Prietenia dintre Theodor Pallady (1871-1956, celebru pictor român, declarat în 2012 membru post-mortem al Academiei Române) și Henri Matisse (1896-1954, pictor francez, moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului 20 și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne) în expoziția „Jurnal intim” organizată de MNAR (Muzeul Național de Artă al României) sub genericul „Pallady 150” și Henri Matisse.
Vizitatorii au ocazia să vadă expuse atât portretele pe care ce doi mari pictori și le-au făcut reciproc, cât și două desene intitulate „La Blouse Roumaine”, denumirea sub care ia avea să devină cunoscută în întreaga lume grație lucrărilor realizate de Matisse. Tot în cadrul acestei expoziții se regăsesc și două picturi semnate de Henri Matisse, ce provin din Colecția Zambaccian.
Vă invităm să vizitați expoziția „Jurnal intim” pentru a-l descoperi pe Theodor Pallady și prin prisma relației sale cu un Henri Matisse.
„Jurnal intim”, o expoziție care îl celebrează pe Theodor Pallady, la MNAR
La Blouse roumaine (Centre Pompidou)

(avril 1940)
Les broderies décoratives de la blouse constituent ici le véritable sujet du peintre qui portait un grand intérêt aux tissus de toutes sortes.
Matisse s’émeut pour la beauté graphique des motifs artisanaux qu’il collectionne. Il traduit son exaltation en faisant disparaître les détails, simplifiant les lignes et créant des plages colorées, comme le suggère la stylisation des ornements centraux en feuilles de chêne. La blouse gonfle et devient ici un espace pictural autant que métaphorique. Onze photographies documentent les étapes de création de ce portrait et montrent l’effacement du modèle au profit de la blouse brodée.
Theodor Pallady – pictorul care controla culoarea prin spirit și rațiune
Muzeul Național de Artă al României iluminat în portocaliu de Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului
World Cancer Day este o inițiativă a The Union for International Cancer Control (UICC) și mobilizează în fiecare an, pe 4 februarie, persoane fizice, instituții și organizații din întreaga lume. Una dintre modalitățile de a transmite publicului larg mesajul de luptă împotriva cancerului este luminarea în portocaliu a clădirilor din marile orașe.
La invitația Asociației Magic, partener al UICC, Muzeul Național de Artă al României devine în acest an unul dintre cele 11 obiective-simbol din capitală care vor fi îmbrăcate în lumină portocalie pentru a crește gradul de conștientizare a acestei boli cumplite, importanța prevenței și nu în ultimul rând, pentru a oferi speranță.
Anual, 8.2 milioane de oameni din întreaga lume sunt răpuși de cancer, care doar la nivelul Europei se face vinovat de 1 din 4 decese. Tema zilei, în 2022, este „Îngrijire fără discriminare” și pune accentul pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminarea care există în lume, indiferent de nivelul de trai, și care costă vieți.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, 4 februarie
Notă. Vizitați expozițiile
- Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean, deschisă până în 6 februarie 2022
- Perspective. Mircia Dumitrescu, deschisă până în 27 februarie 2022
- Din opera grafică a lui Theodor Pallady, deschisă până în 3 aprilie 2022
- Zambaccian despre Pallady, deschisă până în 3 aprilie 2022
- Parisul lui Pallady, deschisă până în 3 aprilie 2022
- Dincolo de legendă. Neagoe Basarab, deschisă până în 31 decembrie 2022
- Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină, deschisă până în 31 decembrie 2022
Mimi Necula a vizitat toate cele 4 expoziții organizate de MNAR sub genericul „Pallady 150″ și a stat de vorbă despre acestea cu Liliana Chiriac, curatorul expoziției „Din opera grafică a lui Theodor Pallady” de la Muzeul Colecțiilor de Artă și cu Călin Stegerean, Directorul General al MNAR și curatorul expozițiilor „Jurnal intim”, „Parisul lui Pallady” și „Zambaccian despre Pallady“.
Corespondență de la Geo Scripcariu, Strategy Director Jurnalul Bucureştiului (Jurnalist-specialist în cultura japoneză, moderatorul emisiunii sătămânale-talk show interactiv „Dezbaterea de luni de la 8pm” la Radio Punct Londra)
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului





