Acasă Turism Sicilia, o destinație culturală la modă (Corespondență de la Paulina Popescu,...

Sicilia, o destinație culturală la modă (Corespondență de la Paulina Popescu, prozator, preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiul de Aur-ARTA, Canada – Ontario)

95
0

Sicilia este un veritabil eden paradisiac numai la două ore de zbor de București. Am călătorit cu un avion low cost de la București la Catania, pentru care am plătiți $100 de persoană, în mijlocul lui aprilie și am dat peste o insula fotogenică cu peisaje sublime, realizind o călătorie istorică, culturală și culinară.
Ne-am rezervat un apartament cochet și recent renovat chiar în buricul orașului prin booking.com. Am ajuns la aeroportul Fontanarossa din Catania și într-o jumătate de ora am fost în față apartamentului nostru călătorind cu Alibus 4 euro de persoană.

Sicilia, cea mai mare insulă a Mediteranei, este parfumată de flori de iasomie, totul miroase bine: pămîntul, copacii, pizza aburindă, sosul de roșii. Dacă va place natură o să fiți seduși de Sicilia cu ape de turcoaz, munți și vulcani, păduri și câmpiile înverzite.
În afară de trei luni friguroase în ianuarie, februarie și martie temperatura în Sicilia este blîndă tot timpul anului, sicilienii nu au nevoie de încălzire centrală datorită acestui climat idilic. Sicilia este un pămînt binecuvântat de zei.
Sicilia te atrage cu micile sate pitorești, străzi înguste, case colorate, vechi mașini Fiat 500, mini camionete cu 3 roți “Ape” și vânzatorii de fructe de pe stradă.

În Sicilia viața are un alt ritmOamenii iau micul dejun la cafeneaua din sat, pauză de prînz durează de la ora 13 la ora 15 și îndată ce s-a sfîrșit ziua de muncă în jur de ora 20 sicilianul mănîncă la el acasă sau în oraș dar iese pentru o mică plimbare și poate o înghețată în jur de ora 23. Viață socială și familială are o altă dimensiune.
Sicilia este leagănul civilizației umanitățîi. Goethe spunea în 1781 că nu poți să îți faci o idee despre Italia pînă nu vezi Sicilia.
Sicilienii produc ulei de malsine din secolul V i.e.n. fiind renumit prin aromă și parfumul sau.

În Sicilia, în regiunea Syracuse, crește plantă de papirus importată din Egipt în sec 3 i.e.n.
Sicilia ne oferă posibilitatea să vedem unul dintre cei mai activi vulcani în Europa, să înotăm în mare, să admirăm vestigile unui templu grec și să degustam bucătăria italiană și asta numai într-o zi!
Am aterizat la Catania și am început să ne familiarizăm cu cultură siciliană.
Catania este al doilea mare oraș al Siciliei cu 500.000 locuitori care se află situat la picioarele vulcanului Etna. Este un oraș dinamic, extrem de agreabil, un oraș vechi cu un amestec de arhitectură lăsată de ocupanții ei: români, bizantini, arabi, spanioli și chiar normanzi. Orașul a fost distrus de mai multe ori de cutremure și erupții ale vulcanului Etna.

Am explorat pietonal toată Catania  turistică fiind cazați într-un apartament în centrul orașului în mijlocul unei piețe colorate și gălăgioase de la ora 8 la 14, unde ne aprovizionăm cu cele mai proaspete legume și fructe locale. Piețele siciliene conțîn cele mai savuroase plante și fructe din Sicilia. Să nu uităm că Sicilia a fost grinarul Imperiului Român. Cu un climat aproape african, cu terenuri fertile, totul crește în Sicilia.
În prima seară am trecut pe lîngă Teatrul Massimo Vincezo Bellini, construit în 1890 principala sala de opera din Catania, frumos din exterior și magnific din interior. Bineînțeles că ne-am cumpărat bilete la un concert mai ales pentru a admira clădirea, un obicei pe care l-am făcut în toate excursile noastre.

În  Catania poți da și peste clădiri vechi, aproape demolate, străzi murdare și urît mirositoare, rufe întinse pe balcoane, trafic.
În Catania am vizitat Catedrala Sfînta Agață, patroana orașului situată chiar în centrul piezzei Duomo, unde intrarea este gratuită. În Piazza Duomo se află simbolul orașului, o statuie sub formă de elefant. Fintana elefantului a fost construită în 1737 de către arhitectul Giovanni Battista Vaccarini. Legendă spune că un elefant ar fi alungat animalele sălbatice din oraș.

În Catania pe stradă Filomena, cea mai frumoasă din Catanaia sunt aliniate că într-un colier de perle, cu gust, restaurante de toate felurile.
Piață de peste se deschide la 8 dimineța și este chiar în piață Domului. Există zeci de tarabe cu peste proaspăt și totul se negociază în cuvinte și gesturi, este un adevărat spectacol în aer liber se fluieră, se urlă, se tachinează.
Am călătorit cu transportul interurban, comod, practic și ieftin. Drumurile sunt spectaculose, sute de serpentine unde poți admira culturi de cereale, citrice sau grădini de cactuși cultivați pentru fructe, peisaje marine.
Se poate mânca bine la patiserii de familie. Berea cumpărată de la mici prăvălii administrate de musulmani costă un euro sau un euro jumătate. Există și chioșcuri cu băuturi unde localnici mănâncă lămîi sau portocale cu sare.
Am văzut și cerșetori țigani și hoți de buzunare născuți în România.
Italienii își anunță morțîi prin afișe lipite prin oraș cu o fotografie, ora și locul inmormintarii.

Prima noastră deplasare în Sicilia a fost la Aci Terezza situată la numai 9 km de Catania. Aici am văzut Isole deo Ciclopi niște stînci care ieșeau din mare. Legendă spune că orbit de lancea lui Ulise Ciclopul a aruncat pietre spre barcă lui Ulise.
Taormina, acest orășel magnific este descris ca Saint Tropez al Sicilei. Trebuie neapărat să vizități Teatro antico pentru a îi admira architectura antică și vederea sublimă spre mare. (10 Euro intrarea). Aici se poate vizita grădina publică (Villa Communale) un fost parc privat a unei aristocrate cu o grădina luxuriantă și o vedere fabuloasă spre Etna. Taormina este cel mai frumos ors din Sicilia, curat, bine întreținut cu magazine scumpe și restaurante cochete.

O destinație de prestigiu este Siracuza, un oraș de legendă cu destinație mitică. Cea mai interesantă parte a orașului se află pe insula Ortigia. Aici se pot vedea ruinele templului lui Apollon. La intrarea în oraș se află cimitirul american cu eroii care au căzut pe cîmpul de lupta în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
Atenție la taxiuri care au o reputație proastă în Sicilia, trebuie să va tocmiți dinainte.
Când ne gândim la Sicilia ne vine în minte mafia, care a apărut la jumătatea sec 19. Toată lumea a văzut filmul “Nasul” care a fost filmat în Corleone. Cosa Nostra a recurs la intimidare pentru a obține contracte și voturi. Mafia există și azi dar este mai discretă și fără vărsări de sânge. Traficul de droguri, mai ales cocaina este una dintre sursele sale de venituri. În anii 70-80 mafia, în strânsă legătură cu organizația criminală French Connerxion  (vezi în bibilografie) făcea o victimă pe zi, mai precis 3.000 de morți între 1979 și 1982, printre care magistrați, zaristi, preoți, nimeni nu era cruțat.
Sicilia este vestită pentru turismul feminin, femeile celibatare în căutarea aventurii vin pentru bărbații catanezi irezistibili, un fel de Gigi l’Amoroso.
Sicilia a dat umanitățîi personalități că: Adamo, Al Pacino, Arhimede, Claudia Cardinale, Francis Ford Coppola, Robert de Niro, Lara Fabian, Frank Sinatra, John Travolta.
În Sicilia apreciem viață gastronomică a regiunii într-un cuvînt “la bella vita”. Aici alimentația este locală numai bananele și ananasul sunt importate. Specialitățile Siciliei sunt migdalele, fisticul pe care le gășiți peste tot: vin de migdale, pesto din fistic, pizza cu fistic. Patiseria tipică siciliană este « cannola » un fel de cornet umplut cu crema de lămîie. Datorită climatului tropical sicilenii sunt maeștri în artă de a pregăti gelati.
Casata siciliană preparată din ricotta, fructe uscate, ciocolată și fistic trebuie neapărat degustată.

În Sicilia sunt cîteva orașe și locuri care sunt pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Dacă bateți la poartă unui hotel care este plin, proprietarul se va ocupă de dvs pentru a va găși o camera. Sicilienii sunt oameni amabili, surizatori, primitori și serviabili.
Sicilia primește anual imigranți din Africa, în orașe există negustori indieni și chinezi. Înainte Sicilia  era rezervorul demografic al Italiei, acum natalitatea a scăzut drastic.
O tradiție siciliană este teatrul de marionete “pupi“, datind din sec. 19, înscris în patrimoniul umanitățîi.

Există sute de sărbători populare în Sicilia.
Una dintre sărbători este sărbătoarea celibatarilor sau “alborata“. În ajunul Paștelui bărbații celibatari din orașul Terrassini taie un portocal și îl decoreza frumos. A două zi dimineață fiecare celibatar își arată forță sub fereastă unei fete tinere pe care o iubesc “zița” ridicind copacul în jur de 50 de kg. Este o formă de a face o cerere în căsătorie iar fetele impresionate de virilitatea pretendentului îl acceptă dacă iau o frunză din copac.
Dansul cu coarda “il ballo della cordella” este un rit antic care urează o recolta bună. Face parte și din cortegiul nupțial ce acompaniază mirele la biserica.
Tarantela este un dans folcloric care datează din sec 17.
Sicilia cu soarele arzător, peisaje fantastice, un adevarta muzeu în aer liber conține toate ingredientele unei călătorii de vis și a devenit o destinație turistică la modă foarte abordabilă.

Paulina Popescu (Teacher at Brigadoon Public School, Kitchener, prozator, Preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiul de Aur-ARTA, Executive Team, Canada – Ontario)
Absolventă a Facultății de Limbi străine (Universitatea București), Paulina Popescu a fost profesoară de limba franceză în Kitchener din provincia Ontario (Canada). Din 2008 colaborează la ziarul Agenda românească cu rubricile: „Întreabă un profesor” și „Impresii de călătorie”. A câștigat două premii literare publicând proză scurtă în limba franceză la Editions David, Ottawa, în volumele „Parcours identitaires” (2005) și „La premiere fois” (2017). Este corespondent (de presă) din Canada al ziarului  Jurnalul Bucureştiului

 Bibliografie

„În umbra vieţii, Vol. 4″ (Vol. 7 din seria „Investigaţii jurnalistice în serial”). Născut cu a V-a Republică franceză! (Né avec la Ve République française)

Montaje financiare frauduloase în legătură cu organizația criminală „French Connexion” (Montages financiers frauduleux en liaison avec la „French Connexion”) – Thomas CSINTA (Corespondență din Franța)

Carte de investigaţii jurnalistice din actualitatea internaţională. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers (Thomas CSINTA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.