24 Ianuarie 1859. La București, Capitala Țării Românești (cunoscută istoric și ca Ungro-Vlahia–Zemli Ungrovlahiskoi în actele slavone, iar în limbile străine Valahia, în germană Walachei, în engleză Wallachia, în franceză Valachie… un stat apărut în Evul Mediu, al cărui teritoriu a fost inițial limitat în nord de Munții Carpați și de o linie pornind din Munții Vrancei până la răsărit de Cetatea Chilia inclusiv, mai târziu de râurile Milcov, Putna și Siret, în sud de Dunăre de la Turnu-Severin până la Silistra inclusiv, iar la est de Marea Neagră, mai târziu de Dunăre și de limitele Raialei Ibrahilei sau Proilavonului, adică Brăilei), cei 64 de membrii ai Adunării Legiuitoare sub Președinția Mitropolitului Nifon Rusailă, votează în unanimitate Alegerea Colonelului Alexandru Ioan Cuza, ales cu o săptămână înainte la Iași, Domnitor al Moldovei, ca noul Domnitor al Țării Românești.
Atmosfera în Sala Adunării este „electrizată”! La anunțul rezultatului, în sală izbucnesc urale. Afară, mulțimea așteaptă înfrigurată!…
Când , la rândul ei primește vestea, uralele se prelungesc în stradă ….
Un prim pas spre înfăptuirea unui vis multisecular de unitate a Românilor, se realizează!
În Adunarea Legiuitoare, 17 Județe sunt reprezentate cu delegații compuse din Deputați aleși în Alegerile din 1857.
Al 15-lea Județ, Gorj-ul, are o delegație de 4 Deputați: Colonel Nicolae Bibescu, Pitar Constantin Săvoiu, Aga Constantin Nicolae Brăiloiu, Clucer Ion Sâmboteanu.
Pitarul Constantin Săvoiu, franc Mason, un ilustru reprezentant al unei vechi familii boierești din Gorj este deja un vechi luptător pentru idealul de Progres și Libertate! Acest Ideal, iubitul meu Străbunic Patern mi l-a transmis și mie!
Participant la Revoluția din 1848 în Țara Românească, el va fi obligat de noua Putere de Ocupație Ruso-Turcească să se exileze la Viena de unde se va întoarce la începutul anilor 1850…
La Alegerile din Țara Românească (sau Valahia) din Octombrie 1857 este ales Deputat ca membru al „Partidei Naționale”, cu un vot înaintea Generalului Gheorghe Magheru, colegul său de luptă, la Revoluția din 1848!
Pitarul Constantin Săvoiu va continua opera lui de Progres și după 1859.
În Județul natal, Gorj după ce a fost Ctitor a 7 biserici, va înființa Spitalul (sau Bolnița cum era numită) municipal, va creea Parcul Municipal unde aproape 80 de ani mai târziu vor fi plasate operele Marelui Constantin Brâncuși (Parcul, poartă astăzi numele lui Brâncuși și va creea cu Adela Kaizer, de origine prusacă, prima Școală de Fete din Gorj, care și acum este Gimnaziul Constantin Săvoiu și va fi o personalitate activă și de frunte în activitatea Județului! Va deceda la Viena, în 1876, oraș de care era foarte legat-altă pasiune pe care mi-a transmis-o!)
O stradă „Constantin Săvoiu” reamintește în Tg-Jiu acest boier patriot care și-a dedicat viața societății Românești!
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ales astfel de Boierii Patrioți, pe 24 Ianuarie 1859 la București, împreună cu toți Boierii și Intelectualii luminați, în frunte cu Mihail Kogălniceanu și toți ceilalți membrii ai Guvernului, în majoritate franc masoni ca și el, va construi bazele Statului Român modern!
De la încurajarea Industriei Locale, Împroprietărirea Țăranilor, Reformele Justiției, organizarea Armatei, a Serviciului de Sănătate, a Educației Naționale, a Rețelei de Drumuri, a Politicii Externe, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza va lăsa o moștenire de neprețuit Poporului Român pe care l-a iubit cu pasiune.
Dinastia străină a Hohenzoller-ilor care 84 de ani a stăpânit în România și Carol I (domnitor al României între 1866-1881 și rege între 1881-1914) căruia i s-a acordat un rol exagerat în construcția Statului Român, a încercat să treacă sub tăcere și să micșoreze meritele marelui Alexandru Ioan Cuza.
Cei 143 de ani de la acest Eveniment (istoric) Fondator în Istoria Neamului urmat de Marea Unire care va da naștere României Mari pe 1 Decembrie 1918, ce mai rămâne din suflul eroic, din iubirea de Patrie și Devotamentul celor celor care au realizat din Moldova, din Țara Românească și în sfârșit, din Transilvania, în 1918, actul de credință în Națiunea Română? O Clasă Politică coruptă și ruptă de Societate, preocupată de interesele ei meschine și materiale. O Românie care din Decembrie 1989, a căpătat dreptul ca cetățenii ei să poată circula liberi din „Cușca“ în care fuseseră închiși de Odiosul Regim Comunist dar a devenit o „Piață de Desfacere“ pentru Europa Occidentală și un „Atelier de Manufactură” după ce economia Națională a fost distrusă de către „iubiții noștri aliați”!
În acest context, „zăngănitul de arme” nu departe de frontierele Țării, adaugă o tensiune suplimentară Crizei nemaiîntâlnite care lovește Populația și acutizează degradarea Nivelului de Trai a Majorității Românilor!
Conflictul Europa Occidentală-SUA versus Federația Rusă riscă să provoace daune teribile Europei. Foarte probabil, Federația Rusă după ce a plasat ștacheta foarte sus, punând condiții inacceptabile unui Stat Independent, de retragere a Trupelor NATO, nu va rămâne la nivelul amenințărilor Belicoase!

Credem că va intra în Estul Ucrainei, anexând de „Jure“ cele două regiuni care sunt de „Facto” sub controlul Rusesc, Donețk și Lugansk (Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk) și ca creea culoarul de joncțiune cu Crimea.
Sancțiunile Economice Occidentale și Americane nu vor influența cu nimic deciziile Președintelui Putin căci Poporul Rus este obișnuit cu privațiunile!
Viorel Patrichi: Hulă rusească și arohanță haholă pe… Donul liniștit

De altfel, toate sancțiunile contra Rusiei, începând cu 2014 când Federația Rusă a reluat Crimea care nu a fost niciodată Ucrainiană, au fost absurde și păgubitoare Economic pentru Europa și nu pentru Rusia!
Încă odată, Guvernanții Europeni nu au învățat nimic din Lecțiile Istoriei!
Napoleon și Hitler au încercat să cucerească Rusia.
Amândoi au fost învinși!
SUA au început să își retragă Personalul de la Ambasada lor de la Kiev. Dorim ca și majoritatea Poporului Român ca Țara Noastră să nu fie atrasă într- „aventură” pentru apărarea unui Stat, Ucraina, care niciodată nu a fost Prieten al Poporului Român.
24 IANUARIE 1859 – 24 Ianuarie 2022, 163 de ANI de la Începutul REÎNTREGIRII NAȚIUNII ROMÂNE
General de Bg. (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Directorul Ziarului– Patria Română
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului






