Acasă Sănătate Campanie de măsurare a tensiunii arteriale şi de promovare a monitorizării corecte...

Campanie de măsurare a tensiunii arteriale şi de promovare a monitorizării corecte şi constante a acesteia, organizată pentru marcarea „Zilei Mondiale de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale”

Nota redacției. Anual, în data de 17 mai, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, eveniment susţinut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), atât, în scopul combaterii maladiei şi promovării modurilor de abordare globală a bolii, cât și sensibilizării populației despre riscurile hipertensiunii arteriale, încurajarea metodelor de diagnosticare precoce și de prevenire a acestei maladii. Hipertensiunea arterială se definește prin creșterea de durată a valorilor tensionale sistolice și/sau diastolice peste 140 mmHg și respectiv 90 mmHg la adult, iar la diabetici valori crescute peste 135/85 mmHg, fiind cea mai răspândită boală cronică.

Este cunoscut faptul că, hipertensiunea arterilă este factor de risc pentru o mulțime de alte probleme medicale ca: accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, afecțiuni ale vaselor sanguine, afectarea rinichilor, pierderea vederii etc. Boala, care metaforic este denumită „ucigașul tăcut”, a devenit o problemă majoră de sănătate publică, prevalența acesteia fiind în continuă creștere. Dacă în 2000, numărul de adulți cu hipertensiune arterială la nivel mondial era de 972 milioane, se așteaptă ca acesta să crească la 1,56 miliarde în anul 2025!  Principalii factori care determină apariția hipertensiunii arteriale sunt modul de viață stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, obezitatea, tutunul, alcoolul, vârsta sau ereditatea. Un pas important în prevenirea apariției hipertensiunii arteriale este menținerea unei greutăți corporale normale. Astfel, trebuie eliminate obiceiurile  alimentare nesănătoase, deoarece un consum prea ridicat de grăsime animală (unt, smântână, untură) mai ales sub formă „ascunsă” în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie sau înghețată pot afecta starea de sănătate. La fel de nesănătoase sunt și alimentele de tip fast-food, dulciurile și sucurile îndulcite artificial.

În acest context, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” continuă demersurile de luptă împotriva hipertensiunii arteriale prin intermediul unei campanii de informare şi educație medicală a publicului cu privire la riscurile și consecințele acestui „ucigaș tăcut”, responsabil de aproape jumătate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare, campanie aflată anul acesta la cea de-a treia ediție. Testările gratuite, organizate în data de 16 mai, în intervalul orar 10h00–12h00 și, respectiv,  în data de 17 mai 2023 în intervalul orar 12h00–14h00, în holul Ambulatoriului Clinic Integrat al SUUMC își propun, ca obiectiv principal, conştientizarea importanţei măsurării tensiunii arteriale şi promovarea monitorizării, corecte şi constante a acesteia. În cadrul acestui eveniment, oricine se alătură acestei campanii beneficiază atât de servicii medicale de măsurare a tensiunii, pulsoximetrie şi EKG, cât si de consultaţii oferite de echipa noastră specializată, însoţite de recomandări privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate care să prevină apariţia hipertensiunii arteriale.

Colonel medic Asist. univ. dr. Alice Munteanu, medic primar Cardiologie, Șef Centrul de Boli Cardiovasculare al SUUMC, coordonatorul și inițiatorul acestui proiect, susţine că pacientul care are hipertensiune arterială prezintă un risc mai mare de a face un accident vascular. „Pacientul care are hipertensiune arterială are de patru ori risc mai mare de a face un accident vascular şi e foarte greu de diagnosticat, pacienţii sunt asimptomatici, depistăm valoarea mai mare a tensiunii cu diferite ocazii, prin controale periodice. Unul din trei oameni ai lumii are hipertensiune, din păcate doar unul din trei este diagnosticat şi unul din trei este şi controlat, asta înseamnă că mai mult de 60%, conform unor studii, din pacienţi sunt controlaţi. În România, un studiu a dovedit faptul că pentru un control riguros al tensiunii trebuie să avem practic mai mult de două medicamente”.

În ceea ce priveşte profilaxia, medicul precizează că este foarte important controlul tensiunii. „Dacă avem o tensiune sub 120 cu 80 nu trebuie să ne mai luăm tensiunea un an de zile, însă dacă avem 140 o dată ne gândim că ar trebui să facem ceva măcar din punct de vedere igieno-dietetic, adică să schimbăm stilul de viaţă, în ceea ce priveşte alimentaţia, interzicerea fumatului, a consumului de sare. Populaţia să fie încurajată să facă sport, să meargă pe jos, dar şi pentru controlul periodic o dată pe an după 40 de ani, măsurarea tensiunii, respectiv o electrocardiogramă. Repercursiunile acestei boli sunt practic ascunse. De aceea spunem noi că avem o afectare de organ sub clinică, adică nu se manifestă, dar de fapt şi de drept această boală afectează cordul, ochiul, creierul şi pacienţii noştri vin cu complicaţii”.

Notă. Alte articole în Jurnalul Bucureștiului legate de partenerul nostru Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila” (SUUMC)

Nota redacției

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)

Ziua de 23 Aprilie – „Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor” și „Ziua Bibliotecarului din România”, la Academia Română (cu participarea prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef adjunt al trustului de presă cultural – educațional și de cercetare științifică în științele socio – judiciare Jurnalului Bucureștiului și Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog (absolut inedit) cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea I)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea II)

Lansarea cărților cineastului Ionel (Nelu) Udrescu (președintele asociației „Bucureștiul creativ”, corespondentul Jurnalului Bucureștiului) și al fiului său Emanuel – Mihai Udrescu, în prezența ziaristului și editorului Emil Stanciu (Director coordonator al Jurnalului Bucureștiului și Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promo)