Acasă Artă fotografică Dr. biolog Péter Lengyel (expert în conservarea biodiversității): „Cărțile lui Sebastiao Salgado”

Dr. biolog Péter Lengyel (expert în conservarea biodiversității): „Cărțile lui Sebastiao Salgado”

Lengyel

Alături de Ansel Adams, Sebastiao Salgado este printre cei mai mari fotografi care au existat până acum–am impresia. Sebastiao Salgado este un fotograf născut în 1944 în Brazilia; acolo și-a petrecut și tinerețea. Apoi a plecat la Paris, mai apoi la Londra, unde a lucrat ca economist la Organizația Internațională a Cafelei. Așa a început să călătorească în tot felul de țări, pe la începutul anilor 1970. Și a început să fotografieze. În scurt timp a devenit fotograf profesionist, adică din asta își câștiga existența. O vreme a lucrat la variate agenții foto, inclusiv la agenția de fotografie Magnum Photos, apoi a fondat o proprie agenție care comercializează imaginile create de el. A călătorit în peste 120 de țări, a publicat o serie de cărți, albume fotografice de mare dimensiune.

Aș aminti ca exemple: Africa. Taschen-2007, Genesis. Taschen-2013, Kuwait. A Desert on Fire. Taschen-2016, Exodus. Taschen-2016, Children. Taschen-2016, Gold. Taschen-2019. Are și cărți despre Amazonia, muncitori șamd. În general aceste cărți sunt pe la 40-80€, iar edițiile de dimensiune foarte mare, publicate spre exemplu în 1.000 de copii și semnate de autor, costă cam pe la 4.500€ bucata.

Sebastiao Salgado. Africa. Editura Taschen, Köln, 2007. 36 pe 26 cm, 3,3 kg, 336 pg, 80$us. Fotografii realizate între 1974 și 2005 în variate țări africane: Africa de Sud, Angola, Burkina Faso, Burundi, Congo (Republica Democrată Congo), Etiopia, Kenya, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambique, Namibia, Niger, Rhodesia (azi Zimbabwe), Ruanda, Senegal, Sudan, Tanzania, Uganda, Zaire. Imaginile provin de la tot felul de evenimente dramatice, războaie, genocid, foamete, moarte. Este o carte dură, a privirii realității față în față. Aspecte umane, economico-sociale și ecologice… multe care nu lasă loc de a exista mai departe. Colapsul coloniilor, apartheid, junte/hunte militare care preiau puterea, războaie de gherilă/guerilla, amalgamul confuz între civili, luptători pentru libertate, teroriști, armate de mercenari șamd, copiii înarmați care ucid, războaie civile pe baze etnice, violențe tribale, grupuri care organizează acțiuni genocidare, hutu, tutsi, victime mutilate ale minelor antipersonal, refugiați afectați de holeră, oameni cu malarie, lepra care poate infecta întreaga populație a unui sat, conflicte de toate felurile, fete tinere multilate genital ca parte a tradiției, destine dure ale unei lumi aflate în derivă. Elite criminale care învrăjbesc oameni simpli, îi pun să se omoare la grămadă între ei, în timp ce cei de la putere acumulează bogăție.

Sunt și câteva poze mai soft, cu oameni pe plantații de ceai, cules de cafea, crescători de vite, cu bărcile pe râul Congo, pescuit șamd. Are și niște imagini cu peisaje, lacuri secate de secetă și acoperite de nisipul Saharei, zebre, elefanți, pelicani, gazele oryx, leoparzi, babuini, antilope gnu, peisaje, dar esența albumului este omul african. Deși imaginile sunt dure, le rămân în minte celor care răsfoiesc albumul, totuși ele sunt bine filtrate, în sensul că se putea ca ele să fie și de 100 de ori mai dure…dacă te apropiai mai mult sau dacă schimbai un pic perspectiva. Scpul nu este să oripileze, să fie horror, ci mai mult să arate care este lumea în care trăim, ce se întâmplă prin zilele noastre. Genocidul african e barbar…, dar nu uita nici de holocaust, nici de Hiroshima, nici de ce a fost nu demult prin Kosovo/Serbia.

Imagini mai speciale:

 • Pg 43–copii sub scânduri
 • Pg 49–ceremonie religioasă de exorcizare a spiritului foștilor soți morți în lupte, înainte de întoarcerea în casă a femeilor rămase văduve
 • Pg 63–femeie cu copil reîncepând cultivarea terenului abandonat pentru 15 ani, cât erau în exil
 • Pg 75–copil subnutrit/ malnutriție
 • Pg 87–nomazi, fata cu vite
 • Pg 181–aștepâtând să vină apa
 • Pg 183–un om care moare de holeră
 • Pg 188–oameni uciși în școală, corpurile lor tot unde erau, la un an după eveniment
 • Pg 222–o victimă a foametei din Sahel
 • Pg 224 și 225–copil subnutruit și refugiat căutând apă și mâncare; probabil că acestea sunt cele mai dure imagini din carte, nu cele cu victime moarte. Cea de pe pg 225 este din punctul meu de vedere cea mai tare fotografie din cartea asta
 • Pg 227–tată cu copil muribund
 • Pg 237–victimă a foametei, copil
 • Pg 241–față de femeie subnutrită
 • Pg 249–femeie tânără orbită de furtuni de nisip și infecție oculară cronică
 • Pg 257–femeie cu copil prin peisaj, cu frica avioanelor din care se mitraliază refugiații
 • Pg 259–traversând deșertul în speranța de a găsi mâncare și apă… dincolo
 • Pg 278–vaccinare antipolio
 • Pg 305–crescători de vite-cu-coarne-mari
 • Pg 309–grup mare de oameni mergând către punctul de vaccinare antipoliomielită.

Dr. biolog Peter Lengyel   (expert în conservarea biodiversității, fotograf al naturii), este membru al Asociației „Valea Verde”, dar și secretar științific la„ONG Unesco Pro Natură”, cu sediul în București și membru al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. A participat la proiecte organizate de instituții precum Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei sau Banca Mondială și la peste 200 de simpozioane, conferințe și congrese internaționale legate de protecția mediului, conservarea biodiversității și educație ecologică. În ultimul timp a devenit foarte cunoscut datorită celor două volume „Beep 2010″ și „Maramureș–Țara Biodiversității” și expoziției „India-locul uimitoarei diversități”. 

Notă. Alte articole ale autorului  Dr. Biolog Lengyel Péter în Jurnalul Bucureștiului

Articole asociate

Peripeții în Africa Neagră (Subsahariană) – Senegal (Partea 1). Cu ghidul local Doukoure Bassirou

Peripeții în Africa Neagră (Subsahariană) – Senegal (partea 2). Cu ghidul local Doukoure Bassirou

Peripeții în Africa Neagră (Subsahariană) – Senegal (partea 3). Cu ghidul local Doukoure Bassirou

Nota redacției

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra