Acasă Eveniment istoric comememorativ Deschiderea expoziției „Un secol de relații diplomatice între România și Japonia”, la...

Deschiderea expoziției „Un secol de relații diplomatice între România și Japonia”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)  

Plagiatul în lumea contemporană (Plagiatul, boala copilăriei epigoniei. Responsabilitatea morală, răspunderea civilă și penală. Reforme structurale administrative și socio – juridice pentru combaterea cu eficacitate a plagiatului)

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), anunţă deschiderea expoziției „100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia”. Proiectul expozițional este organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe  în parteneriat cu Ambasada Japoniei și MNIR și marchează aniversarea centenarului relațiilor diplomatice dintre cele două state. Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Naţionale a Japoniei miercuri, 23 februarie 2022, începând cu orele 16:30, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti. Accesul se va face pebază de invitație, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Vernisajul va avea loc înprezența E.S. Dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, și a altor reprezentanți ai corpului diplomatic, precum și a unor înalți demnitari români.

Aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia prilejuiește evidențierea strânsei legături istorice dintre cele două țări, care este reflectată în cadrul expoziției prin prisma principalelor domenii de cooperare româno-japoneze. Primele contacte dintre suveranii celor două țări datează de la finele secolului al XIX-lea, dezvoltându-se accentuat în perioada interbelică (1919-1939), odată cu vizita Principelui Carol în Japonia (1920), reluarea activității Legației României la Tokyo (iunie 1921), sub conducerea lui Edgar Mavrocordat (1857-1934) și deschiderea Legației Japoniei la București (martie 1922), primul șef al acesteia fiind Genshiro Nishi. În cadrul expoziției sunt incluse numeroase documente și fotografii pe această temă, provenind din fondurile aflate în păstrarea Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe român și japonez.

Japonia, o altă planetă?!

Expoziția prezintă activitatea a doi diplomați de excepție acreditați la Tokyo șirespectiv, București: Gheorghe Băgulescu (1890-1963), autor al unor lucrări remarcabile dedicate culturii japoneze ș iposesor al uneicolecții impresionante de artă japoneză, respectiv Chiune Sugihara (1900-1986), căruia în anul 1984 i-a fost conferit titlul de „Drept între Popoare” de către Institutul Memorial al Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim.

De asemenea, vor fi expuse mai multe obiecte de mare valoare din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, care evidențiază relațiile româno-japoneze (ordine și decorații, brevete, opere de artă). Contactele politice dintre cele două țări au o istorie bogată și sunt prezentate în detaliu în cadrul proiectului expozițional, în ultimele două decenii înregistrându-se o intensificare a acestora, marcată prin patru vizite oficiale la nivel de președinte înJaponia (ultima în 2019, cu ocazia ceremoniei de urcare pe tron a împăratului Naruhito) și prima vizită a unui premier japonez în România (2018).

În cadrul expoziției sunt prezentate principalele repere în relațiile comerciale și economice româno-japoneze, care au cunoscut o amplă dezvoltare după stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Relațiile culturale româno-japoneze sunt reflectate în expoziție și relevă prezența și prețuirea de care se bucură cultura japoneză în România. Numeroase opere ale autorilor japonezi au fost traduse în limba română începând din anul 1900, iar în ultimele decenii traducerile au fost efectuate de către traducători specializați în limba și literatura japoneză, având studii de specialitate efectuate în România sau în Japonia.

Artista contemporană româno-niponă Ana Scripcariu-Ochiai face senzație la Tokyo

Evenimentul de deschidere a expoziției va include un moment artistic-poetic și de euritmie -susținut de către Flavia Tomescu și Taisuke Sasaki. Cei doi artiști vor recita în japoneză „La Steaua” și „Somnoroase păsărele”. Versurile lui Mihai Eminescu vor fi prezentate publicului într-o manieră originală, inedită, fiind interpretate prin gesturi euritmice.

Expoziție de shunga la București

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în perioada 23 februarie–6 martie 2022, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00–17:00, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR),  în Jurnalul Bucureștiului

Articole lui Geo Scripcariu (asociate) din Dilema Veche 

Ce cauta premierul nipon Shinzo Abe la Bucuresti?

Subiect de teză de doctorat inter-pluri și transdisciplinar. Sisteme complexe. Formalismul (modelul) matematic al algebrei și analizei matriciale în contaminarea unui „human specimen” cu un virus (agent patogen inframicrobian, inclusiv, Covid-2019/SARS-CoV-2). Aplicații la crearea unui vaccin rezistent contra acestuia. [Subject of inter-pluri and transdisciplinary doctoral thesis. Mathematical (model) of algebra and matrix analysis in contamination of a „human specimen” with a virus (inframicrobial pathogen, including Covid-2019/SARS-CoV-2). Applications to create a resistant vaccine against it. (Multi-and inter-disciplinary dissertation topic. The mathematical algebraic and matrix model in the contamination of a human specimen with a virus)].

Nota redacției

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului