Acasă Societati comerciale Piața europeană de transporturi. Evoluția salariilor șoferilor profesioniști români comparativ cu salariile...

Piața europeană de transporturi. Evoluția salariilor șoferilor profesioniști români comparativ cu salariile altor categorii socio – profesionale

Compania de recrutare WSA Group, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de recrutare a șoferilor profesioniști din România, cu o prezență de peste 10 ani, anunță o cifră de afaceri de 8Mil de lei pentru anul 2022, în creștere cu 31% față de anul precedent. În 2022, compania a recrutat peste 300 de șoferi profesioniști, pentru un portofoliu de 120 clienți, localizați în principal pe piețele de transport din Vestul Europei. Potrivit companiei, anul 2022 a fost unul în care piața de recrutare a evoluat, pe seama trendului încă în creștere al comerțului online, în principal ca efect al evoluției din perioada pandemiei, dar și a creșterii activității economice, în general. Drept urmare necesarul de personal în transporturi a fost în creștere, ceea ce a generat și  creșteri ale salariilor șoferilor profesioniști. Astfel, valoarea salariului mediu lunar obținut de un șofer român angajat prin intermediul WSA Group pentru companiile din Europa de Vest a crescut la valori medii de aproximativ 2800€, în creștere raportat la anul 2021, când media era în jurul valorii de 2200€.

„Piața transporturilor, la nivel european, a cunoscut o contracție în primele luni ale anului 2023, aspect care s-a resimțit și în piața muncii din domeniul transporturilor. Companiile au avut pe masă mai multe CV-uri ale unor șoferi în căutare de loc de muncă, ceea ce a dus, implicit la o stabilizare a salariilor. Aceasta după ce, în 2022, acestea crescuseră considerabil, iar trendul părea că s-ar putea menține. Abia în luna aprilie am putut observa o revernire a cererii pentru șoferi profesioniști, semn că volumul de mărfuri transportate este din nou în creștere. Noi, la WSA, avem, în prezent solicitări pentru șoferi specializați pentru transport container/intermodal, transport de mărfuri și lichide ADR (periculoase), produse siderurgice, produse alimentare și lista poate continua. Practic, punând sub lupă întreaga perioada de început de 2023, putem spune că a avut loc o corecție atât în piața de transporturi, cât și în cererea aferentă de resursă umană” a declarat Alexandru Cioc, cofondator WSA Group.

Principalele solicitări ale șoferilor profesioniști la interviul de angajare rămân cele legate de pachetele salariale oferite, respect, seriozitate, condiții de munca bune, care să se adauge unui salariu bun, calculat transparent și plătit la timp. În plus, aceștia devin din ce în ce mai selectivi și când vine vorba de condițiile de lucru. Astfel, șoferii solicită ca activitatea să fie desfășurate pe camioane cât mai noi,  care să ofere siguranță în timpul condusului și ergonomia postului de lucru.

Pentru 2023, WSA Group estimează o creștere a cifrei de afaceri 25%, în condițiile în care se preconizează ca în acest an piața de transporturi europeană să își continue evoluția. În prima parte a acestui an, WSA Grup și-a extins deja echipa, pentru a putea fi mai aproape atât de clienți, cât și de angajații proprii. WSA Group țintește o creștere a portofoliului de clienți cu minim 20%, atât pe piața din România, cât și în străinătate, vizând să penetreze noi piețe, avînd deja maturitatea și experiența necesară. Ca o garanție a calității serviciilor prestate, WSA Group este în curs de certificare ISO 9001, certificare, urmărind, totodată, identificarea unor noi oportunități de colaborare.

Notă. WSA Group este o agenție specializată în recrutare personal înființată în 2012, situată în Brașov, și autorizată ca agent de muncă temporară de către Ministerul Muncii din România. Principalul domeniu de activitate al companiei este recrutarea șoferilor pentru companiile de transport din țări precum Italia, Spania, Slovenia sau Franța. În cei 10 ani de activitate, WSA Group a facilitat angajarea a peste 10,000 de persoane. 

WSA Platinum

Este o societate comercială, situată în Brașov, România și autorizată ca și agent de muncă temporară de către Ministerul Muncii din România. Începănd cu anul 2017, WSA Platinum, este autorizată ca agent de muncă temporară și în Slovenia, de asemenea, este membru Aramt (Asociația Națională a Agenților de Muncă Temporară din România) si al Confindustria România. Înființată în 2012, WSA Platinum a pus la dispoziție, mii de angajați către numeroase companii din România și Europa. WSA a fost creată având ca fundament, experiența internațională a fondatorilor săi, din lumea consultanței corporative și a resurselor umane.  Misiunea lui este aceea de a oferi suport societăților europene care doresc să își lărgească orizonturile propriilor afaceri în România, cu ajutorul consultanței noastre, și/sau angajând temporar persoane atât pentru cerinte naționale cât și transnaționale. În sprijinul acestei idei, pentru a răspunde mai bine nevoilor clienților, societatea vine cu o echipă internațională profesionistă, formată din consultanți comerciali, experți contabili și juriști. Fiecare membru al organizației vorbește cel puțin două limbi străine, are experiență de lucru în țările Uniunii Europene și aduce profesionalism, competență și pasiune, fiind dedicat la locul de muncă.

Articole asociate

Salariul unui șofer român care lucrează în țările  din vestul Europei

Cât câștigă un șofer român care lucrează în țările vestice: „Companiile au avut pe masă mai multe CV-uri”
Potrivit companiei, anul 2022 a fost unul în care piața de recrutare a evoluat, pe seama trendului încă în creștere al comerțului online, în principal ca efect al evoluției din perioada pandemiei, dar și a creșterii activității economice, în general. Drept urmare necesarul de personal în transporturi a fost în creștere, ceea ce a generat și creșteri ale salariilor șoferilor profesioniști. Astfel, valoarea salariului mediu lunar obținut de un șofer român angajat prin intermediul WSA Group pentru companiile din Europa de Vest a crescut la valori medii de aproximativ 2.800€, în creștere raportat la anul 2021, când media era în jurul valorii de 2.200 €.

„Piața transporturilor, la nivel european, a cunoscut o contracție în primele luni ale anului 2023, aspect care s-a resimțit și în piața muncii din domeniul transporturilor. Companiile au avut pe masă mai multe CV-uri ale unor șoferi în căutare de loc de muncă, ceea ce a dus, implicit la o stabilizare a salariilor. Aceasta după ce, în 2022, acestea crescuseră considerabil, iar trendul părea că s-ar putea menține. Abia în luna aprilie am putut observa o revernire a cererii pentru șoferi profesioniști, semn că volumul de mărfuri transportate este din nou în creștere. Noi, la WSA, avem, în prezent solicitări pentru șoferi specializați pentru transport container / intermodal, transport de mărfuri și lichide ADR, produse siderurgice, produse alimentare și lista poate continua. Practic, punând sub lupă întreaga perioadă de început de 2023, putem spune că a avut loc o corecție atât în piața de transporturi, cât și în cererea aferentă de resursă umană” a declarat Alexandru Cioc, cofondator WSA Group.

Principalele solicitări ale șoferilor profesioniști la interviul de angajare rămân cele legate de pachetele salariale oferite, respect, seriozitate, condiții de munca bune, care să se adauge unui salariu bun, calculat transparent și plătit la timp. În plus, aceștia devin din ce în ce mai selectivi și când vine vorba de condițiile de lucru. Astfel, șoferii solicită ca activitatea să fie desfășurate pe camioane cât mai noi, care să ofere siguranță în timpul condusului și ergonomia postului de lucru. WSA Group anunță o cifră de afaceri de 8 Mil Ron pentru anul 2022, în creștere cu 31% față de anul precedent. Pentru 2023, compania estimează o creștere a cifrei de afaceri 25%, în condițiile în care se preconizează ca în acest an piața de transporturi europeană să își continue evoluția.

Salariul unui liber-profesionist român (PFA). Profilul freelancerului român

Cât câștigă liber-profesioniștii cu PFA din România și cum arată profilul freelancerului român

Cel mai bine plătiți liber-profesioniști cu PFA din România sunt specialiștii în IT&C și inginerii, care câștigă, în medie, între 2.500-4.500€ lunar, arată datele agregate de SOLO, serviciu 100% digital din România de gestionare a PFA-urilor, în baza analizei veniturilor medii lunare a aproape 4.000 de profesioniști care folosesc platforma în prezent. Lista este continuată de specialiștii în marketing, cu venituri lunare între 1.500–2.500€, medici (1.300–1.500 €/lună), artiști (1.200–1.400 €/lună), agenți imobiliari (1.200–1.300€ /lună), fotografi și videografi (800–1.000 euro/lună), dar și profesori și coachi, care lucrează part-time (700–1.000 euro/lună). La polul opus, se află șoferii de ride-sharing și livratorii, care câștigă între 600–800 euro/lună și specialiștii în servicii de înfrumusețare (500– 600 euro/lună).

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în România existau, la final de 2022, 430.073 de PFA-uri active. Dintre acestea, anul trecut s-au înființat 31.862 de PFA-uri la nivel național (cu 11% mai mult decât în 2021), iar din acest total, SOLO a înființat aproximativ 11%. Aceleași statistici arată că, din totalul PFA-urilor existente la nivel național, 60% sunt deținute de bărbați și 40% de către femei. Trendul este reflectat și de datele analizate de SOLO – 64% dintre PFA-urile înființate și administrate în platformă sunt deținute de bărbați, iar 36% de către femei.

În topul județelor cu cel mai mare număr de PFA-uri active se află București, cu un număr total de 33.871 PFA-uri (dintre care 6.439 înființate în 2022), urmat de Cluj, cu un număr total de 20.972 PFA-uri (1.998 înființate în 2022), și Bihor, cu un număr total de 20.078 PFA-uri (1.509 înființate în 2022). La nivel național, datele istorice arată că cel mai comun domeniu pentru care oamenii aleg să își înființeze un PFA este agricultura. Cu toate acestea, ultimii ani au adus schimbări considerabile în zona de servicii. Dinamica pieței a făcut ca PFA-ul să fie o opțiune foarte bună pentru cei care activează în domenii precum IT&C, marketing sau curierat și ride-sharing.

Numărul celor care aleg să lucreze pe cont propriu este din ce în ce mai mare în România, pe măsură ce tot mai mulți profesioniști preferă flexibilitatea și autonomia la locul de muncă, astfel că, dacă nu consideră că le sunt îndeplinite nevoile, aceștia aleg să se îndrepte spre o carieră antreprenorială sau freelancing. Pe de altă parte, și instabilitatea din piață îi determină pe oameni să găsească noi activități pentru a-și crește veniturile, iar PFA-ul este o metodă ușoară și legală pentru a face acest lucru”, spune Annemarie Fabian, Head of Growth și Cofondator SOLO.

Conform unui studiu național efectuat în mediul urban de către Unlock Research, pe un eșantion de 1.000 de respondenți, cu vârste între 18-55 de ani, pentru 10% dintre intervievați cea mai mare dorință pentru anul 2023 este să își deschidă propria afacere. Mai mult, același studiu arată că 69% dintre persoanele angajate în acest moment sunt interesate de a lucra pe cont propriu în viitorul apropiat-fie exclusiv pe cont propriu (21%), fie ca o muncă suplimentară în vederea creșterii veniturilor (48%). Predispoziția pentru a renunța la un job stabil în favoarea unei afaceri personale scade odată cu înaintarea în vârstă, persoanele interesate de a-și deschide o afacere având, în general, între 25-35 de ani.

„În România, în ultimii ani tinerii au devenit din ce în ce mai interesați de antreprenoriat și freelancing. Dacă până acum câțiva ani să îți deschizi o afacere era ceva ce făceai după 40 de ani sau poate chiar mai târziu, după ce aveai deja o carieră și cunoșteai bine domeniul, acum mulți tineri chiar aleg să își înceapă cariera cu o afacere. Este foarte important ca ei să aibă suportul necesar în acest demers, și aici nu ne referim doar la educație de business, ci și la educație financiară, care este vitală în acest proces”, declară Alexandra Cojocaru, Partener Unlock Research.

Articole asociate

Nota redacției

Scriitorul și cineastul Dr. Grid Modorcea (membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului): „Întâlnire istorică cu profesorul universitar Pascal Bruckner (filosof, romancier și eseist francez)” și lansarea noului volum „Umorul involuntar” (cel de-al 121-lea al lui Grid Modorcea, cel mai prolific autor român în viață)

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Cele mai frumoase flori perene perfecte pentru orice gradină (cu Florentina Csinta – manager general al Jurnalului Bucureștiului)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 3)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)