Acasă Dezvaluiri Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon

 

Legenda „pietrelor lui Solomon” are mai multe variante, fiecare adânc înrădăcinată în istorie, având puternice reminiscențe până în ziua de astăzi. În capătul de Sud-Vest al Scheiului (Brașov) se află Pietrele lui Solomon unul din obiectivele turistice ale Brașovului, iar toponimia și obiceiurile etnografice dovedesc centrul de existența al vechiului sat, devenit Scheiul de azi. Cronicarul sas Julius Teutsch (1867-1936, istoric și etnolog sas pasionat colecționar de artă populară,  inițiatorul înființării Muzeului săsesc al Țării Bârse, al cărui director a fost din 1908 până la decesul său) a descoperit la începutul secolului al XX-lea urmele unei cetăți cu ziduri și valuri pentru acces, locul fiind numit „Salamonsburg”. La fel, Erich Wolfgang Jekelius (1889-1970, palontolog și geolog sas, ardelean) apreciază că în trecut i se spunea locului „Cetatea Lui Solomon”, întrucât aici a fost o cetate.

Tradițional scheienii au păstrat ideea de Cetate a Junilor pentru Pietrele lui Solomon, iar cele 2 stânci, care găzduiesc pătrunderea în „Cetatea lui Solomon”, se numesc „poartă de piatră”, căci aici se postau junii care pretindeau “vama” celor ce pătrundeau la spectacolul de la Pietrele lui Solomon. Legendele din jurul  Pietrelor lui Solomon păstrează comune fugă regelui maghiar Solomon și refugiul sau în interiorul formațiunilor denumite astfel. Sunt, însă, vehiculate două astfel de legende.

Prima legendă

Cheile răului Solomon din Șcheii Brașovului sunt cunoscute drept Pietrele lui Solomon, iar răul porta numele aceluiași personaj. Solomon ar fi, după legendă, un rege maghiar care urmărit fiind de păgâni a sărit cu calul său, peste prăpastia dintre stâncile care mărginesc defileul. Urmăritorii săi (turci sau tătari) au căzut în prăpastie și astfel regele a scăpat de dușmani. Amintirea acestei întâmplări a fost păstrată în tradiția orală românească.

A două legendă (mai poetică)

Se povestește că era odată un rege maghiar, pe nume Solomon, care a fost alungat de acasă de către mama să, pentru că și-ar fi omorât fratele și ar fi fost blestemat de această să moară de îndată ce va fi văzut de un om de rând. Greu blestem… Din dorința de a se salva, Solomon fuge călare și reușește să ajungă până în părțile Brașovului fără a fi văzut de nimeni. Ajuns pe un munte da la marginea Brașovului el vede un cioban care își paște oile. De frică să nu fie văzut de acesta și să moară, trage dintr-odată frâiele calului să-l întoarcă din drum. Dar calul se sperie și cade în prăpastie cu tot cu calaret.

Se spune că în acel moment muntele s-a despicat în două formând Pietrele lui Solomon, pe care le vedem și azi, iar Solomon înainte să moară și-a așezat coroana de rege la rădăcinile unui copac, considerându-se nedemn să o mai poarte. De altfel coroana cu rădăcini o găsiți pe stema Brașovului, iar Solomon a rămas în amintirea brașovenilor prin Pietrele ce-i poartă numele.

Manifestare culturală

Junii din Șcheii Brașovului și Brașovul vechi este un eveniment tradițional cu ritualuri pre-creștine și cer. Cea mai cunoscută manifestare culturală a Junilor este „Ziua de călări” sau „Coborârea în Cetate”, o defilarea călare a cetelor de juni prin Șchei și centrul vechi al Brașovului. Grupurile de Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșioriși Albiori coboară călare din Șcheii Brașovului și defilează pe străzile din centrul vechi al Brașovului, după care urcă la Pietrele lui Solomon, unde, după aruncarea buzduganului și Hora Junilor începe o petrecere în aer liber. Manifestarea culturală are loc în fiecare an în Duminica Tomii, prima duminică după Paști.
A se vedea și articolele conexe

Tradiții transilvănene. Junii au făcut și anul acesta spectacol în Piața Prundului din Brașov

Mobilitatea urbană în Zona Metropolitană Brașov – probleme și identificarea de soluții (Conf. dr. ing. Stelian Țârulescu – Universitatea „Transilvania” Brașov). Lista zonelor metropolitane romînești (peste 100.000 de locuitori) și franceze (peste 500.000 de locuitori)

Nota redacției

Cărți ale ale autorului Thomas Csinta research professor of Mathematical modeling în Biblioteca Județeană George Baițiu

Lansare de carte la BCU (Biblioteca Centrală Universitară) București. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers. Carte de investigaţii jurnalistice din actualitatea internaţională dedicată Generalului Bartolomeu–Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor–Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.