuie evitat pe cât posibil, nefiind nic gustos, nici sănătos, nici hrănitor, ci doar toxic, cancerigen și periculos!

Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Expert ANPC, Senior editor

Notă. Articole asociate

Leguma care vindecă 18 boli: Te scapă inclusiv de gripă, dureri, de cap, prostată sau cistită

Ce să mănânci ca să trăiești 100 de ani. Dieta pe care o au în comun cei mai longevivi oameni

Alimentul care menține colonul sănătos. Mihaela Bilic: Dacă v-ați ferit până acum de cartof pe motiv că îngrașă, trebuie să știți ceva

Cum să fii mai sănătos fizic și mental în 2022: 7 sfaturi, de la consumul ciupercilor, până la cel mai bun moment pentru a dormi noaptea